Giacomo Brunelli: Eternal London

0

Giacomo Brunelli surprinde pe toata lumea cu un proiect gandit altfel despre capitala britanica. Londra lui e coborata in plin secol XXI din lumile de clarobscur picturalizate in romanele lui Dickens: intunecate, ascunse, misterioase, rezervate in a se arata. O atmosfera sumbra face indreptatite trimiteri catre perioada victoriana, cu faimoasele sale “pea-soupers”, niste neguri atat de dese incat abia se vedea la cativa metri. In semi-obscuritate, orasul si personajele isi pierd din claritate si aluneca intr-o ambianta gotica, demna de grozaviile comise de Jack Spintecatorul. “Eternal London” este o reverenta discreta facuta orasului, prezentat asa cum l-a fixat timpul in memoria fotografului pana in momentul primei descinderi pe Tamisa.

 

Giacomo BrunelliGiacomo Brunelli

  • nascut in 1977, Perugia, Italia
  • licentiat in Comunicatii Internationale
  • expozitii personale: Germania, Anglia, Grecia, Franta, SUA, Italia, Polonia etc.
  • monografii: „The Animals” (2008); „Eternal London” (2014), „Self Portraits” (2016)
  • website: giacomobrunelli.com

 

 

"Eternal London" - coperta cartii„Eternal London”

 

Proiectul

„Eternal London” este o comanda speciala din partea The Photographers’ Gallery. Proiectul a fost gandit de la bun inceput sa includa doar imagini alb-negru pe film. Toate fotografiile sunt realizate cu un aparat Miranda Sensomat 35mm din anii ’60, daruit de tatal sau. Fiecare imagine a fost developata manual si printata in editie limitata. Intregul proiect a durat doi ani de zile.

© Giacomo Brunelli: Eternal London

© Giacomo Brunelli: Eternal London

Giacomo Brunelli a intrat in lumea buna a fotografiei odata cu mult aclamata sa serie „The Animals” (I/II, 2005-2009), care portretizeaza reactiile neasteptate ale animalelor in fata aparatului de fotografiat. In „Eternal London”, apeleaza din nou la stilul sau distinct pentru a crea un portret unic si evocator al capitalei britanice si a faimoaselor sale repere: Big Ben, Winston Churchill, St. Paul’s Cathedral, Battersea Power St., Tower Bridge, Horses and Queen’s Guards, Trafalgar Square, Tamisa etc. Imaginile sunt centrate in jurul siluetelor umane sau animalelor, inclusiv a statuii lui Winston Churchill, fotografiata pe fondul celebrului Big Ben. Brunelli fotografiaza dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui, si in zilele cu lumina difuza pentru a adauga neclaritate atmosferei si efemeritate momentului.

© Giacomo Brunelli: Eternal London

© Giacomo Brunelli: Eternal London

In timpul plimbarilor sale zilnice alege anumite persoane pe care le urmareste o vreme inainte de a focusa aparatul foto pe ele. Lucreaza extrem de discret, folosind deseori un vizor detasabil tocmai pentru a le fotografia de la sold sau din alte unghiuri neobisnuite, cum ar fi direct din spate si de foarte aproape. Exploateaza la maximum lumina, umbrele si contrastul pentru a conferi imaginilor sale o atmosfera dramatica si un oarecare sentiment de claustrofobie. Protejeaza anonimatul subiectilor sai estompandu-le chipul sau evitand sa-l fotografieze. Toate imaginile proiectului sunt incluse intr-o carte tiparita la Editura Dewi Lewis din Londra.

 

Expozitii, premii, colectii

Imaginile sale au fost expuse la Londra, Paris, Delhi (India), Hamburg (Germania), Atena (Grecia), Daegu (Coreea de Sud), Angkor (Cambodgia), Portland si Boston (SUA), Glasgow (Scotia), Milano (Italia), Lodz (Polonia), Montpellier (Franţa) etc. Munca sa a fost rasplatita pana acum cu numeroase premii internationale, cele mai importante fiind: Sony World Photography Awards 2008, Grand Prix of Fotofestival 2008 (Lodz, Polonia), Fundatia Magenta „Flash Forward 2009” (Toronto, Canada) si B&W Magazine Sportlight Award 2009 (SUA).

© Giacomo Brunelli: Eternal London

© Giacomo Brunelli: Eternal London

Seriile sale de fotografii au fost publicate in The Guardian (Marea Britanie), Harper’s Magazine (SUA), Eyemazing (Olanda), European Photography (Germania), B&W Magazine (SUA), Creative Review (Marea Britanie), Foto&Video (Rusia), Images Magazine (Franta), Photographie (Germania), Katalog (Danemarca), AdBusters (Canada), PHOTO magazine (Romania), FOTO (Suedia) si FOTOGRAFI (Norvegia).

Mai multe muzee si galerii de arta detin in colectia lor permanenta lucrari ale fotografului italian, printre cele mai cunoscute numarandu-se: Museum of Fine Arts (Houston, SUA), The New Art Gallery Walsall (Marea Britanie), Kiyosato Museum of Photographic Arts (Japonia) si Portland Art Museum din SUA (F.S.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!