Simay Zsolt: Deasupra norilor

2

Nimic nu e lasat la intamplare in fotografia lui Simay Zsolt. Atunci cand ii privesti imaginile, senzatia este ca fotograful se afla in deplin control, inclusiv asupra conditiilor meteorologice. Negurile, norii, fantele de lumina, penumbra se afla acolo unde vrea el sa le aseze; toate par supuse in prezenta sa. E ca-ntr-o piesa de teatru cand papusarul, extrem de priceput, manuieste cu migala si maxima atentie asezarea si jocul personajelor in cadru. Poate de aici si impresia ca peisajele sale respira: norii curg peste paduri si creste, razele de lumina aluneca si strapung vaile, iar panzele de ceata se risipesc in departari. In plus, Simay Zsolt stie foarte bine cum sa includa si sa faca palpabila aceasta stare in contructia imaginii, folosind cu maiestrie si eficienta perspectiva, adancimea in cadru, corespondenta intre planuri, alternanta lumina – intuneric. In toata aceasta abundenta de luciri si culoare se zareste si o ruptura de stil, cu siguranta o amprenta personala a lui Simay Zsolt: grafismul de penita din unele cadre montane, fapt care permite imaginii sa se ordoneze dupa un anumit ritm, impus mai degraba de sufletul fotografului decat de cadenta naturii. O filozofie simpla si o modalitate de lucru operativa care il plaseaza pe autor printre cei mai buni peisagisti din Romania. Si nu numai.

 

Simay ZsoltSimay Zsolt

  • nascut in 1978, Carei, Satu Mare
  • studii: Universitatea de Medicina si Farmacie Tg Mures (Stomatologie)
  • traieste si lucreaza in Carei
  • website: http://www.simay.ro/

 

Zsolt Simay face parte din grupul tot mai putinilor fotografi care exploateaza la maximum conditiile gasite pe teren si capacitatile aparatului sau de fotografiat. Chiar daca asta inseamna sa treaca prin situatii extreme uneori. Prelucrarile ulterioare in programele de editare nu sunt apanajul sau si, chiar daca recurge la ele, o face cat mai minimal cu putinta.

 

De la portret la peisaj

Cu fotografia s-a intalnit in anii stundentiei, prin 2003, intai cu fotografia pe film, trecand apoi incet la cea digitala. A lucrat cu mai multe sisteme, la inceput cu Canon, apoi Nikon; s-a oprit pana la urma la Sony, cu care lucreaza si in prezent. Pasiunea pentru munti si ture montane s-a pliat perfect in decursul anilor cu nevoia de a crea ceva, avand ca echipament de lucru aparatul de fotografiat.

© Simay Zsolt

© Simay Zsolt

„Separ greu cele doua notiuni acum, marturiseste Simay Zsolt. La inceput am incercat si alte genuri fotografice: portret, natura moarta, macro, chiar si fotografie de strada. S-a clarificat incet ca fotografia de peisaj este modalitatea prin care reusesc cat de cat sa ma exprim, fara sa ma plictisesc de ea, cu toate ca este un mod de expunere a sentimentelor destul de dificil”.

 

Caracterul intim al fotografierii

Turele montane le face cu prietenii, dar cand fotografiaza se intoarce in sine, caci actul fotografierii este pentru el un moment cat se poate de intim. „Incerc sa scot ce e mai bun din conditiile pe care le am, din elementele care mi se ofera si din luminile date. Lumina joaca un rol principal. Incerc pe cat posibil sa o folosesc pe deplin, de aceea ma trezesc dimineata devreme, dar nu ratez nici luminile de seara, care pot oferi conditii favorabile fotografiatului”, precizeaza Simay Zsolt. Fotografiaza, de regula, in Muntii Carpati, dar isi face timp uneori si pentru ture in Alpii Elvetieni, Iulieni si in Snowdonia (Tara Galilor).

© Simay Zsolt

© Simay Zsolt

Exista, in opinia sa, conditii ideale pentru fotografiat, ca si locatii ideale, dar trebuie cautate si exploatate la momentul potrivit. Folosindu-se de elementele pe care le are la dispozitie, aproape oricine poate reusi o fotografie buna, in aproape orice conditii, este de parere Simay Zsolt. In acceptiunea sa, si fotografia de peisaj poate exprima stari de spirit la fel de bine ca oricare alt gen fotografic, putand fi considerata – in consecinta – o forma de arta. (F.S.)

 

Share.

2 comentarii

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!