Un edificiu emblematic al Romaniei e in agonie. Cazinoul din Constanta sta sa cada gratie nepasarii autoritatilor locale din ultimul deceniu. Construit in 1909 in stil Art Nouveau si inaugurat un an mai tarziu, edificiul a devenit azi o promisiune desarta in campaniile electorale ale diferitilor alesi locali. Cladirea cu trei fundatii a fost proiectata de arhitectul elvetian Daniel Renard fiind, la vremea respectiva, cea mai mare constructie de acest fel de pe teritoriul Romaniei. Sansa la reabilitarea faimosului edificiu parea sa surada in acest an. S-a blocat insa totul, din nou, in labirintul licitatiilor. Momentan nu se stie cu certitudine ce ii rezerva viitorul acestei cladiri impunatoare. Timpul isi cere insa tributul, iar constructia continua sa se degradeze accentuat. Roman Robroek, un fotograf olandez, a reusit sa obtina permisiunea de a fotografia inauntru. Cadrele sale aduc la lumina frumusetea irespirabila a unei drame.
- nascut in 1987, Heerlen, Olanda
- studii: Managementul Informatiei si Tehnologii de Comunicare
- expozitie personala la Galeria de Arta Debekaussen, Sittard, Olanda
- pagina web: http://romanrobroek.nl/
Cazinoul din Constanta era candva cel mai glorios edificiu al Romaniei. Dupa anul 1990 a fost abandonat si a inceput incet, dar sigur, sa se deterioreze. Cladirea se afla azi pe lista Ministerului Culturii ca monument istoric.
„De obicei nu deconspir locatiile cladirilor abandonate pe care le fotografiez sau pe care le vizitez. In acest caz insa e vorba despre un loc istoric extrem de cunoscut”, ne spune Roman Robroek.
Ultima reparatie
Cazinoul era in vremurile bune atractia orasului Constanta, cel mai mare port la Marea Neagra si unul dintre cele mai importante porturi europene. Zona pietonala din jurul cladirii este si astazi o destinatie preferata pentru cupluri si familii datorita atmosferei romantice si prietenoase care inconjoara locul.
„Edificiul este pazit permanent si vizitarea interiorului cladirii este aproape imposibila fara permisiune legala, precizeaza Roman Robroek. Chiar daca este monitorizat continuu, indecizia autoritatilor a facut ca faimoasa cladire sa cada in ruina. Ultima reparatie majora a fost facuta in anul 1988. Am vorbit cu unul dintre paznicii cazinoului cu o zi inainte de a face fotografii inauntru si mi-a marturisit ca se simte trist si furios pentru faptul ca autoritatilor locale nu le pasa de renovarea edificiului. Nimeni nu intelege de ce persista de un deceniu o asemenea situatie”.
Cladirea a supravietuit celor doua razboaie mondiale. In primul, a servit la un moment dat ca gazda pentru o gala regala a familiei imperiale ruse cand, in ciuda negocierilor diplomatice, Ducesa Olga a refuzat cererea in casatorie a Printului Carol al Romaniei. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cazinoul a functionat ca spital, iar in perioada comunista ca restaurant. Costurile ridicate ale mentinerii edificiului in stare de functionare au fortat autoritatile locale sa inchida locatia imediat dupa 1990. Si asa a ramas de atunci. Ultimul investitor care a inchiriat cladirea in 2007 a anulat contractul de concesiune. Niciun alt investitor serios nu si-a manifestat intentia de a prelua cazinoul.
Ganduri pozitive
„Imediat dupa ce am patruns in cladire am vazut un porumbel mort, cazut langa una dintre balustrade. Pisicile care isi fac veacul inauntrul cladirii l-au tras rapid intr-un colt si l-au mancat. Am fost totalmente surprins. Numarul mare de porumbei care pareau sa-si fi gasit sfarsitul aici si cantitatea mare de fecale de pisica au cauzat un impact imediat asupra plamanilor mei; am inceput sa respir din ce in ce mai greu si sa am dureri de cap. Peste tot erau resturi de alimente, probabil ramase de la cei care au intrat in cladire in ultimii ani. Nu ma asteptam ca locul sa arate atat de rau”, afirma fotograful olandez.
Dincolo de aspectele mai putin placute legate de cazinou, raman gandurile pozitive despre Romania, pe care Roman Robroek o vede ca pe o tara foarte prietenoasa: „Toata lumea comunica sau incerca sa comunice in engleza, traficul a fost ok, mancarea minunata, iar serviciul companiei de inchiriere de masini de langa aeroport a fost perfect”.
Roman Robroek este specializat in fotografia urbana, cu aplecare pentru locurile si cladirile abandonate. Fotografiaza doar in lumina naturala. (H. L.)