Strada altfel: expozitie PhotoTeam la Iasi

0

Cel mai consistent si functional grup fotografic din Romania, cu activitate constanta in ultima perioada, verniseaza la Iasi o expozitie de calibru. Evenimentul va avea loc maine, 8 mai, ora 18:30, la Casa de Cultura a Municipiului, galeriile de arta „La Gard” si „Labirint”. Expozitia este focusata tematic pe unul dintre genurile cele mai indragite si mai practicate astazi: fotografia de strada. Expun: Eli Driu, Cornel Hlupina, Denis Malciu, Mirela Momanu, Florin Stanca si Sorin Suciu. Mondorama este partener media al evenimentului, alaturi de F64, organizatori fiind PhotoTeam, Casa de Cultura a Municipiului si Clubul fotografilor din Iasi. Partener este Asociatia Exposure.

 

Expozitia include 54 de lucrari, 16 dintre ele (60x90cm) vor fi expuse in Galeria „La Gard”, iar 38 (30x45cm) in Galeria „Labirint”. Selectia cuprinde cele mai reprezentative fotografii realizate de catre membrii PhotoTeam in ultimii ani, „o privire proaspata asupra acestui spatiu intermediar sau loc de tranzitie care este strada” (Sorin Suciu).

© Cornel Hlupina

© Cornel Hlupina

Despre manifestul acestei expozitii ne vorbeste tot Sorin Suciu, membru al grupului din anul 2016: „Expozitia doreste sa sublinieze valentele estetice si narative ale unui spatiu adeseori trecut cu vederea. Strada este un loc al comunitatii, insa nu este un loc comun. Dincolo de sensul pe care suntem invitati sa-l regasim in fiecare imagine, manifestul acestei expozitii poate fi citit astfel: «priveste cu atentie in jur, s-ar putea sa asisti la un moment privilegiat».

 

Gastronomia ochiului

In perspectiva evenimentului, ca un preambul la ceea ce urmeaza a fi urcat pe simeze, am cerut de la fiecare expozant cate-o scurta confidenta vizavi de fotografia de strada si de resorturile pe care acesta le trezeste in cei care o practica. Au cuvantul, asadar, membrii Grupului PhotoTeam.

© Florin Stanca

© Florin Stanca

„Imi place sa ies cu aparatul foto pe strazi pentru ca acolo pot intalni subiectele de care sunt atras, la care tin si care vreau sa «ramana» si sa fie vazute si de altii. Ma bucura mult intalnirea cu un astfel de subiect, norocul de a-l surprinde, descoperirea ca si altii il gusta… Am fost onorati de invitatia de a expune la Iasi si nu am ratat sansa de a veni cu 54 de lucrari in fata unui public iubitor de cultura si de fotografie. Din pacate, putine orase de la noi se pot lauda cu un Club al Fotografilor…” (Denis Malciu)

„Daca intalnesti pe strada un tip sau o tipa care te fotografiaza pe tine sau pe altcineva, nu-i da cu sacosa in cap, nu-i zice „ … vreo doua, sa le tina minte.” E acolo din pasiune pentru frumusetea vietii strazii, pentru efemerul care merita pastrat intr-un cadru, pentru acel «altfel» pe care poate nu-l sesizam, impinsi fiind in peregrinarile noastre de rutina vietii de zi cu zi, dar pe care el sau ea tine sa-l impartaseasca cu tine prin fotografiile pe care le realizeaza.” (Florin Stanca)

© Mirela Momanu

© Mirela Momanu

„Fotografia de strada nu este genul de activitate pe care o alegi rational. Daca te trezesti cutreierand strazile in cautarea unor imagini, atunci tot ce poti face este sa constati acest lucru si sa te feliciti ca ai fost selectat. Exista ceva romantic in figura fotografului vagabond care strabate lumea in cautarea unei esente umane care mereu se sutrage descifrarii. Aceasta cautare, desigur, nu are sfarsit, ceea ce face ca intreprinderea lui sa fie una interminabila. Arhetipul fotografului de strada este flâneur-ul parizian, acel specialist in gastronomia ochiului despre care vorbeste Balzac. Strada este un microunivers uman care cuprinde drama, suspans, entuziasm, pasiune, umor si multa frumusete. Tocmai aceste trairi am vrut sa le transmit publicului expozitiei Strada Altfel.” (Sorin Suciu)

 

Strada, ca aventura

„Fotografia de strada este mai mult decat o simpla inregistrare sau documentare a vietii de zi cu zi. Este interpretarea personala a fiecaruia dintre noi, a ceea ce se afla in jurul nostru, zi de zi. Unii dintre noi surprind momente, altii surprind expresii, unii povesti, altii concepte, si totul e acolo, in fotografia de strada. Suntem diferiti, vedem diferit. Important este ca ceea ce a fost surprins de fiecare dintre noi, pe strada, sa transmita privitorului o stare, un mesaj. De aici si Strada Altfel; e cu totul altfel decat o vedem si o vedeti zi de zi!” (Mirela Momanu)

© Eli Driu

© Eli Driu

„Fotografiez putin si rar. La fiecare iesire o iau de la inceput pentru ca nu-mi mai aduc aminte unde am ramas, tot ce invatasem pare sa se fi pierdut, fiind greu de activat… Dar daca insist, in cele din urma, pentru fractiuni de timp, strada mi se dezvaluie si ma lasa s-o vad altfel, prietenoasa si fotogenica… Cu expozitiile e la fel, nu se pot intampla prea des. Trebuie sa le gasesti timpul si mai ales locul potrivit. Este un moment in care PhotoTeam pare sa-si fi refacut stabilitatea, iar Parcul Copou din Iasi este un taram special, un creuzet in care Clubul Fotografilor coace fotografii la foc continuu, deschizandu-si larg galeriile catre public.” (Cornel Hlupina)

Fotografia de strada este despre oameni, despre viata si nu e simpla deloc. Ca fotograf de strada trebuie sa ai curaj sa privesti, cu atentie si acceptare, lumea din jur asa cum e ea: complexa, surprinzatoare si fascinanta. Mersul pe strada in cautarea unor situatii interesante, dar efemere, e o adevarata aventura. Curiozitatea, dorinta de explorare si bucuria descoperirilor sunt cei mai buni tovarasi de drum, iar timpul, cel mai mare dusman. Pentru nimeni nu e suficient de mult timp sa gasesti, sa fotografiezi, sa traiesti toate bucuriile vietii. Tocmai de aceea e o datorie ca fotografiile sa fie prezentate mai departe pentru a putea fi privite cu placere, ca si cum le-ar fi facut oricare dintre noi.” (Eli Driu) (A consemnat: F.S.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!