S-a adunat multa lume iarasi la Muzeul Tarii Oasului din Negresti-Oas in acest sfarsit de an. Extrem de putine sau deloc sunt expozitiile de fotografie din Romania care au ajuns sa creeze atata emulatie in randul unei comunitati, asa cum se intampla in fiecare an in orasul cu doar 12.000 de locuitori din nord-vestul tarii. Nu e greu de ghicit de ce. „Versus dar Impreuna” a devenit un pol cultural de putere in Romania pentru acest gen de eveniment, cu o alura de veritabil salon national. Si asta nu de azi, de ieri, ci de multi ani. Implicand nu doar populatia orasului, ci intreaga zona. Daca adaugam si expozantii veniti din toate colturile tarii, unii cu familiile si prietenii, cu cateva zile inainte, avem o imagine mai exacta asupra anvergurii evenimentului. Editia 2019 a insemnat si depasirea unei borne importante: s-a intrat in deceniul doi de existenta a expozitiei, semn ca manifestarea a prins radacini solide, devenind un punct de referinta la care te raportezi si cu care te legitimezi.
25 de fotografi, multi consacrati in tara si strainatate, dar si nume noi, au prezentat aproximativ 300 de imagini. Vernisajul expozitiei a avut loc sambata, 30 noiembrie, ora 17:00, la Muzeul Tarii Oasului, Galeriile „Dr. Mihai Pop”. Parteneri ai evenimentului sunt National Geographic Romania si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judetean Satu Mare si in colaborare cu Primaria Negresti-Oas, Muzeul Tarii Oasului si Casa de Cultura din Negresti-Oas. Organizatori si expozanti in acelasi timp sunt: Romeo Komaromi, care si-a lansat cu aceasta ocazie primul sau volum de fotografie, „Chipuri si privelisti vanatoresti”, Emilian Moldovan si Remus Tiplea.
Dintre oficialitati, la vernisaj au tinut discursuri Aurelia Fedorca, primar in Negresti-Oas, si Robert Laszlo, managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale din Satu Mare. Mondorama a fost prezenta la eveniment si va spune cine si cu ce a participat, alaturi de o galerie generoasa de imagini de la fata locului.
Exceptandu-i pe cei trei co-organizatori, afisul ii mai include pe: Adrian Catu, Adrian Capraru, Adrian Capusan, Alex Mara, Alexandru Feher, Anca Cernoschi, Cosmin Garlesteanu, Cristian Lipovan, Cristina Venedict, Dan Moruzan, Gabriel Balanescu, Hajdu Tamas, Ioana Moldovan, Laszlo-Tibor Olah, Liviu Cocicodar, Marin Moldovan, Mihai Ciama, Oliver Merce, Petrut Calinescu, Silviu Ghetie, Sorin Vidis si Vasile Dorolti.
Mai mult clasic si mai putin experiment
„Intr-o lume in care intr-o singura zi se fac miliarde de fotografii, poate parea superflua organizarea unei expozitii de fotografie. Cu toate acestea, in urma cu mai bine de un deceniu, patru fotografi din Oas au pus bazele unui festival de fotografie sugestiv intitulat „Versus dar Impreuna”, iar anii care au trecut nu au facut altceva decat sa confirme viabilitatea si consistenta acestui demers artistic. Dintre cei patru organizatori, pe baricade au ramas doar trei, Romeo Komaromi, Emilian Moldovan si Remus Tiplea, care continua sa creada, cu o superba indarjire ca lumea strecurata prin lentile poate fi mai frumoasa, ca o fotografie are puterea sa bucure si chiar sa vindece. In fiecare an au expus pe simezele negrestene mari fotografi din Romania, foarte multi dintre ei apreciati la cel mai inalt nivel in lumea artei fotografice, dar si a publicatiilor de profil”, se spune in comunicatul de presa al evenimentului.
Pentru a avea un punct de pornire, dar si ca rezumat in cateva cuvinte a ce s-a expus, se poate spune ca proiectele / portofoliile s-au axat pe prezenta consistenta a fotografiei documentare (proiecte si fotoreportaje), putin peisaj, si mai putin nud, aproape deloc conceptual daca l-am scoate din ecuatie pe Adrian Capusan, portrete, street, o sectiune de „memento mori” si fotografie de nunta. Abordari clasice, altfel, indiferent de gen, si mai putin sau deloc din zona experimentalului.
Fotografia documentara la ea acasa
Indiferent ca este vorba despre proiecte de sine statatoare, de mai lunga sau de mai scurta durata, complete sau in derulare, sau fotoreportaje, fotografia documentara a fost intotdeauna regina balului la Negresti-Oas.
Lista incepe cu Romeo Komaromi, cel care dupa 10 ani de peregrinari alaturi de vanatorii din zona a publicat un album de fotografii lansat odata cu deschiderea expozitiei. Cartea este scoasa la Editura Limes din Cluj-Napoca, are 136 de pagini si 168 de fotografii, 12 dintre acestea apartinandu-i lui Ionita G. Andron, cu care autorul stabileste un arc peste timp in paginile volumului. Surprinzatoare si inedita a fost modalitatea de prezentare a imaginilor lui Romeo Komaromi in expozitie, aplicate direct pe lemn, fapt care confera cadrelor si proiectului in sine patina fascinanta a timpului.

