Cristina Gârleșteanu: Estetica zborului

0

„The Flight Odyssey”, cea mai recentă carte a Cristinei Gârleșteanu, este o reverență făcută zborului. Complementar răzbate însă și dragostea pentru bolta cerească, reminiscență a preocupărilor sale de pe vremea astrofotografiei de la Târgoviște. Este a doua sa carte după „Dincolo de creativitate și fotografie” (2021). Editorial, a mai publicat împreună cu Andrei Baciu și Dorin Bofan „De ce fotografia” (2013), o serie de eseuri și interviuri pe marginea pasiunii pentru imaginea fotografică.

„The Flight Odyssey” este prima carte-album a autoarei și include peste 50 de cadre alb-negru dedicate fascinației pentru zbor. Fotografiile au fost realizate între anii 2011 – 2016, în cadrul diverselor mitinguri aviatice de la Clinceni, Tuzla, BIAS (Bucharest International Air Show) și AeroNautic Show Lacul Morii.

 

Cristina GârleșteanuCristina Gârleșteanu

  • născută în 1984, Târgoviște
  • studii: Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca)
  • expoziții personale și de grup în țară și străinătate
  • premii și mențiuni la: Black & White Spider Awards, IPA, Sony World Photography Awards etc
  • facebook: https://www.facebook.com/cristina.garlesteanu

 

The Flight Odyssey, cartea. The Flight Odyssey

 

Cine cunoaște cât de cât fotografia Cristinei Gârleșteanu știe că unul dintre punctele ei forte este compoziția. În recenta sa carte, aceasta se îmbină perfect cu preocuparea pentru o geometrie a siajului, care nu este altceva decât interesul deosebit pentru o estetică a zborului. Fotografa alege să declașeze în funcție de „amprentele” pe care le lasă pe cer volutele avioanelor. Grafica acestora este pe cât de surprinzătoare, pe atât de fascinantă.

The Flight Odyssey © Cristina Gârleșteanu

The Flight Odyssey © Cristina Gârleșteanu

„Cartea aceasta este despre ei, despre cei pentru care Zborul este esența lucrurilor. Despre cei pentru care Zborul, măiestria manevrelor și a picajului, vitezele amețitoare și înaltul cerului sunt un scop în sine, oferind răsplata nesperată a eliberării spiritului de trup, de spațiu și de timp… Noi, ceilalți, rămânem la sol. Dar visul zborului continuă. Prin ei, pentru noi”, ne spune fotografa în prefața cărții.

 

Scurtă biografie

Cristina Gârleșteanu lucrează în prezent în marketing însă pasiunea pentru fotografie a făcut-o să se apropie tot mai mult de acest domeniu. A fost redactor-șef al revistei online FOTO4all. A coordonat o serie de ebook-uri despre fotografie, apărute la F64. A coordonat blogul F64, premiat de patru ori în cadrul Webstock Awards la categoria bloguri de companie.

The Flight Odyssey © Cristina Gârleșteanu

The Flight Odyssey © Cristina Gârleșteanu

Este co-fondator al Bucharest Photo Week, primul festival de fotografie din București. A publicat fotografii și articole în revistele din România și nu numai, tipărite sau doar online: Foto-Video digital, PHOTO Magazine, Ziarul Financiar, World Photographers Summit, The Photo Paper, F-Stop, Your Local Guardian, 591photography blog, Street Photography Magazine etc. A fost nominalizată și a câștigat o serie de premii sau mențiuni la competiții precum: Black & White Spider Awards 2012, IPA 2012, Photography Masters Cup 2012 – The Color Awards, Sony World Photography Awards.

The Flight Odyssey © Cristina Gârleșteanu

The Flight Odyssey © Cristina Gârleșteanu

A participat la numeroase expoziții personale sau de grup, atât în țară cât și în străinătate, cele mai recente în SUA (New York) și Mexic. Finalistă la London Street Photography Festival. Este membră Women Street Photographers şi are o imagine inclusă în cartea publicată în martie 2021 de Prestel-USA. (F.Ș.)

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!