Victor Boldâr: Phoenix – Ultimul concert

2

E primavara spre vara lui 1977 si Phoenix e in concert la Craiova. Va fi ultimul in tara pentru indragita formatie rock. La scurt timp, in noaptea de 1-2 iunie, membrii trupei trec Dunarea in Iugoslavia pe la Portile de Fier, ascunsi in carcasele boxelor Marshall. Emigreaza in Germania Federala. Saptamana aceasta se implinesc 40 de ani de la fuga lor din Romania. Si tot atatia ani si zece zile de cand fotograful Victor Boldâr i-a surprins in memorabile portrete si instantanee. Impresioneaza simplitatea si maiestria compozitiei cadrelor. Ca si trupa, fotografiile de atunci au intrat in legenda.

Text: Cristina Irian

Fotografii: Victor Boldâr

 

S-a intamplat asa, ca intr-o paranteza de viata, sa alunec pe o bucla de timp, ca pe un tobogan, pentru a parcurge vizual cateva ore dintr-o zi de primavara spre vara din anul 1977.

 

Concert la cinematograf

E cald si e vineri, bine dupa orele pranzului. Se apropie ceasul la care programul de munca se termina, iar strada se umple de oamenii care pleaca spre casa. Programul Televiziunii Romane propune vizionarea unei serii de reportaje din tarile socialiste, incepand cu orele 17.00. La aceeasi ora, din studioul teritorial de radio Craiova se transmite Radiojurnal-ul cu stirile zilei, continuat fiind de emisiunea “Orizont cultural”, cu formatii artistice din etapa finala a Festivalului Cantarea Romaniei.

© Victor Boldâr: Phoenix - Ultimul concert. Josef Kappl, Mircea Baniciu si Ovidiu Lipan Tandarica, Craiova, 20 mai, 1977

© Victor Boldâr: Phoenix – Ultimul concert. Josef Kappl, Mircea Baniciu si Ovidiu Lipan Tandarica, Craiova, 20 mai, 1977

Nu aveam sa aflu nici eu si nici alti oameni ai Baniei mai multe despre alte tari socialiste si nici despre melodiile formatiilor din festivalul Cantarea Romaniei programate la Televiziunea Romana. La Craiova, in luna mai, in ziua de vineri, este concert de muzica rock.

Victor Boldâr nu ramane nici el telespectator. Isi ia, asa cum si-a obisnuit deja familia si prietenii, aparatul foto si, impreună cu mai tanarul sau fiu, se indreapta spre cinematograf.

 

E vremea “Cantafabulelor”

Lume multa, forfota, o nebunie. Un barbat cu plete si barba canta la chitara. Se poarta ii, ilice impreuna cu blugi si cizme cu toc. Ceva mai in dreapta, un cuplu, ea cu ochelari mari, parul valvoi si tunica, el cu plete si geaca de blugi, asculta. Se aude mai apoi o alta voce, tobele, vioara, chitari, fluier. Suntem in 1977, 20 mai, trecut de orele 17.00. E concert la Gradina Cinematografului “Patria”. Suntem in anii “Cantafabulelor”.

© Victor Boldâr: Phoenix - Ultimul concert. Nicu Covaci, Craiova, 20 mai, 1977

© Victor Boldâr: Phoenix – Ultimul concert. Nicu Covaci, Craiova, 20 mai, 1977

Lumina e inca buna, dar nu pentru mult timp. Victor pune mana pe haina. In buzunar, un rolfilm ORWO de 35 mm asteapta. Mai sunt cateva pozitii de tras in aparatul ZENIT si apoi va veni si randul lui. Victor stie ca seara vine repede si incepe sa compuna concertul sau vizual. Se uita prin vizorul aparatului, incadreaza si asculta. Cand pelicula se termina, aseaza cele două rolfilme in buzunarul hainei. Spectacolul se incheie si Victor pleaca acasa impreuna cu fiul.

Dupa putin timp si artistii de pe scena pleaca. Se imbarca intr-un camion si, camuflati în boxele Marshall, vor trece Dunarea pe la Portile de Fier. Vor fi trecand si prin tarile socialiste prezentate la televizor, in drumul lor spre Occident.

