Oliver Merce: The Anatomy of Decay

0

O munca dusa pana la capat. Doi ani plini de fotografie, un proiect finalizat, o carte minunata si zona Anina isi gaseste locul in istoria tiparita. „The Anatomy of Decay” a lui Oliver Merce e despre ce a ramas in urma megalomaniei comuniste numita Termocentrala de la Crivina si despre vietile oamenilor de acolo. Despre o enclava sociala in care tristetile au incetat demult sa mai bata la usa si s-au facut stapane pe masa si casa. Despre destine congenitale sau dobandite in timp, pe care viata nu le-a intrebat niciodata pe care parte a patului dorm. Despre captivitate si memorie; despre timp, despre o bucla a timpului in care acesta nu-si implineste menirea si sare mereu inapoi ca un disc stricat. Oliver Merce fotografiaza cumpatat, in gri-uri echilibrate si tuse subtiri. Nu hiperbolizeaza situatiile si nu dramatizeaza limbajul vizual: liniile, suprafetele, formele, volumele şi tonurile nu ies dintr-o geometrie a bunei masuri si a bunului simt. Perceptia sa asupra lucrurilor nu deformeaza realitatea. Fotografiile sale au calitatea ca vin si pleaca inspre si dinspre privitor. Sunt in acelasi timp particula (pixeli, pelicula, hartie), dar si unda (emotie, mesaj). O “coincidentia oppositorum” stramutata din cuantica.

 

Oliver Merce (© Dan Moruzan)Oliver Merce

  • nascut in 1977
  • locuieste in Timisoara
  • studii: Universitatea Transilvania din Brasov (Facultatea de Silvicultura)
  • expozitii personale si de grup: Timisoara, Iasi, Ploiesti, Negresti-Oas, Bucuresti, Cluj-Napoca
  • premii nationale si internationale
  • website: http://www.olivermerce.ro

 

© Oliver Merce: The Anatomy of Decay (carte)“The Anatomy of Decay”

  • coperta cartonata
  • dimensiuni: 21,5 x 21,5 x 2cm (aprox. 900 gr)
  • hartie mata, 192 de pagini, 111 fotografii alb-negru
  • editie bilingva: romana si engleza
  • layout: Cristian Bassa
  • prefata: Florin Sipos
  • poate fi achizitionata de aici: http://www.olivermerce.ro/book-order/books/

 

„Am inceput sa documentez viata localnicilor din cartierul „Orasul Nou”, precum si din „Crivina”, ambele cartiere ale Aninei, dupa ce am vazut cateva fotografii si am urmarit un documentar despre marea ambitie a lui Ceausescu de a realiza acolo o termocentrala care trebuia sa functioneze cu sisturi. Mi-am propus sa ajung in zona si sa vad viata acelor oameni, nefiltrata prin ochii unui alt privitor, viata delimitata cat se poate de abrupt in două perioade distincte: inainte de inchiderea termocentralei si dupa scoaterea ei din functiune. Am plecat de la ideea ca ceea ce urmeaza sa prezint prin intermediul fotografiilor nu se doreste a fi neaparat un portret definitiv al zonei, ci mai degraba o documentare cat mai exacta si asidua a situatiei existente. Prima data am ajuns in Anina in 2014 si de atunci am vizitat cu regularitate zona pana in anul 2016”, spune Oliver Merce.

 

Musafir si confident de incredere

© Oliver Merce: The Anatomy of Decay

Impresionat de oamenii care s-au incapatanat sa traiasca acolo, intr-o zona in care le-au fost sfaramate toate visele, fotograful a devenit in timp nu doar musafirul lor, ci si un confident de incredere. „Am intalnit in aceste cartiere oameni care au inaintat in viata in salturi dezordonate, experimentand mai multa tristete decat cineva ar putea intelege vreodata. Niciunul dintre ei insa nu si-a expus public dramele. Le-au pastrat discret in singura camera a baracii in care locuiesc sau in apartamentul pe care il împart cu intreaga familie”, marturiseste cu emotie fotograful.

„Descoperind umanitatea altora, Oliver Merce s-a trezit in propria umanitate, sufocata o vreme de zgura urbana si de viteza in care e nevoit omul contemporan sa-si traiasca viata. “The Anatomy of Decay” depaseste simplul demers jurnalistic si castiga in dimensiune prin implicarea sociala a autorului. Dincolo de latura estetica, proiectul dezvolta in acest fel si o componenta etica. Fotografia sa nu este numai un mijloc de educare catre cultura, ci si spre omenie. O resurectie sanitara a constiintei”, sta scris in prefata cartii.

 

Istorie scoasa la lumina

Prin intermediul imaginilor din carte, Oliver Merce incearca sa aduca recunostinta capacitatii de adaptare a oamenilor la conditiile vitrege de viata, dar si sa traga un semnal de alarma “asupra a ceea ce se poata intampla in urma unor decizii politice eronate, care au puterea de a afecta intr-un mod profund negativ viata unei comunitati”.

© Oliver Merce: The Anatomy of Decay

O istorie bagata sub pres, aneantizata impreuna cu dramele ei uitate sau ignorate, este scoasa acum la lumina. Imaginile picheteaza discret si inflexibil memoria colectiva a acestei parti de lume. Un timp al trairii devine sub ochii nostri un timp al marturisirii.

“The Anatomy of Decay” este si o munca de echipa. Oliver Merce a fost sprijinit in primul rand de editorul de carte Cristian Bassa, omul din spatele http://criticalmess.ro/, cel care a conceput layout-ul albumului. Prefata si alte doua texte descriptive sunt semnate de catre Florin Sipos, editor Mondorama, iar traducerea acestora in engleza apartine profesorului Nicolaie Ardelean de la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” din Oradea. (F.S.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!