Bucharest Photo Week Festival 2017 la ora cifrelor

0

Unul dintre cele mai importante festivaluri de fotografie din Romania a ajuns la ora bilantului. Desfasurat in perioada 11-17 septembrie si ajuns la editia a IV-a, Bucharest Photo Week 2017 a avut ca teme predominante fotografia de strada si cea documentara. Evenimentele s-au derulat in mai multe locatii din Capitala, la fel ca si la precedentele editii, dar si la Craiova. Casa festivalului a fost si de aceasta data Gallery, sustinuta de Asociatia Nationala pentru Arte Vizuale Contemporane (ANAV). Restul manifestarilor au avut loc la F64, Education Point, Studio Foto Ambrotipescu (Bucuresti) si la Biblioteca Omnia din Craiova. Peste 2.500 de oameni au trecut pragul festivalului pe durata intregii saptamani, asta insemnand ca mai mult de 350 de persoane s-au plimbat intre locatii pentru a prinde macar o frantura de la majoritatea evenimentelor, unele dintre ele avand loc in acelasi timp. Mondorama a fost partener media al festivalului.

 

Pa langa expozitii si ateliere, Bucharest Photo Week 2017 a insemnat si intalnirea cu unii dintre cei mai populari si talentati fotografi din Romania, dar si din strainatate. In cele sapte zile de festival, calendarul a cuprins nu mai putin de 25 de evenimente: 12 expozitii, 5 prezentari, 5 ateliere, 2 concerte, plus o petrecere derulata sub sloganul „Noaptea alba a fotografiei”.

 

Expozitiile

Reamintim expozitiile derulate in cadrul festivalului: „De pe pelicula in lumea digitala” (colectia Cristinel Tranca), „Viata si intamplarile din jurul podului de la Blejoi” (Andrei Baciu), „Un salt in viitorul fotografiei” (Eli Driu), „Victor Boldar – Impresii. Henri Cartier-Bresson in Oltenia” (eveniment sustinut de Omnia Photo), „Sweden.1970” (Jan Bernhardtz, Suedia), expozitia de debut a grupului Celulafoto, „StreetLine” (grupul On SPOT), „Metropolight” (David Gaberle, Cehia), „Priveste dincolo de reflexie” (Alexandra Crisbasan & Irina Gache), „Across the Bridge” (Simon Johansson, Suedia), „The Settlements” (Ken Taranto, SUA).

© Cristian Crisbasan. O parte din echipa BPW 2017, de la stanga la dreapta: Mirela Momanu (fondator), Cristian Bassa (co-organizator), Cristina Tinta (fondator), Andrei Baciu (invitat).

© Cristian Crisbasan. O parte din echipa BPW 2017, de la stanga la dreapta: Mirela Momanu (fondator), Cristian Bassa (co-organizator), Cristina Tinta (fondator), Andrei Baciu (invitat).

La acestea se adauga un eveniment introdus in premiera la Bucharest Photo Week: Garage Sale, un targ cu vanzare de printuri fotografice la dimensiuni mici. De la Instaprint-uri sau polaroide si pana la printuri A3, fotografi consacrati din Romania si-au scos din sertar amintirile. Vizitatorii au avut sansa de a cunoaste autorii si de a-si ridica fotografiile sub semnatura, la dimensiuni mici, fara rame, si la preturi cuprinse intre 25 si 150 RON. Printuri pe care le poti lua cu usurinta atunci cand te muti sau cand vrei sa faci un cadou cuiva drag. Prezenta la Garage Sale a fost de peste 100 de persoane.

 

Prezentari, ateliere, concerte, petreceri

La fel de importante ca si expozitiile au fost restul evenimentelor din cadrul festivalului. Prezentarile au fost facute pe diferite teme: „Fenomenul Costica Acsinte”, un studio live la F64 pe tema metaforei in fotografie (cu Andrei Baciu si Cristian Bassa), „ArhivART”, „Personaj, nu model” (Andreea Retinschi si Cristian Crisbasan), „Culoarea in fotografie” (Dragos Radu Dumitrescu).

© Paul Paun. Studio Foto Ambrotipescu.

© Paul Paun. Studio Foto Ambrotipescu.

Atelierele, si ele in numar de cinci, s-au concentrat mai mult pe fotografia de arhiva si pe experiment: „Ipostaze. Romani in fotografia secolelor XIX si XX”, „Atelier de Fotografie Antica” (partea I si II, Studio Foto Ambrotipescu), „Cocktail de secole intr-o singura ambrotipie” (Studio Foto Ambrotipescu), „Print si Pre-Press” (Ciprian Furtuna). Concertele Toutefois si Markus K, la care se aduga petrecerea de „Noaptea alba a fotografiei”, au intregit o saptamana dedicata exclusiv fotografiei de strada si documentare.

In ceea ce priveste impactul festivalului in spatiul virtual, Bucharest Photo Week a ajuns la peste 33.000 de oameni, 22.000 dintre ei interactionand intr-un fel sau altul cu evenimentele. Cu totul nou fata de editiile precedente, LIVE-urile au strans si ele un numar considerabil de privitori. La „Martea foto” de la F64, cu Andrei Baciu si Cristian Bassa, au fost inregistrate peste 7.700 de vizualizari, iar concertul Toutefois a strans peste 900 de privitori. Concertul lui Markus K nu a fost filmat in intregime, desi peste 200 de persoane au vazut bucatile filmate la Garage Sale si prestatia artistului. In total, filmuletele realizate de Bucharest Photo Week au ajuns la peste 6.700 de oameni. (H. L.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!