Suzana Dordea: A State of Nude

0

„Nu exista tendinte care sa fi fost mai bine refulate si combatute in noi de catre morala si civilizatie precum tendintele sexuale. La majoritatea oamenilor aceste tendinte stiu perfect sa se sustraga tiraniei functiilor psihice de un ordin mai elevat” (Sigmund Freud). Am inceput cu acest citat pentru a avea macar o idee despre cat de ascunsi suntem atunci cand vine vorba despre corpul nostru si dispozitiile lui naturale. Suzana Dordea a ales sa le exhibe prin arta. Fara ostentatie vinovata, cu mult curaj, responsabilitate si o sinceritate dezarmanta. Ca model si fotograf deopotriva, ea indrazneste sa dinamiteze tabu-uri care fixeaza societatea romaneasca, si nu numai, intr-o mentalitate rudimentara potrivit careia tot ce este dezgolit ne face de rusine. Suzana Dordea a trecut nonsalant granita dinspre o fotografie de nud cuminte, de cele mai multe ori plata si decorativa, inspre o zona mai provocatoare, fara constrangeri irationale, sursa a redescoperirii de sine. Imaginile nu ating doar tangential eroticul, ci chiar se prevaleaza de acesta si il investigheaza neingradit, fara a trage undeva linia conformitatii. Erotismul fotografiilor nu vine neaparat din postura, cat si din atitudinea subiectului, pastrate insa in limitele decentei. Cadrele se situeaza undeva intre joaca serioasa si introspectie, sfidand „talazul de mâl” al ocultismului. Un singur fotograf a mai survolat – cu succes – zona unui erotism rafinat (si conceptualizat) in fotografia de nud din Romania: Cristian Crisbasan. Cel caruia i-a devenit model si muza si care i-a fost mentor in fotografie. A State of Nude e prima si cea mai importanta calatorie initiatica de pana acum a Suzanei Dordea, o dubla confesiune: prin imagine si prin verb. Un proiect unic in fotografia autohtona prin lipsa de inhibitii, frumusetea si forta de a documenta un univers considerat inca tabu: explorarea propriei sexualitati. Povestea modelului si fotografului Suzana Dordea o puteti lectura, in cuvintele autoarei, in textul si imaginile care urmeaza. (F.S.)

 

Suzana DordeaSuzana Dordea

  • nascuta in 9 iulie 1980, Constanta
  • fotomodel si fotograf
  • fotomodel pentru expozitia lui Cristian Crisbasan: A-Muse (Bucuresti, 2010)
  • carte: print si e-book (Blurb): A State of Nude (2012, 60 de pagini, 30x30cm)
  • publicata in Vice (Franta), Hipstamatic, Mobile Photography (Germania), PHOTO magazine (Romania), Hipstography etc
  • expozitii de grup: Berlin (Germania), Porto (Portugalia), Santa Monica, Detroit (SUA)
  • premiata la IPPAWARDS (iPhone Photography Awards, 2014)
  • bloguri: http://astateofnude.tumblr.com; http://astateofnude.blogspot.ro; http://visualwitness.tumblr.com; http://www.modelmayhem.com/1411059
  • conturi Instagram: @visualwitness; @suzanik; @asonproject

 

„M-am nascut in Constanta, intr-o zi de vara, pe 9 iulie 1980. Am fost un copil linistit si foarte timid. Sunt crescuta in mare parte de bunici, pana in jurul varstei de 4-5 ani, tatal meu fiind plecat pe mare in majoritatea timpului. Am terminat Scoala generala cu clasele I-VIII, nr. 29, din Constanta, iar liceul la Grupul Scolar Agricol Palas, sectia economica, cu atestat in contabilitate, insa n-am profesat niciodata aceasta meserie pentru ca am urat dintotdeauna stiintele exacte si cifrele. Dupa absolvire m-am inscris la Facultatea Spiru Haret din Constanta, sectia Management Financiar-Contabil. Din cauza problemelor banesti pe care le intampina familia mea si din cauza ca serviciul nu-mi permitea sa acopar suma necesara pentru a ma mentine in facultate, am renuntat dupa primul an de studii.

© Suzana Dordea: A State of Nude, Little Bit.

© Suzana Dordea: A State of Nude, Little Bit.

