Cu „Pulse Volumes” ne aflam in apropierea unor proximitati metaforice relativ mai greu lecturabile. Adrian Capusan reabiliteaza banalul lucrurilor mici si neinsemnate, trecute cu vederea. Extrase din anonimat, scenele aparent minore, marginale si derizorii, capata proportii determinante. Este modul sau de a cuantifica o realitate de grad doi vaduvita de un vizual imediat. Fotograful oradean priveste lumea printr-un soi de microscop, trece de straturile intens vehiculate ale contextului general si despacheteaza o realitate discreta care-l separa de majoritatea fotografilor atat ca viziune, cat si ca expresie. Strada sa este una atomizata, dezmembrata in bucati suprarealiste.
Pare ca aceasta acuplare a lui Adrian Capusan la lumea materiala, fals insipida din jurul sau, se petrece la nivelul unei anatomii moleculare: nu in gand, nu in suflet, ci undeva mult mai adanc si cumva dincolo de constiinta sa de sine. Atat de intim simte fotograful realitatea inconjuratoare. Subiectul ramane la nivelul observatiei sau, cel mult, al simplei investigatii. Nu este abordat nici liric, nici dramatic. Cadrele sale sunt un fel de performance fara subtext polemic sau provocator, cu diferenta ca transpunerea in miscare a imaginii se produce mai lent, in functie de ritmul biologic al naturii. O recalibrare darwiniana la fluxul vietii si, pe alocuri, si al mortii.
Vizual, autorul ne duce mereu catre mijlocul imaginii, acolo unde plaseaza centrul de interes. Nu exista in seria sa o dinamica datorata vectorilor de directie (stanga-dreapta, jos-sus, diagonale crescatoare vs descrescatoare etc), tensiunea in cadru venind, aproape intotdeauna, din zona centrala fotografiilor. Daca am privi in oglinda imaginile sale, am constata ca ele nu-si schimba defel punctum-ul, acesta ramanand plasat in acelasi loc. Dinamica este data de „efervescenta” subiectului in sine, care are destula forta pentru a-si crea propria miscare, radiala, din centru spre margini. Motorul acestei dinamici este insasi viata, mai precis momentele ei de expansiune, aparuta in cele mai diverse si neasteptate locuri.
Imaginile lui Adrian Capusan sunt bucati de realitate mozaicata si nu se adreseaza unui artistic de parada, gustat si promovat de marea masa a fotografilor si a populatiei. Este o fotografie extrem de personala in primul rand, niseizata, afectiv-volitionala, care ridica valul de pe cea mai „banala” si „simplista” realitate. Fiecare cadru are propriile sale dependinte interne, simpla lor observare fiind din capul locului o arta in sine.
- nascut in Cluj-Napoca, 1976
- stabilit in Oradea, lucreaza in marketing
- imagini la: http://tindrummpics.blogspot.com/
- facebook: https://www.facebook.com/adrian.capusan.39
„Pulse Volumes” este publicata in premiera de Mondorama. Cateva cadre din proiect au mai aparut ici-colo pe cateva site-uri de specialitate. In descrierea seriei sale, Adrian Capusan vorbeste despre proportii, interactiuni si relationare, ca si despre pozitia sa vizavi de acest gen de fotografie.
„Seria prezenta se numeste international «Pulse Volumes» si tine sa zica despre surpriza proportiilor, interactiuni si relationare, despre relevanta scenelor neglijate. Am o predilectie pentru micile scene revelatoare, cele care scapa, in mod firesc, de altfel, cautaturilor cotidiene. Unele, cele pe care le fotografiez, au asupra mea efectul asemanator unor vedenii, ca si cum lucrurile nu numai ca se explica singure, ci se si dezvolta folosindu-se de fagase inalterabile. Punerea in scena se sprijina minimalist pe evidenta, pe natura publica si ostentativa a vietii. Contextul imi este familiar, ca si cum ar fi vorba despre propriile mele radacini care ma asista structural si restrictiv. Chiar daca din cadre lipseste omul, cu putina imaginatie interpretarea poate fi la fel de vie si cand e vorba doar de plante. Este pana la urma un exercitiu de empatie”, afirma fotograful oradean.
Seria a fost pentru prima data prezentata publicului toamna trecuta la salonul National de Fotografie de la Negresti-Oas si a fost apreciata in unanimitate. De altfel, ea a fost plasata pe simeze in sala principala unde, in general, sunt plasate proiectele importante ale fotografilor invitati la eveniment. (F.S.)