Natela Grigalashvili: Ultimii nomazi georgieni

0

„Final days of Georgian Nomads” este o viziune picturală și poetică, în cheie umanistă, asupra dispariției unei culturi. Un proiect de antropologie culturală remarcabil, care are ca temă viața unei comunități restrânse din una dintre cele mai aparte regiuni ale Georgiei: Muntele Adjara și văile adiacente. Natela Grigalashvili fotografiază cu rafinament în special spațiul interior, dar acordă aceeași atenție și celui exterior, relaționând personajele cu mediul din care provin, chiar dacă uneori acestea par să nu-și găsească locul în context. Tocmai această „nepotrivire” însă e extrem de sugestivă, vorbind despre „ruptura” dintre două lumi, una rămasă mult în trecut, alta care-și caută azi destinul.

© Natela Grigalashvili, Final Days of Georgian Nomads

© Natela Grigalashvili, Final Days of Georgian Nomads

Natela Grigalashvili excelează în portretistica de interior, scene domestice de bucătărie în care controlul luminii, simplitatea decorului, echilibru cromatic, clarobscurul, impecabile la Rembrandt și Vermeer, aduc aminte de pictura olandeză de secol XVII. De-altfel, una dintre imaginile sale duc cu gândul la „The Milkmaid” a lui Vermeer, în alt registru cromatic, dar cu aceeași semnificație particulară acordată spațiului interior. Lumina venită dintr-o parte pe chipul personajelor, în câteva dintre portretele fotografei, definește cu aceeași consistență întreaga scenă. Trecerea de la lumină la semiîntuneric se face, în general, prin tonuri apropiate, dar ferme.

© Natela Grigalashvili, Final Days of Georgian Nomads

© Natela Grigalashvili, Final Days of Georgian Nomads

Imaginile proiectului oferă în primul rând informații despre viața adjarienilor: cum sunt îmbrăcați, ce muncesc, ce și cum sărbătoresc. Lărgind cadrul, vedem apoi și spațiul în care locuiesc, pitoresc, dar aspru. Prin felul în care înțeleg să fie portretizate, personajele manifestă inconștient uneori dorința de evadare dintr-un loc care pare să nu le mai aparțină și cu care nu se (mai) identifică. Deși afișează, prin costumație, apartenența la o cultură și o comunitate specifică. Dispariția unei comunități, indiferent cât de mică sau de mare, cu tradiții seculare sau milenare, înseamnă încă o pagină dispărută din istoria umanității. Pentru aceste populații, a trăi în propria lor cultură a devenit deja un exil. (F.Ș.)

 

Natela Grigalashvili by Nina BaidauriNatela Grigalashvili

  • născută în 1965, Kashuri, Georgia
  • freelancer; fotoreporter și operator de film
  • distinsă cu Premiul Alexander Roinishvili (2007)
  • publicată de National Geographic
  • fondează Kontakt Photos (2015), prima agenție foto din Georgia
  • fondează școli de fotografie în Javakheti, Pankisi și Adjara
  • website: http://www.natelagrigalashvili.com/

 

„Masivul muntos Adjara este unul dintre cele mai deosebite ținuturi ale Georgiei. Modul de viață și tradițiile s-au păstrat în această zonă până în zilele noastre. Izolarea și înstrăinarea locuitorilor de locurile natale sunt însă o problemă continuă de multă vreme. Ultimele câteva decenii au fost deosebit de dificile pentru această regiune. Situația economică și socială apăsătoare din Georgia a împiedicat dezvoltarea ținutului și integrarea locuitorilor în ansamblul restului țării. Ani de zile, comunitatea din Adjara n-a beneficiat de o educație completă și nu a avut acces la îngrijire medicală sau alte servicii elementare. Satele au fost adesea lipsite de energie electrică, iar în timpul iernilor aspre, izolate de lumea exterioară.

 

Transhumanță

Lipsa condițiilor minime de viață a dus la depopularea zonei și multe sate adjariene sunt astăzi abandonate. Familiile rămase au devenit eco-migrante, fiind nevoite să-și caute temporar de lucru în alte regiuni ale Georgiei sau în străinătate, în special în Turcia. Khulo și localitățile din Cheile Ghorjomi sunt cele mai înalte așezări ale Republicii Autonome Adjara. Cele 18 sate din defileu sunt de mărimi diferite. Din cauza populației reduse, în cele mai mici dintre ele există doar școli elementare, pentru liceu elevii trebuind să se deplaseze în alte așezări din zonă. Drumurile dintre sate sunt deteriorate și infrastructura defectuoasă.

© Natela Grigalashvili, Final Days of Georgian Nomads

© Natela Grigalashvili, Final Days of Georgian Nomads

Aproape toți locuitorii acestor sate sunt musulmani, în mare parte crescători de vite. Lipsa pășunilor face ca proprietarii de bovine să își urce turmele vara pe munte și să rămână acolo până la sfârșitul toamnei. Adjarienii nomazi sunt nevoiți să-și mute cirezile de mai multe ori pe an. În plus, pentru a-și suplimenta veniturile, majoritatea bărbaților pleacă în Turcia pentru locuri de muncă sezoniere. Din cauza situației dificile, regiunea muntoasă Adjara se golește treptat, iar tradițiile și stilul de viață unice cad în uitare”. (Natela Grigalashvili)

 

Scurtă biografie

Natela Grigalashvili se naște în 1965 în Khashuri, Georgia. Ia contact cu fotografia prin intermediul diferitelor studiouri foto locale. Se decide mai apoi să devină fotograf și lucrează independent ani de zile, ca fotojurnalist, dar și ca operator de film. În 2007 este recompensată cu Premiul Alexander Roinishvili pentru contribuția adusă în domeniul fotografiei. Una dintre imaginile sale, „Fiul unui pescar” a fost aleasă de National Geographic în 2013 pentru categoria Your Shot. În anii 1990 obișnuia să facă fotografie pe film alb-negru, dar în ultimii zece ani fotografiază doar digital, color. Îî place să lucreze la serii foto și la proiecte de lungă durată.

© Natela Grigalashvili, Final Days of Georgian Nomads

© Natela Grigalashvili, Final Days of Georgian Nomads

În 2015 fondează Kontakt Photos, prima agenție de fotografie din Georgia. Seriile cunoscute ale sale sunt: Satul șoarecilor, Cartea mamei mele, Țara lui Dukhobors, Minoritățile etnice din estul Georgiei, Minoritățile etnice din vestul Georgiei, Piața animalelor, Sărbătorile tradiționale, Femeile din Defileul Pankisi. Pune pe picioare în trei ani consecutivi școli de fotografie la Javakheti (2014), Pankisi (2015) și Adjara (2016). Natela Grigalashvili este stabilită actualmente în Tbilisi. (F.Ș.)

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!