Expozitie Silviu Ghetie la Berlin

0

Institutul Cultural Roman din Berlin va fi gazda expozitiei de fotografie “Stop cadru”, semnata de Silviu Ghetie. Simezele cuprind fotografii realizate pe platourile de filmare a mai multor productii cinematografice romanesti lansate intre anii 2004 – 2014. Vernisajul va avea loc in 12 februarie, ora 20:00, la sediul institutiei din Reinhardstrasse, nr. 14.

 

Cea mai larga sectiune a expozitiei include imagini realizate pe platourile de filmare ale filmului “Aferim!” de Radu Jude, castigator al Ursului de Argint la editia 2015 a Berlinalei. © Silviu Ghetie: "Aferim!"Alte imagini provin de la “Legaturi bolnavicioase” de Tudor Giurgiu, “Boogie” (Radu Munteanu), “Eu cand vreau sa fluier, fluier” (Florin Serban), “Loverboy” (Catalin Mitulescu), “Toata lumea din familia noastra” (Radu Jude) si “Box” (Florin Serban.

Privirea lui Silviu Ghetie este o privire din culise asupra Noului Cinema Romanesc. Prin picturalitatea lor si prin expresivitatea personajelor din fata obiectivului, fotografiile concureaza cu imaginile din filmele a caror realizare a fost imortalizata de catre artist”, se spune in comunicatul de presa de pe site-ul institutului.

La randul lui, Florin Lazarescu, prozator si scenarist, el insusi nominalizat la aceeasi editie a Berlinalei la sectiunea “Scenaristul european al anului”, alaturi de Radu Jude, afirma: „Daca pui in miscare cadrele trase de el, Silviu Ghetie iti pare unul dintre cei mai buni regizori romani contemporani. © Silviu Ghetie: "Aferim!"Ca sa nu mai zic ca isi scrie scenariul, manevreaza camera, monteaza, etaloneaza, produce de unul singur. Fotografiile lui au poveste, personaje si relatii tusante, pentru ca el are forta de a-si insusi realitatea prin viewfinder, de a o prinde si transfigura din unghiuri irepetabile, redand-o cu un teribil simt al absurdului cotidian. Chiar si in cazul expozitiei de fata, cand instantaneele sale au fost facute pe platouri de filmare, Silviu a fotografiat in stilul lui, realitatea lui. Acum, ca si intotdeauna, pe filmul lui Ghetie se deruleaza – emotionant, onest, aparent simplu, dar totdeauna spectaculos – insasi viata, in cele mai subtile aspecte ale ei.”

Silviu Gheţie s-a nascut in 1967 la Baia Sprie, judetul Maramures. Fotograful a avut de-a lungul timpului o serie de expozitii personale: Parlamentul European (Bruxelles, 2008), Ambasada Romaniei la Bonn (1998), Photo Cabinet (Bucuresti, 2003), Primorsko, (Bulgaria, 2006), si a participat la numeroase expozitii de grup, dintre care: ABC Trehouse Gallery, Amsterdam (2001), Niavaran Art Gallery, Teheran (2005), Anaid Art Gallery (Bucuresti, 2006), ICR Madrid (2007), Muzeul de Arta (Cluj-Napoca, 2015). © Silviu Ghetie: "Aferim!"Silviu Ghetie a obtinut distinctii si premii in competitii precum The Popular Photography Prizes (SUA, 2003-2004), Worship World Prize Competition (Teheran, 2005), Hotnews Multimedia Competition (2006) ş.a. si a publicat in numeroase reviste si ziare romanesti si internationale: Dilema, Academia Catavencu (România), Der Spiegel (Germania), Kurier (Austria), Rzeczopolita (Polinia), Lenswork (SUA), D Foto (Ucraina).

Lucrarile au fost vernisate si in spatiul romanesc, la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, in perioada 29 mai – 7 iunie 2015, cu prilejul Festivalului international de film TIFFF. La ICR Berlin, expozitia ramane deschisa pana in 4 martie 2016.

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!