Stefan Neagu: Intre etic si estetic in nudul feminin

0

Fotografiile de nud ale lui Stefan Neagu impun o anumita etica a privirii. Sprijinit de linii, forme si volume, autorul alege posturile care stimuleaza in primul rand estetic. Privim un nud feminin si vedem intai de toate frumusetea si eleganta sa. Eleganta este, de altfel, toata punerea in scena, redarea subiectului in sine laolalta cu alte elemente care dau expresivitate imaginii: lumina si contra-lumina, contrastele, tonurile. Corpul este segmentat si dematerializat de impulsiuni erotice, Stefan Neagu avand parca grija sa nu transforme femeia intr-un obiect care poate fi posedat simbolic. Personalizeaza femeia ca metafora in sine, nu ca identitate recognoscibila: in foarte rare cazuri zarim si chipul modelului sau. Din cand in cand, fotograful lucreaza in cadre ceva mai largi care fixeaza subiectul in ambient. Intr-un gen care a vazut o infinitate de abordari, Stefan Neagu incearca sa-si gaseasca nisa sa. Modul in care este redat corpul feminin il apropie pe autor de abordarile clasice in fotografia de nud, inclusiv prin faptul ca foloseste aparate pe film. Vecinatatile stilistice pot fi numeroase, de la Man Ray la Weston, Newton, Brandt, Coigny sau chiar Eric Marrian. Autorul porneste de la o realitate obiectiva fara echivoc, careia incearca sa-i cristalizeze rafinamentul si emotia. Exista o transparenta selectiva in fotografia de nud a lui Stefan Neagu prin care vrea sa ne faca partasi la lumea sa. Universul sau vizibil nu e doar interpretat, cum indeobste se intampla in alte arte mimetice (pictura, literatura), ci si redat cu limpezime si distinctie. (F.S.)

 

Stefan NeaguStefan Neagu

  • nascut in 1978, Onesti
  • studii: Universitatea de Medicina si Farmacie (sectia Stomatologie) “Grigore T. Popa”, Iasi
  • cursuri la New York Institute of Photography
  • expozitii personale si de grup: Bucuresti, Cluj-Napoca, Onesti, Oradea, Braila, Ploiesti, Tokyo, Atena etc
  • peste 25 de premii si mentiuni la concursuri nationale si internationale
  • carti: “The White Shirt”, 2018
  • website: https://www.stefanneagu.com/

 

“Cred ca, desi aparent facil si oarecum previzibil, nudul ca gen fotografic este, de fapt, extrem de complex. De multe ori spune mai multe despre fotograf decat despre model.

De obicei plec de la o idee, un concept, lucru ce presupune o buna planificare prealabila, insa ma bazez si pe inspiratia de moment, de multe ori influentata de conjunctura, cand improvizatia are rolul principal. Creez conditiile astfel incat rezultatul sa fie cel pe care-l previzualizez, insa nu mi-am subestimat niciodata instinctul. Ca intr-o piesa de jazz, cand «simti» ca un anumit acord se potriveste cel mai bine.

© Stefan Neagu, Grace, 2016

© Stefan Neagu, Grace, 2016

Cand fotografiez, caut forme care sa stimuleze estetic. Identitatea modelului nu este importanta, conferindu-i astfel valente universale. Se concentreaza in acest mod atentia asupra esentei imaginii. Incerc prin jocul de lumini si umbre sa simplific, cristalizand diferite stari, emotii. Si caut eleganta in cel mai mic detaliu.

 

Rabdarea ca virtute

In ultimii ani, fotografiind pe film si cu aparate ale caror reglaje sunt exclusiv manuale, conectarea la ce se intampla trebuie sa fie totala, de ambele parti ale aparatului. Pana la momentul declansarii se scurge suficient timp cat sa-i ofere modelului oportunitatea sa se armonizeze cu o stare emotionala si mentala echilibrata, fireasca. Din perspectiva fotografului, prelungirea starii din sedinta foto prin procesele chimice de developare si emotia pana la vizualizarea rezultatului pe negative confirma afirmatia ca rabdarea este o virtute.

© Stefan Neagu, Glissando, 2018

© Stefan Neagu, Glissando, 2018

Este esentiala rezonanta modelului cu fotograful precum si a acestuia cu lumina – impreuna colaboreaza pentru obtinerea unui raspuns emotional in fotografia creata. Iar daca privitorul rezoneaza cu aceasta, atunci intreg efortul nu a fost in zadar.” (Stefan Neagu)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!