Iranianul Asghar Khamseh: Fotograful Anului la Sony World Photography Awards 2016

0

Se stiu castigatorii celui mai mare concurs de fotografie din lume: Sony World Photography Awards. Iranianul Asghar Khamseh a fost declarat Fotograful Anului si a primit distinctia L’Iris d’Or si premiul de 25.000 de dolari. Proiectul sau “Fire of Hatred” include o serie de portrete care infatiseaza victimele atacurilor cu acid din tara sa. La categoria Open pentru cea mai buna fotografie a castigat japonezul Kei Nomiyama, recompensat cu un cec de 5.000 de dolari.

 

Cea de-a noua editie a concursului a beneficiat de un numar record de 230.103 de inscrieri din 186 de tari ale lumii. Atat imaginile castigatoare cat si locurile secundare vor fi prezentate in cadrul expozitiei de la Somerset House, Londra, in intervalul 22 aprilie – 8 mai.

Ieri au fost anuntati si castigatorii celor 14 categorii Professional, ca si a titlurilor Youth si Student Focus Photographer of the Year. Toti au fost premiati cu echipamente digitale Sony de ultima generatie.

© Asghar Khamseh / SWPA (L'Iris d' Or, Photographer of the Year): Fire of hatredCastigatorul L’Iris d”Or, iranianul Asghar Khamseh este nascut in Teheran (1963) si lucreaza ca fotojurnalist pentru Mehr News Agency, a carei munca se concentreaza in principal pe respectarea drepturilor omului in Iran. Seria “Fire of Hatred” atrage atentia asupra numarului atacurilor cu acid, care este in crestere in tara sa.

Castigatorul categoriei Youth este Sam Delaware, un tanar student de 18 ani din Statele Unite, care fotografiaza de la varsta de 12 ani. Portretul surorii sale i-a adus tanarului fotograf titlul de Youth Photographer of the Year. Competitia Student Focus a fost castigata de Sofia Jern (23 de ani), studenta la Universitatea de Stiinte Aplicate Novia din Finlanda, care a obtinut pentru universitatea la care studiaza echipamente de fotografie Sony in valoare de 30.000 de euro. Proiectul ei urmareste vietile “baietilor de lipici”, tinerii consumatori de droguri care evadau din realitatea strazilor din Kitale (Kenya).

 

Castigatorii celorlalte categorii

Premiul pentru contributie remarcabila in domeniul fotografiei a fost acordat unei echipe sot-sotie, RongRong & inri, ambii fotografi influenti, care au modelat fotografia contemporana in China. Acest premiu a mai fost obtinut in trecut de catre Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, Elliott Erwitt si Phil Stern.

© Angelos Tzortzinis / SWPA (Professional, Current Affairs): In search of the European DreamCastigatorii categoriei Art sunt: Amélie Labourdette, Franta (Architecture), Kirstin Schmitt, Germania (Candid), Julien Mauve, Franta (Conceptual), Moroesjka Lavigne, Belgia (Landscape), Marcello Bonfanti, Italia (Portraiture), Alberto Alicata, Italia (Staged) si Francesco Amorosino, Italia (Still Life).

La categoria Documentary laureatii sunt: Jetmir Idrizi, Kosovo (Campaign), Asghar Khamseh, Iran (Contemporary Issues), Angelor Tzortzinis, Grecia (Current Affairs), Espen Rasmusen, Norvegia (Daily Life), Kevin Frayer, Canada (Environment), Kevin Frayer, Canada (People) si Nikolai Linares, Danemarca (Sport).

Toate fotografiile castigatoare si nominalizate vor fi expuse la Somerset House, in Londra, intre 22 aprilie si 8 mai. Fotografiile castigatoare pot fi descarcate de pe site-ul www.press.worldphoto.org (D.M.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!