Paul Musescu are 16 ani si trage pe film. Pornind de aici, totul se da peste cap. Cu „S1xte6n”, Paul sare direct in maturitate, indraznind sa nesocoteasca locurile comune ale unui incepator in ale meseriei: apusuri romantice, macro-uri cu floricele, lanuri de rapita ori diverse portrete nesarate – stereotipii prozaice care fac viata grea unui fotograf la inceputurile carierei. E o veriga lipsa in parcursul sau creator; atat de lacunara incat nici nu se stie daca a existat vreodata, daramite sa mai si conteze. Imaginile lui vin din intunecimi si rascruci existentiale. Sunt un rezultat si nu o explicitare a unui drum, atat de pline de seva acelui parcurs incat nu necesita nicio legitimare. Un album noir in expresie si continut la o varsta presupus solara: contraste puternice, cu putine zone de gri, siluete fara identitate, raportari implicite la solitudine, abandon, revolta, dizolvare tacuta a fiintei, vecinatate a divinitatii cu masca de gaze la indemana. Confesiune curajoasa si extrem de personala, „S1xte6n” vine in urma unor calatorii initiatice facute cu inima-n gat, pline de (ne)intelesurile varstei si mult dincolo de ele.
- publicata la Grafi Print
- format patrat, dimensiuni: 21 x 21cm
- 80 de pagini, hartie mata
- 32 de imagini alb-negru
- pret: 16 euro
- poate fi cumparata de aici: http://cargocollective.com/PaulMusescu
„Nu incerc sa dovedesc nimic, nimanui. Vreau doar sa va arat cateva franturi din ceea ce sunt, cu toate bunele si relele celor 16 ani ai mei”, spune Paul Musescu in deschiderea albumului.
Odata cu achizitionarea unui aparat vechi, pe film, fotografia a venit ca o alinare la o viata interioara si exterioara zbuciumata, intr-un mediu in care nu gasea nicidecum repere pentru adaptare. „Strada era singurul loc in care ma simteam confortabil si in care nimeni nu ma judeca”, marturiseste tanarul fotograf. Asa a inceput confesiunea prin imagine despre trecutul, amintirile, spaimele si faptele sale.
Paul Musescu prefera sa faca fotografii pe film nu dintr-un capriciu al varstei sau pentru ca este „trendy”, ci pentru ca se simte mai aproape de nuantele de gri si de alb-negru. A participat pana acum la doua expozitii de grup, „Portret” si „Argentik II”. Se simte atras de Cartier-Bresson, Koudelka si Daido Moriyama. I-ar place mult sa-l intalneasca pe Koudelka si sa bea un frappé impreuna, fara sa il intrebe nimic „pentru ca fotografiile bune nu se explica prin cuvinte. Niciodata”.
„S1xte6n” a fost scoasa intr-o prima editie limitata de numai 100 de exemplare, numerotate si semnate de catre autor. (F.S.)