Remus Tiplea se pregateste pentru Luna Europeana a Fotografiei 2018 de la Berlin (EMOP). Si nu merge singur. Proiectul sau despre sase dintre cele mai importante comunitati ecleziastice din Romania e proaspat iesit de la tipar. Intitulata „Dumnezeul meu” (titlu schimbat fata de proiectul initial, „Confesiuni religioase”), cartea e cat se poate de consistenta si generoasa in ceea ce priveste fotografia si reprezinta apogeul carierei lui Remus Tiplea de pana acum. Un proiect solid, pe o tema asisderea, documentata timp de sapte ani (2011 – 2018), care merita pe deplin un eveniment de gala. Prezentarea editoriala este doar cireasa de pe tortul unei zile care are ca main event expozitia de fotografie „Confesiuni religioase”, cu care Remus Tiplea este invitat sa participe in cadrul festivitatilor berlineze.
- dimensiuni: 30 x 20cm (format A4)
- coperta: necartonata
- text: romana / engleza
- 280 pagini
- 230 fotografii color
- tiraj: 300 exemplare
- pentru achizitionare: tiplearemus@gmail.com; https://www.facebook.com/tiplea.remus
Invitatia a venit prin intermediul Institutului Cultural Roman din Berlin (Reinhardtstr, nr:14), locul unde vor fi si expuse lucrarile incepand de joi, 27 septembrie. Fotografiile vor putea fi vizionate timp de aproape doua luni de zile, in perioada 28 septembrie – 23 noiembrie, in intervalul orar 14:00 – 18:00, de marti pana vineri in fiecare saptamana. Expozitia este curatoriata de catre Raluca Buticu Betea si Alexandra Crasnaru Dragomir.
Despre carte, Remus Tiplea spune: „Dumnezeul meu nu este un studiu teologic (…), nu este un proiect despre sase comunitati religioase diferite, este un proiect despre ceea ce leaga si uneste nedezbinand, prin Dumnezeul din noi”. Robert Laszlo, manager in cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Satu Mare, cel care semneaza prefata, noteaza: „Albumul de fata inregistreaza acum, prin intermediul unor instantanee absolut autentice, modalitatile prin care lumea Oasului se raporteaza la transcendental, la comuniunea omului cu Dumnezeu”. Iar mai jos observa faptul ca „Cerul este mereu prezent in fotografiile lui Remus Tiplea, nu ca o complementaritate a teluricului ci, in primul rand, ca o posibilitate a fragilei fiinte de transpunere intr-o alta lume, in «lumea de apoi», in care osenii cred nestramutat”.
Volumul este structurat in 13 capitole: Botezul, Pregatirile, Constructia lacasului de cult, Pastele, Craciunul, Pelerinajele, Nunta, Sarbatorile anuale, Sfintitul, Banii bisericii, Gropasii, Inmormantarea si Luminatiile. Fiecare dintre ele beneficiaza de un text alcatuit de Mihaela Grigorean. Traducerea in engleza este semnata de catre Anamaria Sasu si Francisc Edmund Balog.
Cartea a aparut sub patronajul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Satu Mare si a Consiliului Judetean Satu Mare. (F.S.)