Oliver Merce: For You. Proiectul.

0

„For You” este o poveste colectivă despre destine individuale. Al doilea mare proiect al lui Oliver Merce ramane in zona tematicii sociale, avand ca tinta principala interesul pentru om si interactiunile acestuia cu mediul in care traieste. Perspectiva este insa total diferita fata de primul sau proiect, „The Anatomy of Decay” (2016), fotograful concentrandu-se acum asupra vietii persoanelor cu dizabilitati intelectuale din cadrul Fundatiei „Pentru Voi” din Timisoara. Studiul sau documentar se situeaza fara echivoc in zona fotografiei umaniste si se bazeaza pe melanjul dintre realismul social evident si modalitatea calda si receptiva, aproape lirica, in care fotograful prezinta viata acestora. Inadaptati intr-o lume, creatori in cealalta, subiectii lui Oliver Merce poarta fara sa vrea si pe nedrept asupra lor un fel de stigmat, ca o pecete dezonoranta aplicata cu fierul rosu de catre societatea pretins normala si civilizata, nu si civilizatoare. De pe pozitii egale, fotograful se apropie de ei ca si de oricare alt subiect uman, portretizandu-i echidistant si fara etichete reprobatoare. Nimeni nu se simte incoltit sau pus la zid, comportamentele fiind cat se poate de naturale. Asa se explica si de ce imaginile castiga in plus ca expresivitate.

Structural, proiectul este impartit in trei secvente: viata in locuintele protejate, petrecerea timpului liber si efectuarea diferitelor munci in cadrul fundatiei si activitatile zilnice din centrele de zi. Fiecare dintre aceste secvente se deschid si se inchid cu imagini ale mainilor celor fotografiati. Extrem de plastice, gesturile si privirile rupte, ca si dinamica mainilor, fac parte dintr-un metalimbaj cu care suntem mai putin obisnuiti. Ele isi pierd aici din materialitate si trec in simbol. Sunt ideograme ale starilor launtrice, extensie e gandurilor si suma tuturor dispozitiilor de moment ale subiectului.

Vedem scene aparte de viata colectiva sau individuala care frizeaza irationalul si pe care cu greu ni le putem inchipui in desfasurarea cotidiana obisnuita. E partea continutului care transcende fotografiile, un fantastic social in care personalitatea subiectilor evadeaza din formatul in doua dimensiuni al imaginii. Oliver Merce n-are coduri sofisticate pentru a ne transmite un anume inteles, se fereste de interpretari si doar reda o situatie sau alta; fotografia sa nu e o talmacire in maniera proprie a lucrurilor, ci transparenta unei realitati la un moment dat. Iar mesajul este livrat simplu si clar: dragostea fata de semeni nu e vorbarie goala sau vreun un moft contemporan sleit de continut, ci efortul continuu si, deseori supraomenesc, de a-l duce si suporta pe cel de langă tine. Fotograful surprinde aproape fiecare gest in vecinatatea sau chiar in punctul culminant al miscarii sale. In termenii hermeneuticii fotografice, se spune ca acesta este „numen”-ul, un fel de realitate ultíma pana la care totul pare superfluu si dincolo de care nu prea stim daca mai vietuieste ceva.

Oliver Merce (© Dan Moruzan)Oliver Merce

  • nascut in 1977
  • locuieste in Timisoara
  • studii: Universitatea Transilvania din Brasov (Facultatea de Silvicultura)
  • expozitii personale si de grup: Timisoara, Iasi, Ploiesti, Negresti-Oas, Bucuresti, Cluj-Napoca
  • premii nationale si internationale
  • carti: “The Anatomy of Decay” (2016), “For You” (2019)
  • website: http://www.olivermerce.ro

 

Carte: For You“For You”

  • coperta cartonata
  • dimensiuni: 24 cm x 18 cm
  • 104 pagini, hartie mata, 170 g
  • 68 de fotografii alb-negru
  • editie bilingva (engleza – romana)
  • tiraj: 200 de exemplare
  • editor: Cristian Bassa
  • texte: Florin Sipos, Laila Onu, Oliver Merce

 

„For You” a pornit din start ca o intreprindere caritabila, sustinuta financiar exclusiv de catre autor. Cartea a aparut la mijlocul lunii lunii martie si tirajul s-a epuizat rapid. In conturile Fundatiei „Pentru Voi” din Timisoara a fost depusa suma de 5.000 de lei. Fotografiile au fost facute in cadrul fundatiei sau cu ocazia unor evenimente organizate de aceasta, in perioada martie 2017 – mai 2018 si arata cum decurge in linii mari viata persoanelor cu dizabilitati intelectuale.

