Cinci ani de zile a muncit Stefan Neagu la proiectul sau, “The White Shirt” (2012 – 2017). Albumul se situeaza in zona fotografiei nud emotionale, modelele fiind imbracate cu o simpla camasa alba, circumstanta care poate vira usor spre un camp al simbolisticii. Astfel, camasa imbraca la exterior si dezgoleste in interior, un paravan capcana care functioneaza ca un fel de portal in incercarea de a redescoperi identitatea femeii dincolo de standardele pe care le impune societatea. Datorita obiectului-totem, ea e “obligata” sa se dezvaluie, refuzandu-i-se chipurile cotidiene. O inspirata “jonglerie” tematica pusa in scena cu ajutorul unui obiect elementar si o cadere de masti in imagini extrem de calde si de cuminti, care vin din postura, atitudine, decor, atmosfera. Modelele sale ies din parametrii obisnuiti in care asezam femeia nud. Ici si colo intalnim extrem de discret un erotism de bun gust, manierat, senzual, inaccesibil in lipsa unei doze serioase de educatie. “The White Shirt” are ca tinta nu corpul femeii, ci lumea captiva pe care aceasta, cu sau fara voia ei, o tine ascunsa. Este o carte-portret intr-o abordare intimista, o proiectie strict personala pe care Stefan Neagu accepta s-o imparta cu noi.
- aparitie: 2018
- dimensiuni: 224 x 240mm
- coperta cartonata cu supracoperta
- 84 pagini, 57 imagini alb-negru
- prefata: Cristina Ciocea; text: romana-engleza
- pret: 50 lei
- comanda pe: stefanneagu.com/books
Cartea arata foarte bine, un layout simplu, elegant si aerisit, hartie de foarte buna calitate, bine legata, dimensiune lejer gestionabila, placere senzoriala in a o atinge. 19 modele pozeaza pentru Stefan Neagu, majoritatea dintre ele prietene ale fotografului, venite nu intamplator din zona artei: curator, arhitect, scenograf, publicist. Fiecare dintre ele este prezenta in album cu cate trei imagini.
Despre demersul sau, Stefan Neagu afirma: “Mi-am dorit sa portretizez femeia «dezbracata» de diferitele masti pe care este nevoita sa le poarte, presata de standardele uneori nerealiste impuse de catre societate. Imagini senzuale care sa vobeasca despre emotii, de la fericire la tristete, de la zambet la melancolie. Este vorba despre nuduri emotionale.” Potrivit fotografului, totul a inceput ca un joc, asa cum se intampla deseori in fotografie. A rugat o domnisoara sa-i pozeze imbracata doar cu o camasa alba, uneori barbateasca, apoi o alta si inca una pana cand proiectul s-a cristalizat in forma gandita de el.
In prefata cartii, Cristina Ciocea, model deopotriva, scrie: “The White Shirt este un proiect de fotografie nud atipic. Stefan Neagu a incercat sa descopere femeia si sa aduca la suprafata universul interior pe care aceasta il ascunde sub presiunea perfectionismului. (…) Dar exista totusi ceva care nu o lasa sa uite de masti. Mai devreme sau mai tarziu, incepe un proces de transformare, ca din larva in fluture, in cinci pasi: amorteala (invariabila), nelinistea («inexplicabila»), durerea (insuportabila), alegerea (inevitabila) si vindecarea (optionala). In liniste sau in vuiet, femeia devine femeie. Si totul in jurul ei se schimba. Stefan Neagu s-a descoperit pe sine in fiecare dintre aceste femei. Nu stiu in ce masura e constient de alegerile pe care le-a facut sau de ceea ce a gasit in aceste femei. Fiecare dintre ele este o oglinda pentru el.”
“O sedinta foto e un moment extrem de intim. Cred ca se intra intr-un fel de transa. E extrem de important sa se creeze si un feedback, o rezonanta intre fotograf si model, ceva ce transcende pur si simplu prezenta impreuna intr-o camera si fotografierea cu sau fara lumina artificiala. Mi se pare indispensabila nevoia de comunicare non-verbala la o sedinta foto”, marturiseste fotograful. (F.S.)