Proiect caritabil Oliver Merce: For you

0

Oliver Merce este la un pas de a-si publica cel de-al doilea proiect de fotografie documentara la mai putin de trei ani de zile dupa „The Anatomy of Decay” (2016). “For you” este focusat pe viata persoanelor cu dizabilitati intelectuale din cadrul Fundatiei “Pentru Voi” din Timisoara. Varianta demo a iesit deja de la tipar si arata minunat, cartea estimandu-se a aparea pe finalul lunii martie. Este al doilea proiect cu tematica sociala a lui Oliver Merce, fapt care anticipeaza deja traseul si cateva dintre coordonatele sale ca fotograf. Studiul sau documentar se situeaza fara echivoc in zona fotografiei umaniste si se bazeaza pe melanjul dintre realismul social evident si modalitatea calda si receptiva, aproape lirica, in care fotograful prezinta viata persoanelor cu dizabilitati de dezvoltare. Materialul de fata include toate detaliile legate de carte, cateva referinte ale celora care au participat la alcatuirea ei si o serie de imagini aspectuale, urmand ca proiectul in sine sa fie prezentat pe larg odata cu aparitia volumului, incluzand si o selectie generoasa de fotografii.

Detalii carte:

Oliver Merce: For You, coperta cartii
 • coperta cartonata
 • dimensiuni: 24 cm x 18 cm
 • 104 pagini, hartie mata, 170 g
 • 68 de fotografii alb-negru
 • editie bilingva (engleza – romana)
 • ISBN 978-973-0-28804-9
 • tiraj: 200 de exemplare
 • editor: Cristian Bassa
 • texte: Florin Sipos, Laila Onu, Oliver Merce
 • pret pachet 1 (cartea): 65 de lei (din aceasta suma, 30 de lei vor fi donati Fundatiei “Pentru Voi”)
 • pret pachet 2 (carte + print 21 x 14 cm): 90 de lei (din această suma, 50 lei vor fi donati Fundatiei “Pentru Voi”). Nota: Preturile nu includ cheltuielile de transport.

Pentru comanda:
1
. Initiati un transfer bancar cu suma aferenta numarului de carti/pachete. Datele  de transfer bancar: Merce Oliver Florin, IBAN: RO04 RNCB 0318 0776 0450 0001, BCR.
2. Trimiteti un email catre olivermerce@gmail.com care sa contina urmatoarele informatii: nume si prenume, telefon, adresa de livrare completa, precum si date despre transferul realizat.

Oliver Merce: For You, pagina interior
Oliver Merce: For You, pagina interior

Potrivit directorului general Laila Onu, Fundatia “Pentru Voi” a fost infiintata in anul 1996 si este singura organizatie neguvernamentala din Timisoara care ofera servicii comunitare pentru adultii cu dizabilitati intelectuale. In cei 23 de ani de activitate, fundatia a dezvoltat servicii unice in tara, care au devenit model de buna practica si a implementat peste 50 de proiecte in domeniul dizabilitatii. In prezent, institutia ofera servicii sociale pentru 200 de adulti cu dizabilitati intelectuale si familiile acestora din Timisoara si imprejurimi.

Proiect-manifest

“Demersul meu fotografic este un manifest pentru constientizarea nevoilor pe care le au persoanele cu dizabilitati intelectuale si a modului prin care ele pot fi integrate in societate. Fotografiile au fost facute in cadrul Fundatiei «Pentru Voi» sau cu ocazia unor evenimente organizate de aceasta in perioada martie 2017- mai 2018. Imaginile arata cum decurge, in linii mari, viata persoanelor cu dizabilitati intelectuale. Imaginile insa nu pot spune si la ce se gandesc aceste persoane, care le sunt visurile, cum se simt atunci cand sunt discriminate sau cand sunt private de anumite drepturi din cauza unor persoane mai putin tolerante sau a legilor date de politicieni. Toate aceste aspecte raman subiecte de dezbatere in presa sau ca sursa de inspiratie pentru scriitori. Povestile surprinse aici sunt dezbracate de povara vizibila a suferintei si nu sunt retusate ca sa aiba «sclipici»”, afirma Oliver Merce in paginile cartii.

Oliver Merce: For You, pagina interior
Oliver Merce: For You, pagina interior

Proiectul fotografului timisorean te pune in fata unor realitati pe care statul, vrand-nevrand, le legitimeaza prin neimplicare si dezinteres. „Pentru Voi” este o poveste colectiva despre destine individuale. „Fotograful n-are coduri sofisticate pentru a ne transmite un anume inteles, se fereste de interpretari si doar reda o situatie sau alta; fotografia sa nu e o talmacire in maniera proprie a lucrurilor, ci transparenta unei realitati la un moment dat. Iar mesajul este livrat simplu si clar: dragostea fata de semeni nu e vorbarie goala sau vreun un moft contemporan sleit de continut, ci efortul continuu si, deseori, supraomenesc, de a-l duce si suporta pe cel de langa tine”, se afirma in prefata cartii.

Responsabilitate colectiva si solidaritate

“Cei 50 ani de comunism ne-au invatat sa supravietuim, gasind rezolvari punctuale problemelor noastre personale, ceea ce a dezvoltat o mentalitate in care nimeni nu-si mai asuma o responsabilitate colectiva, fiecare cauta sa se salveze pe el insusi. Raman pierduti, uitati de soarta si de toata lumea batranii, copiii, bolnavii, persoanele cu dizabilitati, toti cei care nu se pot descurca singuri. Avem nevoie sa redescoperim sentimentul solidaritatii, sa ne asumam responsabilitatea pentru colectivitatea in care traim, pentru orasul in care locuim, sa ne pese de ceilalti, nu doar de cei apropiati, de ai nostri. Sa renuntam la egoism si la cinism, sa recladim increderea si sa daruim cu generozitate”, puncteaza Laila Onu. (F.S.)

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!