Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” din apropierea satului Găbud (Alba) a găzduit la finalul lunii septembrie timp de o săptămână tradiționala întâlnire din fiecare an cu fotografia. Metocul Mănăstirii Oașa a devenit în ultimii ani un loc în care se derulează frecvent tabere de tineret, ateliere și conferințe pe diferite teme, de la știință la artă. Schitul e situat la limita județelor Alba, Cluj și Mureș, într-un loc pitoresc și izolat, sub coama unui deal dincolo de care curge anevoie Mureșul. Spectaculoasele cețuri de toamnă care mătură în valuri creasta colinei fac locația extrem de atrăgătoare pentru orice fotograf. În atelierul de pictură al mănăstirii s-a desfășurat în perioada 20-25 septembrie un curs de fotografie pentru avansați. Gazda evenimentului a fost părintele ieromonah Pantelimon Șușnea.
Tematica acestei ediții a seminarului a fost fotografia documentară și cea de stradă. Ca îndrumători au fost invitați fotografii Oliver Merce, Horea Preja și Alex Mara (Florin Șipoș), ultimul dintre ei și editor Mondorama.
Înscriere pe bază de portofoliu
Înscrierea s-a făcut în două etape, în urma unei analize de portofoliu de zece imagini. În prima etapă au fost admiși 5 cursanți, iar în cea de-a doua, 7. Unul dintre cei înscriși n-a mai ajuns la Găbud, dar în penultima și în ultima zi au fost primiți la curs alți doi care nu reușiseră să se înscrie și să-și trimită portofoliile. Pentru aceștia din urmă s-a făcut o excepție de la tematică, ei putând fotografia liber în timpul rămas până la finalizarea proiectelor celorlalți. Astfel că totalul cursanților a fost de 13.
Ei sunt: Teodor Coman (Brașov), Nadia Crânganu (București), Ioan Cosmin Fer (Neuendettelsau, Germania), Andreea Filote (Constanța), Daria Gabor (Oradea), Gino Libardi (Brașov), Panfil Pîrvulescu (Timișoara), Oana Veronica Pop (Zalău), Constantin-Dorinel Preoțescu (Râmnicu Vâlcea), Xenia Rădulescu (București), Maria Rădulescu (București), Antonie Șoptică (Botoșani, mezinul grupului, 16 ani) și Raluca Vințan (Alba-Iulia).
Mini-proiecte pentru fiecare
În prima zi s-au stabilit mini-proiectele pentru fiecare cursant în parte, în funcție și de genul de subiect pentru care au o oarecare aplecare. Din multitudinea de teme, fiecare cursant și-a ales genul de subiect care l-a atras, făcând astfel din procesul fotografierii o chestiune de suflet, nu doar o sarcină de a finaliza un anumit demers. A fost lăsat de-asemenea la latitudinea lor dacă imaginile finale ale proiectului vor fi alb-negru sau color. Participanții s-au ocupat de tema aleasă pe toata perioada taberei foto.
Subiecte au fost destule, în primul rând viața de la mănăstire (slujbele religioase, munca la bucătărie și la fermă, lucrările de construcție, tabăra studențească, pregătirile pentru hramul mănăstirii), comunitatea de rromi din Găbud, alte câteva familii din sat, stâna din localitate, fotografie de stradă în Luduș și Ocna Mureș etc. Acolo unde a fost cazul, unul dintre îndrumători (Horea Preja) și unul dintre călugării de la mănăstire (părintele Modest), care cunosc foarte bine zona și habitudinile ei, s-au deplasat cu cursanții pe teren pentru o mai rapidă și ușoară adaptare a acestora la viața comunităților locale.
Analiza finală
După munca de documentare de peste zi, în fiecare seară, timp de mai bine de trei ore, cursanții își prezentau imaginile realizate și se discuta pe marginea lor, intervenindu-se pentru îndrumări sau corectări acolo unde era cazul. De-asemenea, în patru seri consecutive, Oliver Merce, Horea Preja și Alex Mara au exemplificat prin propriile imagini ce înseamnă și de ce trebuie ținut cont în fotografia documentară și în cea de stradă, reguli, sfaturi, sugestii, modalități de lucru.
Penultima zi a seminarului a fost dedicată procesăriii imaginilor și selecției finale a proiectelor. Fiecare cursant și-a ales unul dintre îndrumători pentru a pune cap la cap poveștile în circa 12-16 imagini per proiect. La final au fost derulate toate cu ajutorul retroproiectorului pe unul dintre pereții atelierului de pictură, devenit ad-hoc pentru o săptămână ecran pentru vizualizarea și analiza imaginilor. (F.Ș.)
4 comentarii
Chiar dacă așteptarea a fost mare, bucuria pe care o am parcurgând rândurile de mai sus e incomensurabilă … iar sensul capătă contur și prin ceea ce am observat la voi, oameni dragi !!
Multumiri, Ioan, pentru gandurile frumoase! Sa stii ca si din cealalta parte tot oameni dragi am vazut, adica voi, ceea ce, finalmente, e mai presus de toate!
Cât de minunate sunt cadrele… Bună treabă!
Multumiri pentru vizita si cuvinte!