Marius Petrescu: Fracturi în realitatea imediată

0

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home2/r42497mond/public_html/wp-content/plugins/ad-injection/ad-injection.php on line 824

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home2/r42497mond/public_html/wp-content/plugins/ad-injection/ad-injection.php on line 831

Dacă ar fi să asociem fotografia lui Marius Petrescu cu unele rezonanțe muzicale, am zice că cineva ne picură în urechi muzică de Doors sau Velvet Underground. Cine e cât de cât familiarizat cu măcar una dintre cele două formații rămâne fascinat de atmosfera și stilistica aparte a acestui gen de muzică. Imaginile lui Marius Petrescu nu doar că provoacă o fractură în realitatea imediată, mai mult, o răstoarnă instaurând o alta, extrem de personală, ilogică și distorsionată.

Marius PetrescuMarius Petrescu

  • născut în 1972, București
  • arhitect, absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu”, București (1997)
  • cursuri de fotografie la Școala Populară de Artă (1994 – 1996), Școala Freelancer (2016 – 2017) și Fotopoetica (2019)
  • membru al BULB Photos
  • expune în țară (Salonul Fotografului Român) și străinătate (Galerie Royale, Paris)
  • Facebook: https://www.facebook.com/MariusSeverPetrescu
  • Instagram: https://www.instagram.com/marius.petrescu

Despre un psihedelism al imaginii

Putem vorbi în fotografia sa de un destul de apăsat caracter psihedelic al imaginii. Dar acesta nu vine din vreo euforie halucinogenă, ci dintr-o frământare mai mult sau mai puțin conștientă a sufletului (în greaca veche, „psihedelism” înseamnă „ceea ce dezvăluie sufletul”).

© Marius Petrescu

© Marius Petrescu

Atmosfera noir, viziunile coșmarești, personajele dezarticulate, „sonoritatea” cadrelor, deformarea realității împing privitorul către o stare de visare trează. Este o lume invadată de fantome, de capete de porc agățate cu sârmă, de case care par decupate și câini suprarealiști, de androizi de vitrină și mașini coborâte din Mad Max.

În căutarea unei forme

Unele fotografii amintesc de Giacomo Brunelli, cu apreciata serie „Animals”, altele de Tommaso Ausilli cu răscolitorul său proiect „The Hidden Death”. Una dintre imagini propune o viziune mecanicistă asupra realității, în alta nimfele întorc capul și nu-și mai găsesc locul într-un spațiu populat de cabluri și reflectoare subacvatice.

© Marius Petrescu

© Marius Petrescu

Chiar și în cele mai liniștite cadre ale lui Marius Petrescu plutește mereu o tensiune, ca și cum ceva iminent e pe cale să se întâmple. Toate imaginile sale par forjate în subconștient, aflat în căutarea unei forme care să-l cuprindă și liniștească.

Operă de autor

Majoritatea fotografilor se subsumează unor teme, unui trend al vremii, unor școli sau unor maniere de a executa o fotografie, un proiect. Marius Petrescu nu o face. El face, în schimb, ceea ce am putea denumi operă de autor. Dacă îi este dată o realitate, el o transformă potrivit percepției sale, declarate sau subliminale.

© Marius Petrescu

© Marius Petrescu

Într-o derulare normală a lucrurilor, el vede altceva. Uneori le provoacă să iasă din starea curentă, banală. El este cel care subjugă realitatea, nu invers. Și nu este aservit decât propriilor sale căutări și neliniști.

Caracterul hipnotic

Poate și de aici caracterul hipnotic al unor imagini. Pentru că pătrundem într-o lume care nu este a noastră – deci cu atât mai fascinantă – și în care nu regăsim reperele obișnuite după care suntem setați să ne ghidăm.

© Marius Petrescu

© Marius Petrescu

Vedem realitatea prin ochii altcuiva și asta poate genera un disconfort ideatic. Ori, tocmai aici arta își poate atinge una dintre menirile sale: aceea de a-l extrage pe om din leneveala de canapea și a-l face să problematizeze relația sa cu sine și cu lumea din care face parte. (F. Ș.)

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!