Patru fotografi romani pe lista scurta la SWPA 2016

0

Remus Tiplea, Oana Stoian, Amnon Gutman si Laurian Ghinitoiu au intrat pe lista scurta a celui  mai mare concurs de fotografie din lume, Sony World Photography Awards. Laureatii categoriilor “Open” si “Youth” vor fi anuntati pe 29 martie, lista completa a castigatorilor fiind anuntata pe 21 aprilie, in cadrul unei gale organizate la Londra.

 

Editia 2016 a concursului a consemnat un record de inscrieri, 230.103 fotografii, cu 33% mai multe decat la editia anterioara. 186 de tari au avut macar cate un reprezentant in cadrul concursului. Trei dintre fotografii romani participa la categoria “Professional”: Remus Tiplea – Professional Daily Life, Oana Stoian – Professional Staged si Amnon Gutman – Professional Current Affairs. Laurian Ghinitoiu participa la categoria “Open”, sectiunea Architecture. Toti patru intra in cursa pentru a castiga premiul intai la categoriile la care participa si o parte din premiul de 30.000 de dolari.

Lucrarile fotografilor de pe lista scurta vor fi expuse la Londra, in cadrul expozitiei Sony World Photography Awards 2016, in perioada aprilie-mai, si vor fi publicate in editia de anul acesta a catalogului competitiei. De asemenea, toti castigatorii vor primi echipamente foto Sony.

© Remus Tiplea: Cows GuardSeria ”Ciurdarii satului” a lui Remus Tiplea prezinta viata de zi cu zi a cuplului format din Gusti si Fraguta, un cuplu de romani de etnie rroma cu opt copii, angajati de satenii din Negresti-Oas pentru a pazi vacile comunitatii. “Prezenta pe lista scurta a Sony World Photography Awards este una dintre cele mai mari realizari din cariera mea fotografica. Am primit vestea cu mult entuziasm”, marturiseste Remus Tiplea.

Seria ”How to think inside the box” a Oanei Stoian prezinta cateva portrete comice ale unei tinere anonime, in alb-negru. “Nu mi-a venit sa cred ca am fost selectionata printre cei mai buni zece fotografi la categoria «Professional Staged». Am fost coplesita de emotii si le-am dat parintilor vestea cu ochii in lacrimi. Sunt foarte fericita ca lucrarile mele sunt apreciate”, declara Oana Stoian.

Stabilit in Israel, Amnon Gutman pune accentual in fotografiile sale pe importanta conservarii vietii in fata violentei si a bolilor. Seria sa, “Ukraine Crisis – The East”, are in centru conflictele din Ucraina.
Laurian Ghinitoiu locuieste in Berlin si detine o diploma de master in Arhitectura, obtinuta la Dessau International Architecture. Documenteaza arhitectura in fotografiile sale si schimbarile de trenduri in domeniu, precum si reactiile oamenilor la arhitectura din jurul lor. Fotografia “UK leaks” cu care participa la concurs reda intr-un mod spectaculos pavilionul Marii Britanii la EXPO 2015.

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!