Sase fotografi romani in finala Sony World Photography Awards 2017

0

Sase fotografi romani sunt nominalizati intre cei zece finalisti ai diferitelor categorii din cadrul celui mai mare concurs de fotografie din lume. Este vorba despre Adi Bulboaca (Professional, Architecture), Ioana Moldovan (Professional, Daily Life), Alex Andriesi (Open, Enhanced), Radu Dumitrescu-Elian (Open, Culture), Sorin Rechitan (Open, Nature) si Taciu Rares (Youth, Beauty). La editia 2017 au fost inscrise peste 227.000 de fotografii din 183 de tari ale lumii.

 

Adi Bulboaca a intrat in finala cu seria de fotografii intitulata „Silver Beach Hotel”, care reflecta arhitectura distinctiva a Hotelului Silver Beach, cu vedere la Lacul Balaton din Ungaria. Ioana Moldovan a fost nominalizata pentru seria „A country doctor and her calling” (Vocatia unui medic de tara), povestea doctoritei Floarea Ciupitu, care profeseaza de peste trei decenii in satul Gangiova din sud-vestul Romaniei. Intr-o tara in care sistemul de sanatate este problematic, iar lipsa doctorilor la tara semnificativa, determinarea si devotamentul doctoritei Ciupitu ofera un exemplu demn de urmat.

© Radu Dumitrescu-Elian, Open, Culture, SWPA 2017

© Radu Dumitrescu-Elian, Open, Culture, SWPA 2017

Fotogafia cu care Alex Andriesi a fost inclus pe lista finalistilor a fost realizata in Grenoble (Franta) si se intituleaza „Far from gravity” (Departe de gravitatie). Imaginea reflecta blandetea, inocenta si fragilitatea unui copil. Nascut in Romania, Alex Andriesi s-a mutat in Franta de la o varsta foarte frageda. Radu Dumitrescu-Elian a fost nominalizat pentru fotografia „The Prayer” (Rugaciunea) si are ca subiect o femeie in varsta de 76 de ani din Bucovina. Paraschiva locuieste intr-o casa fara electricitate si isi citeste rugaciunile la lumina lumanarilor.

Sorin Rechitan a intrat pe lista finalistilor cu imaginea intitulata „Altai Wanderer” (Hoinarul din Altai), o fotografie spectaculoasa in alb-negru, care surprinde incercarea unui alpinist singuratic de a urca pe varful Belukha, cel mai inalt din Muntii Altai. Contrastul mare al imaginii vine in completarea unui peisaj impresionant si a maretiei muntelui. La categoria Youth, dedicata tinerilor intre 12 si 19 ani, Rares Taciu a inscris o singura imagine, respectand cerintele si tema impusa de organizatori: frumusete. Fotografia se intituleaza „Remember” (Aducere aminte) si este un portret al prietenei tanarului fotograf , realizat in lumina naturala.

© Sorin Rechitan, Open, Nature, SWPA 2017

© Sorin Rechitan, Open, Nature, SWPA 2017

Alti sase fotografi romani s-au clasat in primii 50 in cadrul diferitelor categorii ale sectiunii Open: Alex Axon, Cristian Ioan, Felicia Hodoroaba-Simion, Ionela Hamz, Mara Tanase si Vlad Eftenie. Castigatorii sectiunii Open vor fi anuntati in 28 martie, iar cei ai sectiunilor Professional si Youth in 20 aprilie. Premiile constau in echipament foto Sony de ultima generatie, o deplasare la ceremonia de premiere de la Londra si bani in valoare de 30.000 de dolari.

Lucrarile tuturor finalistilor vor fi expuse alaturi de fotografiile castigatoare in cadrul expozitiei Sony World Photography Awards & Martin Parr 2017 de la Londra, in perioada 21 aprilie – 7 mai. Imaginile semnate de finalisti sunt disponibile la adresa: www.worldphoto.org/press

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!