Robert Rutöd documenteaza de aproape zece ani targurile si expozitiile de produse la care e prezentata lumea materiala a viselor noastre. Fair(y) Tales este o expeditie prin taramul burlesc al lucrurilor obligatoriu sa le ai si al mega-tendintelor secolului XXI. „Must-have“-urile si „mega-trend“-urile sunt, asadar, tinta sa predilecta. Un univers de cele mai multe ori atat de grotesc incat ridica nu numai problema simplei lui utilitati, ci pune intrebari si asupra sentimentului permanent de fericire a omului. Sa fie acesta paradisul atat de ravnit pe care-l cauta cu infrigurare omul modern? Pana sa gaseasca raspunsul la intrebare si sa-si mai puna si alte intrebari, Robert Rutöd a fotografiat aseptic si chirurgical, fara a da senzatia ca se implica emotional in cadru. Proiectul sau are taietura aspra de montaj din cinema, cand se trece brusc la un cadru la altul, fara o necesara legatura intre ele. Motivarea „stilistica“ este schimbarea totala a temei si a decorului. Cele 20 de imagini prezente in materialul de fata sunt realizate la 18 targuri diferite de profil. Nu exista o fluenta a naratiunii in Fair(y) Tales pentru ca naratiunea lipseste pur si simplu la nivelul intregului. Exista insa disipate povesti mai mici, inchise, un amestec eterogen de imagini care dau pana la urma rostul si semnificatia proiectului. O singura data povestea dintr-o imagine se continua in urmatoarea si imbunatateste perceptia asupra subiectului abordat, nu fara o doza serioasa de tragi-comic si absurd. E fotografia cu taurul parfumat si periat inainte de a fi prezentat pe fondul unei realitati fabricate: un panou reprezentand un peisaj montan pitoresc. In rest, imaginile traiesc individual, doar prin forta proprie. Fair(y) Tales e o metafora-mozaic despre lumea materiala a viselor noastre, despre permanenta cautare a fericirii, dar si despre incapacitatea omului de a-si trai simplu viata.
- nascut in 1959, Viena, Austria
- pasionat de pictura in tinerete
- face fotografie din 1978
- a scris si regizat scurt-metraje
- expozitii in peste 23 de tari, printre care si Romania (Ploiesti)
- website: rutoed.com
Proiectul exploreaza diversitatea reprezentarilor visurilor noastre, in mijlocul careia exista insa un factor constant: speranta pentru sentimentul permanent de fericire, dorinta pentru o viata cereasca sigura si lipsita de griji. Din timpurile imemoriale, acest mult asteptat paradis s-a dovedit a fi de neatins. Suntem acum mai aproape de el? Care sunt in realitate locurile mai apropiate sau mai indepartate de acest paradis? Sunt unele dintre ele ispititor de aproape? Acestea sunt nelinistile ascunse pe care le ridica discret proiectul lui Robert Rutöd.
„Ma simt ca Alice in Tara Minunilor in timp ce trec de la specialistii in masaj la un consultant specializat in vindecarea insomniei, de la spectacolele de moda ale antreprenorilor funerari la degustatorii de vin, de la tot felul de rasfaturi terestre la Scara lui Iacob, cea care leaga Pamantul de Cer. Pierdut undeva printre coarnele vitelor-campioane, asteptandu-si randul pentru fotografia din catalogul de reproducere, simt dintr-o data ca lucrurile o iau un pic razna. Dar, cum se zice, «toti au trait fericiti pana la moartea lor»“, ne spune fotograful austriac.
Scurta biografie
Inceputurile artistice ale lui Robert Rutöd tin de pictura, de care s-a dovedit foarte interesat in anii tineretii. Trece la fotografie in anul 1978. Intre anii 1979 – 1993 scrie si regizeaza scurt-metraje. Fotografiile sale au fost prezentate la numeroase festivaluri de profil din SUA, Europa si Asia. A vernisat expozitii in peste 23 de tari ale lumii: Germania, SUA, Marea Britanie, Cehia, Finlanda, Franta, Polonia, Canada, Danemarca, Ungaria, Norvegia, Cambodgia, India, Mexic, Filipine, Australia, Olanda etc.
Proiectele sale au fost recompensate cu mai multe premii internationale, printre care: New York Photo Award (2012), Premiul special al Centrului Ceh de Fotografie (2012), Fotograful Anului la Festivalul International de Fotografie “Dong Gang” din Coreea de Sud (2015). Carti: Less is more (2009), Milky Way (2014), Right Time Right Place (2015). (D.M.)