Album Remus Țiplea: Din Oaș în Paști

0

Dupa sute de mii de cadre trase si ani indelungati in spatele aparatului de fotografiat, Remus Țiplea a spart gheata. „Din Oas in Pasti” marcheaza debutul sau editorial. Albumul fotoetnografic are ca epicentru Sarbatoarea Pastelui si evenimentele adiacente acestei mari sarbatori a crestinatatii. Iesita de putina vreme de la tipar, cartea va beneficia de o lansare speciala in cursul acestei luni si nu oriunde, ci la Londra. Cu prima sa carte de fotografie, Remus Țiplea calca apasat pe urmele lui Ionita G. Andron (1917-1989), care a documentat decenii de-a randul traditiile, obiceiurile si viata taranilor din Tara Oasului si al carui prim album a avut ca tema tot sarbatorile pascale. “Din Oas in Pasti” a aparut cu sprijinul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Satu Mare si a Consiliului Judetean Satu Mare si este un proiect de sine statator al fotografului Remus Țiplea, centrat pe etnografia zonei.

 

Coperta albumului„Din Oas in Pasti”

  • tiparit la Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2017
  • coperta necartonata, prefata in romana si engleza
  • dimensiuni: 16 / 22,5 cm
  • pagini: 104
  • imagini: 71, color
  • poate fi achizitionat direct de la autor: https://www.facebook.com/tiplea.remus

 

Lansarea albumului va avea loc in 18 noiembrie la Barham Community Library, 660 Harrow Road, Wembley HAO 2HB, Londra, ora 12:00, odata cu deschiderea expozitiei de fotografie bazata pe imaginile proiectului. La eveniment se poate ajunge lejer cu metroul, linia Piccadilly (albastra, terminal Uxbridge), cea mai apropiata statie fiind Sudbury Hill. Cu o zi inainte, de la ora 17:00, va avea loc o seara traditionala romaneasca la Restaurantul Casa Romaneasca (6 Sebastopol Road), incluzand pe afis o degustare de preparate specific romanesti si un spectacol folcloric. Ambele evenimente sunt organizate la initiativa Asociatiei „Zestrea Stramoseasca” si sub patronajul Ambasadei Romaniei in Marea Britanie.

© Remus Țiplea, Mieruitul casei in ajun de Pasti, Camarzana, 2016

© Remus Țiplea, Mieruitul casei in ajun de Pasti, Camarzana, 2016

Realizate in decursul ultimilor ani, imaginile semnate de Remus Țiplea documenteaza perioada premergatoare Pastelui (curatenia si mieruitul caselor, taiatul mieilor, pregatirea si sfintitul bucatelor, sambrele oilor, sfintitul turmelor, dezlegarea ciobanilor etc), dar si sarbatoarea in sine (rugaciunile din Vinerea Mare, Noaptea Invierii). Acelasi obicei este, deseori, fotografiat ca avand loc in mai multe localitati tocmai pentru ca ritualul difera, chiar daca nu semnificativ, de la o asezare la alta: Tur, Camarzana, Negresti-Oas, Talna, Huta, Boinesti, Bixad etc.

 

Povestile osenilor

Autorul a urmarit cu perseverenta marile si micile povesti care se intretes in jurul diferitelor evenimente, fotografiind-o, de exemplu, patru ani la rand, pe Nuta lui Gheorghe a lui Boderean, care alege oile la Sambra din Tur. Sau pe Petre Drulii, in diferite ipostaze, dar cu aceeasi palarie, care de patru ani de zile este prezent la masuratul laptelui. Nu in ultimul rand, a fotografiat pregatirea Pastii si coacerea in cuptor, batutul toacei, trambitasii si obiceiurile Iuhasilor. Cartea urmeaza firul calendaristic al traditiilor si ritualurilor de Paste din Tara Oasului.

© Remus Țiplea, Huta, 2016

© Remus Țiplea, Huta, 2016

„Intr-o lume in care avem tot mai multe poze si tot mai putine fotografii, imaginile lui Remus Țiplea sunt, fara indoiala, un reper cultural care alcatuiesc o veritabila marturie vizuala despre o lume, cea a Tarii Oasului, care in ciuda unei globalizari feroce se incapataneaza sa-si pastreze matricea identitara”, afirma in prefata cartii Robert Laszlo, manager al Centrului Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Satu Mare.

Remus Țiplea s-a nascut in 1972, in Negresti-Oas, judetul Satu Mare, „osan in totalitate, in cuget si simtiri”, cum ii place sa spuna. A inceput sa fotografieze din anul 2009. De atunci, lucrurile s-au derulat rapid si Remus Țiplea a devenit unul dintre cei mai valorosi fotografi romani ai momentului. Practica, in principal, fotografia documentara, dar abordeaza cu succes si genul macro, una dintre seriile sale, „Bulbucatii”, fiind publicata in reviste de specialitate din toate colturile lumii.

© Remus Țiplea, Cosul cu mancare, pregatit pentru sfintit, Tur, 2013

© Remus Țiplea, Cosul cu mancare, pregatit pentru sfintit, Tur, 2013

In anul 2015, Institutul Cultural Roman din Lisabona i-a organizat o expozitie personala in cadrul Serilor „Acasa”. Este finalist cu proiectul „Ciurdarii” la Sony World Photography Awards 2016, serie expusa in Londra, Berlin, Köln, Beijing, New York, Milano, etc. Publica in The Guardian, The Telegraph, La Repubblica, National Geographic, The Huffington Post, LensCulture, Feature Shoot, Vice, etc. Remus Țiplea este co-organizator si expozant la „Versus dar Impreuna” (Negresti-Oas), unul dintre cele mai valoroase saloane nationale de fotografie, ajuns anul acesta la editia a VIII-a. (F.S.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!