Carte Cristian Bassa: Beautiful Sunrise

0

O carte frumoasă, care punctează câteva dintre atributele de bun-simț atunci când e vorba despre publicistica în domeniu, și-a consumat discret trecerea prin social media. Fără tam-tam-ul care de regulă însoțește o apariție editorială. Beautiful Sunrise a lui Cristian Bassa documentează viața de zi cu zi a unui tânăr, vânzător de bilete pentru transportul public la un chioșc din București. Este un proiect independent ce urmărește traseul unui om care încearcă să-și construiască prin propriile mijloace și puteri o viață mai bună în România.

Deși între el și subiect interferează deseori diverse lucruri – o ușă întredeschisă, o draperie multicoloră sau un colț de oglindă – există o legătură indiscutabilă între fotograf și protagonistul proiectului. Camera se oprește însă la o anumită distanță de personaj. E o intimitate rezervată, „portretul” fiind alcătuit mai mult din realități contextuale, spații în care se mișcă personajul, exterioare sau interioare. Citim razant în sufletul lui Alexandru.

Beautiful Sunrise e prima carte dintr-o anunțată serie de portrete ale unor destine pornite și derulate corect în viață. Arată bine, aerisită, cu spread-uri elegante, care păstrează una dintre pagini imaculată. Și cu un final care rezervă o surpriză pentru cititori.

 

Cristian BassaCristian Bassa

  • fotograf, designer și editor de carte de fotografie
  • a fost editor al revistelor FOTO4ALL, Oitzarisme, CRITICAL MESS
  • membru al Asociației Culturale Omnia Photo
  • website: https://bassa.ro/

 

Cristian Bassa, Beautiful Sunrise.Beautiful Sunrise

 

De câțiva ani buni, Cristian Bassa a început să documenteze viața de zi cu zi a oamenilor care încearcă să-și construiască cu propriile mijloace și puteri o viață mai bună în România.

 

Cu propriile mâini

„Această perspectivă a vieții construite cu propriile mâini am considerat că este importantă de evidențiat într-un timp în care, mulți oameni aflați în diferite etape ale vieții lor sunt încântați de ideea unor câștiguri rapide și facile, de celebritate fulgerătoare, lucruri obținute la orice pas și prin orice mijloace, fără efort și chiar fără „cei șapte ani de acasă”. Datorită decalajului din ce în ce mai mare creat între clasele sociale, așa numitele «clase de jos și de sus», pentru că de clasa de mijloc ducem lipsă, este dificil pentru orice om «pornit de jos» să reușească pe drumul lui în viață, să își vadă visele devenind chiar realitate.

Cristian Bassa, Beautiful Sunrise, pagină interioară.

Cristian Bassa, Beautiful Sunrise, pagină interioară.

Dorința mea a fost aceea de a construi o serie de portrete care să reflecte cele scrise mai sus dar, în același timp, să păstreze latura documentară a demersului. Materialul a fost definitivat în urma unei secvențieri cronologice și a unei selecții riguroase a fotografiilor, încercând să elimin repetițiile inutile”, ne spune Cristian Bassa. Beautiful Sunrise este un proiect independent, care face parte dintr-o inițiativă documentară mai amplă din care vor apărea în perioada următoare alte câteva titluri.

 

Scurtă biografie

Cristian Bassa este fotograf, designer și editor de carte, pasionat de fotografie ca modalitate de exprimare și forță documentară. În ultimii șapte ani a fost inițiatorul a patru proiecte de fotografie documentară desfășurate în scopuri sociale pentru organizații caritabile din România. Organizează, de asemenea, evenimente și întâlniri fotografice, printre care seriile de expoziții de fotografie pe film „Argentik”, edițiile 1-3, seriile atelier „Clasa de Fotografie”, expoziții ale unor fotografi internaționali organizate în cadrul Festivalului Bucharest Photo Week. Cristian Bassa a fost editor al revistelor FOTO4ALL (2015-2016), Oitzarisme (2014-2016), CRITICAL MESS (2016 – 2018).

Cristian Bassa, Beautiful Sunrise, pagini interioare.

Cristian Bassa, Beautiful Sunrise, pagini interioare.

Este membru al asociației culturale Omnia Photo și face parte din grupul de documentare vizuală „Fântânile – monumente vernaculare”, compus din cercetători şi fotografi, proiect care îşi propune identificarea şi fotografierea fântânilor istorice din mediul rural din Oltenia. A vernisat împreună cu fotograful Dorian Delureanu expozițiile de fotografie documentară „Fântânile Olteniei” găzduite de Muzeul Național al Țăranului Român și de Muzeul Olteniei. Cristian face parte din grupul de cercetare urbană „Dacia50” compus din fotografi, antropologi, istorici împreună cu care a realizat volumul „Dacia50 – Autoturismul” – Albert Vrăbiuță, parte a unei trilogii dedicate autoturismului românesc. (F.Ș)

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!