Pot spune ca fotografia m-a atras inca de mica, incepand cu varsta de cinci ani, cand luam parte la intreg procedeul de developare si procesare a fotografiilor intr-un mic atelier cu lumina rosie, unde tatal meu parea ca da viata fotografiilor numai prin simplul gest de a le scufunda intr-o solutie si de a astepta apoi ca imaginea sa prinda contur.

 

De la model la fotograf

In 2003, dupa moartea mamei mele, fotografia a devenit pentru mine un refugiu in care imi gaseam alinarea, departe de tot ce se intampla in jurul meu, reusind astfel sa ma mentin pe linia de plutire. De-abia in 2008 a devenit o pasiune pentru mine cand, venind in Bucuresti, am cunoscut o persoana care avea sa-mi devina foarte draga si care, probabil fara sa-si dea seama, prin fotografiile sale, m-a ajutat sa-mi gasesc vocatia.

© Suzana Dordea: A State of Nude, Turn The Page.

© Suzana Dordea: A State of Nude, Turn The Page.

In 2009 l-am intalnit pe Cristian Crisbasan, pe parcurs eu devenindu-i model si muza, iar el devenind mentorul meu in fotografie. Cristian a fost prima persoana care m-a fotografiat nud. Datorita modului in care izbutea sa ma surprinda in fotografiile sale am reusit sa descopar drumul pe care urma sa pasesc. Am inceput, la indemnul lui, sa ma fotografiez singura, din lipsa de modele, dar si ca sa-mi explorez propriul corp si propria sexualitate, ca o forma de a spune cine sunt cu adevarat. Acest fapt a coincis si cu o perioada mai putin usoara din viata mea, cand nu stiam incotro ma indrept si ce anume imi doresc; el a fost singurul meu sprijin moral si una dintre foarte putinele persoane care au crezut in mine, incurajandu-ma sa nu-mi bat niciodata joc de talentul pe care il am si, orice ar fi, sa nu abandonez fotografia.

© Suzana Dordea: A State of Nude, Love Me Tender.

© Suzana Dordea: A State of Nude, Love Me Tender.

Pe parcurs, fotografiindu-ma singura, am realizat ca nudul este cea mai complexa, mai plina de viata, deschisa si sincera forma de portret uman, incercand astfel prin fotografiile mele sa-mi definesc un stil si sa exprim liber modul in care vad eu fiinta umana, zi de zi, in starea sa naturala. Astfel, am incercat sa scap de inhibitii si sa dau frau liber imaginatiei, explorand si jucandu-ma cu tot ce m-ar fi putut ajuta in aceasta calatorie de evoluare si redescoperire de sine.

 

In alb si negru

Fotografia alb-negru ma fascineaza deoarece, in conceptia mea, reuseste sa exprime esentialul mult mai bine decat o fotografie color. Sunt anumite detalii pe care intr-o fotografie color le-ai pierde sau probabil s-ar diminua alaturi de altele, atentia fiindu-ti atrasa, in principial, de culoare. Depinde insa si de context.

© Suzana Dordea: A State of Nude, Beat And The Pulse.

© Suzana Dordea: A State of Nude, Beat And The Pulse.

O fotografie alb-negru este mai aproape de arta, iar mesajul este mult mai usor de transmis, cu atat mai mult cu cat avem de-a face cu prezenta umana, ceea ce inseamna stari, emotii, sentimente, expresii. Intr-un fel sau altul, titlul blogului meu, «A State of Nude», a venit natural, ca o scurta si concisa descriere a ceea ce exprima fotografiile mele: naturalete, simplitate, indrazneala, sinceritate, toate fiind atribute ale propriei persoane. Fiecare fotografie este in stransa legatura cu celelalte prin ceea ce reprezinta, fie ca e vorba de un simplu gest sau de o emotie puternica.

Majoritatea imaginilor proiectului au fost realizate cu o camera Olympus Pen E-P de care sunt foarte mandra. De asemenea, am mai fotografiat cu un Canon Powershot SX100IS. Proiectul include insa si multe cadre obtinute cu telefonul mobil. In ultimii 3-4 ani, acesta a devenit indispensabil pentru mine, practic aproape tot ce fac e realizat cu telefonul mobil. (Suzana Dordea)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!