Seria de fotografii despre Viflaim, un portofoliu comun Emilian Moldovan – Marin Moldovan © mondorama.ro
Zona fotografiei documentare este completata cu alte nume de fotografi. Remus Tiplea studiaza nunta oseneasca, ramasa inca in cadru ritual chiar daca este supusa permanent transformarilor moderne. Emilian Moldovan si Marin Moldovan raman in aceeasi matca traditionala, documentand Viflaimul, obicei precrestin, practicat si astazi in satele Maramuresului. Vine apoi Adrian Catu, cu un fotoreportaj din Burkina Faso (Africa de Vest), avand ca tema armonia dintre oamenii din satul Bazoule si o populatie de crocodili salbatici, alaturi de care poti inota si pe care-i poti atinge fara teama, in virtutea unei stranse si mitice legaturi sacre.
Rosia Montana, India, culisele teatrelor, baile termale, manastirile
Cristian Lipovan aduce Rosia Montana in expozitie, mai precis satul-fantoma Geamana, „inghitit de un lac de steril si acoperit de culori vii, acide, ireale”. Seria face parte dintr-un proiect de o mai larga respiratie, intitulat „Places suffering”, care documenteaza locuri si cladiri abandonate din Romania si din alte tari ale lumii.

Marin Moldovan, Liviu Cocicodar, Vasile Dorolti si Hajdu Tamas. In spatele lor, imagini semnate de Cristian Lipovan (stanga) si Cristina Venedict (spate-dreapta) © mondorama.ro
Gabriel Balanescu se aventureaza intr-una dintre cele mai populate zone ale planetei, respectiv Mumbai, India, unde inca se „improvizeaza un raspuns pentru nevoile primare: apa, hrana, locuinta, siguranta”. Ioana Moldovan documenteaza backstage-ul spectacolelor de teatru, Hajdu Tamas revine cu cadre noi de Targul din Negreni, iar Olah Laszlo-Tibor investigheaza nisa „translucida” a bailor termale, cu scene pitoresti si pline de umor de sub si de la suprafata apei.
Seria lui Mihai Ciama are ca subiect viata muncitorilor sezonieri din Corcova (Mehedinti), care se aduna din satele invecinate pentru culesul viilor, iar Vasile Dorolti surprinde cu un fotoreportaj in alb-negru de natura ecleziastica, deschizand o fereastra in tabloul vietii calugarilor de la Manastirea Gabud (Alba). Tot in zona ecleziastica, dar si apasat etnografica, se situeaza Alexandru Feher, care propune o conexiune a celor doua inclusiv in cateva imagini de mari dimensiuni.
Dialoguri in fotografia de strada, portrete si „memento mori”
Singurul portofoliu de peisaj autentic din cadrul expozitiei ii apartine lui Adrian Capraru, cu cateva scene pitoresti color sau alb-negru din geografia Romaniei. Fotografia de strada este fidel si bine reprezentata de Cosmin Garlesteanu, care surprinde in majoritatea cadrelor sale „comicul de situatie prezent in cotidian, fara a lua in deradere subiectul fotografiat”, si de un duo sudat din vremea cand erau colegi in grupul PhotoTeam, Oliver Merce – Dan Moruzan, care propun un dialog viu si imprevizibil cu imagini realizate pornind unul de la fotografia celuilalt.