 

Primele contacte

Proiectul te pune in fata unor realitati pe care statul, vrand-nevrand, le legitimeaza prin neimplicare si dezinteres. “Am luat pentru prima data contact cu aceasta categorie de persoane pe vremea cand eram copil. Mama mea a fost cadru medical intr-un spital de neuropsihiatrie. O vizitam uneori la locul de munca si, in acea perioada, statul roman hotarase sa nu faca nicio diferenta intre persoanele cu dizabilitati intelectuale si cele cu probleme psihice, ingramadindu-le pe toate in astfel de spitale.

© Oliver Merce: For You

© Oliver Merce: For You

Despre Fundatia «Pentru Voi» stiam de cativa ani. In perioada 2003 – 2010 am locuit in acelasi cartier al Timisoarei unde se gaseste si sediul fundatiei. In fiecare zi cand imi plimbam cainele ma intalneam cu oameni despre care mai tarziu aveam sa aflu ca erau ajutati de aceasta fundatie. Chiar si dupa ce m-am mutat din cartier aveam sa trec zilnic pe langa acest sediu in drumul meu spre serviciu”, povesteste Oliver Merce.

 

Cifre inspaimantatoare

Curiozitatea de a cerceta mai indeaproape viata si activitatea persoanelor cu dizabilitati intelectuale din cadrul fundatiei timisorene s-a manifestat abia pe la inceputul anului 2017. Fotograful finalizase primul sau proiect documentar de lunga durata si era in cautarea unui alt subiect tot pe o tema sociala.

© Oliver Merce: For You

© Oliver Merce: For You

A fost momentul in care a inceput sa viziteze website-ul fundatiei si mai apoi sediul si sa constientizeze cu adevarat importanta actiunilor acesteia. „Asa am aflat ca in Romania sunt peste 800.000 de persoane cu dizabilitati. Doar 2% dintre acestea se afla in grija statului, restul fiind ingrijite de propriile familii si de catre alte institutii de gen. In Timisoara, potrivit unei statistici recente, sunt 2.200 de persoane adulte cu dizabilitati intelectuale si doar 170-180 dintre ele, adica mai putin de 10%, primesc ajutor din partea fundatiei, in lipsa unor fonduri mai consistente si a unui spatiu mai mare. Desi societatea i-a izolat, ei au izbutit sa iasa din incercuire, fara insa a evada din comunitate

© Oliver Merce: For You

© Oliver Merce: For You

Fundatia „Pentru Voi” a devenit astfel pentru cateva sute de persoane o insula de compasiune in mijlocul unui hau social. Pentru cei respinsi de mersul inainte al lumii exista acum o viata «ascunsa», complet eliberata de judecata discriminatorie a societatii”, afirma fotograful.

 

Manifest pentru sanatatea natiei

“Cei 50 ani de comunism ne-au invatat sa supravietuim, gasind rezolvari punctuale problemelor noastre personale, ceea ce a dezvoltat o mentalitate in care nimeni nu-si mai asuma o responsabilitate colectiva, fiecare cauta sa se salveze pe el insusi. Raman pierduti, uitati de soarta si de toata lumea batranii, copiii, bolnavii, persoanele cu dizabilitati, toti cei care nu se pot descurca singuri. Avem nevoie sa redescoperim sentimentul solidaritatii, sa ne asumam responsabilitatea pentru colectivitatea in care traim, pentru orasul in care locuim, sa ne pese de ceilalti, nu doar de cei apropiati, de ai nostri. Sa renuntam la egoism si la cinism, sa recladim increderea si sa daruim cu generozitate”, puncteaza si Laila Onu, presedinta Fundatiei “Pentru Voi”.

© Oliver Merce: For You

© Oliver Merce: For You

Oliver Merce priveste acest proiect ca pe un manifest “pentru constientizarea nevoilor pe care le au aceste persoane si a modului prin care ele pot fi integrate in societate. Imaginile nu pot spune insa si la ce se gandesc aceste persoane, care le sunt visele, cum se simt atunci cand sunt discriminate sau cand sunt private de anumite drepturi din cauza unor persoane mai putin tolerante sau a legilor date de politicieni. Toate aceste aspecte raman subiecte de dezbatere in presa sau ca sursa de inspiratie pentru scriitori. Povestile surprinse aici sunt dezbracate de povara vizibila a suferintei si nu sunt retusate ca sa aiba «sclipici», afirma Oliver Merce. (F.S.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!