© Victor Boldâr: Phoenix - Ultimul concert. Josef Kappl, Craiova, 20 mai, 1977

© Victor Boldâr: Phoenix – Ultimul concert. Josef Kappl, Craiova, 20 mai, 1977

Victor ajunge insa acasa, ia filmele din buzunarul hainei, stinge lumina si le developeaza. Unul dupa altul, instrumentele incep sa se acordeze. Chipurile si vocile ies la lumina. O vreme, cam 35 de ani, Nicu Covaci, barbatul cu barba, plete si chitara ii canta lui Victor in fiecare zi din fotografia asezată pe frigider. Canta Phoenix.

 

Din propria cenusa

Am deschis din nou ochii si am vazut cum, peste 35 de ani, se aseaza in fotografii, pe peretii unei sali, cele două rolfilme din buzunarul hainei lui Victor Boldâr.

© Victor Boldâr: Phoenix - Ultimul concert. Mircea Baniciu, Craiova, 20 mai, 1977

© Victor Boldâr: Phoenix – Ultimul concert. Mircea Baniciu, Craiova, 20 mai, 1977

„Vrand, nevrand, am ajuns la concert, cu fiul meu, care avea 16 ani. Oarecum am fost invitatul lui”, avea sa spuna in 2012 Victor Boldar la vernisajul expozitiei “77 Craiova – Ultimul concert”. Pe membrii Phoenix a marturisit ca nu i-a cunoscut personal, dar i-a fotografiat, asa ca poate spune ca ii stie. L-am întrebat atunci pe domnul Boldâr despre fotografii si timpul lor. A zambit si mi-a spus ca fotografiile au viata lor, aparte. A fost ultimul vernisaj cu Victor Boldâr, cel care ne-a incantat doar cu muzica buna, un artist al peliculei de cursa lunga.

Au fost doua concerte, de fapt, in acea zi de 20 mai, spuneau invitatii de la vernisajul expozitiei. Era lume multa si cei de la matineu nu voiau sa mai plece. “O nebunie. Era dupa cutremur. Si a fost ultimul concert Phoenix”. Nicu Covaci. Ovidiu Lipan Tandarica. Mircea Baniciu. Josef Kappl. Erlend Krauser. Victor a fost la concertul de la matineu si a avut lumina buna.

© Victor Boldâr: Phoenix - Ultimul concert. Erlend Krauser, Craiova, 20 mai, 1977

© Victor Boldâr: Phoenix – Ultimul concert. Erlend Krauser, Craiova, 20 mai, 1977

Victor Boldar a deschis sertarul cu fotografii, Dorian Delureanu le-a auzit si “77 Craiova: Ultimul concert” a inceput dupa 35 de ani, pe 11 ianuarie 2012, pe Unirii 12, la Galeria de Arta din Craiova. Ultimul concert din 1977 al formatiei Phoenix renaste mereu din propria lui cenusa. Secventele din concert si-au gasit singure locul pe peretii expozitiei de atunci, asa cum isi gasesc locul in acest spatiu virtual.

 

Un fotograf de cursa lunga

Victor Boldâr

Victor Boldâr

Victor Boldâr – E.FIAP (1935, Tighina – 2014, Craiova) este fotograful care a reusit paradoxul in fotografie: sa-l surprinda pe Henri Cartier-Bresson, “à la Bresson”, intr-un fotoreportaj realizat in mai 1975, in Oltenia. Expozitii personale de exceptie precum cele vernisate la Muzeul de Arta din Craiova, la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, il recomanda pe fotograful craiovean drept unul dintre cei mai creativi si surprinzatori fotografi de cursa lunga ai timpului sau.

In 2012 a revenit la Craiova cu o alta expozitie surprinzatoare, propunand, la aceeasi diferenta de 35 de ani de la momentul fotografierii, o zi de mai cu formatia Phoenix in Romania, inainte de plecarea acestora din tara. Expozitia se distinge prin maiestria si simplitatea cu care i-a surprins in memorabile portrete si instantanee pe membrii trupei Phoenix.

Victor Boldâr a devenit membru al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania (AAFR) in 1968. Zece ani mai tarziu, in 1978, a primit titlul de Artist al Federatiei Internationale de Arta Fotografica (A. FIAP), iar in 1991, pe cel de Excelenta (E. FIAP). In 2008 a devenit membru de onoare si maestru al AAFR.

 

Share.

2 comentarii

  1. Pingback: Craiova mea și eu turistă-n ea – ANCADEMIA ROMÂNĂ

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!