Vizitatori in expozitie. Pe perete, o parte dintre fotografiile lui Cosmin Garlesteanu © mondorama.ro
In categoria portretisticii de studio si de exterior, cu recuzita atent aleasa, decoruri uneori baroce, alteori simple, si personaje construind alegorii si tipare psihologice mai mult sau mai putin intalnite sunt Cristina Venedict si Liviu Cocicodar. Tot portrete, dar de grup, cu necunoscuti, face si Petrut Calinescu in studiul sau care descrie „relatia dintre arhitectura Capitalei si locuitorii ei, din puncte de observatie ce pot parea aleatorii: spatiile RATB, in special cele care nu au adapost sau banci”.

Aspect din expozitie, imagini apartinand Ioanei Moldovan (dreapta) si Petrut Calinescu (stanga) © mondorama.ro
In zona fotografiei de strada se afla si Sorin Vidis cu un eseu care include elemente de street si travel, „care pot fi citite deopotriva individual, dar si ca o serie pe tema vacantelor clasei de mijloc si a sabloanelor in care aceasta se incadreaza”. Fie ca sunt realizate pe strada sau, putine dintre ele, in cimitir, seria tematica „memento mori” a lui Alex Mara surprinde tangential si umorul, ironia, tragicomedia, meditatia, in ipostaze care insotesc deseori trecerea in cealalta lume.
Conceptualism, fotografie de nunta si nud
Pe Adrian Capusan l-am aseza undeva in zona unui conceptualism urban si de interior minimalist, capabil oricand de surprize vizuale uneori absurde, alteori comice, „pretuind intamplarea mai mult decat metafora”. Trecand intr-o alta paradigma, la fotografia de nunta, Silviu Ghetie inchipuie evenimentul doar la modul fizic, ca metafora el nu are legatura cu nunta in sine, ci cu omul insusi. Lui, omului, ii sunt observate magistral „descatusarea energiilor, veselia excesiva, atitudinile necenzurate, ironia, bucuria si ridicolul”.
Vaduvita la aceasta editie, fotografia de nud a fost reprezentata doar de Anca Cernoschi, care a subjugat unei teme ca melancolia atat imagini nud, cat si cateva peisaje care te apropie prin atmosfera de subiect. Seria sa e inspirata de filmul cu acelasi titlu al regizorului Lars von Trier, fotografiile reprezentand un „scurt jurnal vizual al trecerii de la depresie la disperare si, intr-un final, la acceptarea lipsei de sens divin atat in aparitia cat si in disparitia vietii”.

Olah Laszlo-Tibor si Cristina Venedict langa imaginile realizate de catre Anca Cernoschi (stanga) si Gabriel Balanescu (dreapta) © mondorama.ro
Expozitia a mai inclus un proiect al Asociatiei Tinerilor Ortodocsi din Protopopiatul Oas, care s-a focusat pe documentarea unei zile intregi din viata traditionala a satului romanesc de sorginte oseneasca. Catalogul expozitiei onoreaza proiectul lui Romeo Komaromi despre vanatoare, cu o imagine de coperta care-i apartine, si include date si informatii despre fiecare din cei 25 de expozanti si proiectele lor, plus cateva fotografii exponentiale din portofoliul acestora. (F.S.)