In „Escape”, Danila Tkachenko iese din timp. Dintr-un motiv sau altul, personajele sale intorc spatele civilizatiei si prefera salbaticia padurii. „Nu te poti salva decat evadand de unul singur”, spune unul dintre razvratiti. Nu exista apocatastaza, cu alte cuvinte; omenirea nu se poate mantui in grup, fiecare isi alege astazi modalitatea de a convorbi cu Dumnezeul sau. Proscrisi sau nu, mai mult sau mai putin lunatici, pustnicii lui Danila Tkachenko nu mai vor sa auda de societatea occidentalizata, bolnava de lipsa sufletului. Un flux bland si o vegetatie luxurianta razbat din imaginile fotografului. Ca de altfel si un sens al timpului si al vietii, o trezire a constiintelor. Danila Tkachenko fotografiaza politicos si linistit. Poate ca salbaticia nu e atat despre ceea ce ofera persoanelor in varsta, cat mai ales ce elongatie capata aceasta in ochii tinerilor. „Escape” este o serie de fotografii fermecatoare si deconcertante, care spun mult mai mult decat continutul lor empiric.
- 120 de pagini
- 44 de imagini color
- dimensiuni: 29,5 x 23,5 cm
- publicata de Peperoni Books (Berlin)
- text in rusa si engleza
- citate din „evadati”
- pret: 40 Euro
- cartea poate fi comandata aici: http://peperoni-books.de/escape00.html; http://www.amazon.com/Danila-Tkachenko-Escape-edited/dp/3941825631/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1461010896&sr=8-1&keywords=danila+tkachenko
- nascut in 1989, Moscova
- studii: Scoala de Fotografie si Multimedia Rodchenko, Moscova (departamentul de Fotografie documentara)
- expozitii: Estonia, Finlanda, Rusia, Italia, Franta, Olanda, SUA, Germania, Grecia, Marea Britanie, India, Slovacia etc
- premii: Silver camera, World Press Photo, 30 under 30 (Magnum), LensCulture Exposure Awards, European Publisher Award for Photography etc
- website: http://danilatkachenko.com/
Viata in solitudine
„Omul n-are nevoie deloc de societate, societatea este cea care are nevoie de om. Societatea este doar o alegere fortata pentru protectie si supravietuire. Spre deosebire de un animal gregar, care vietuieste in turme, omul trebuie sa traiasca singur – in natura, printre animale si plante, in armonie cu ele.” Danila Tkachenko a ales sa-si deschida proiectul „Escape” cu aceste cuvinte puternice apartinand marelui cineast Andrey Tarkovsky.
Majoritatea oamenilor traiesc in comunitate cu altii si isi gestioneaza munca si viata in functie de cerintele societatii. Nu e niciun secret insa ca multi dintre ei sufera tot felul de constrangeri, se adapteaza greu sau clacheaza. Tanarul fotograf rus portretizeaza in seria sa cea mai radicala categorie, cea care intoarce spatele societatii si alege sa traiasca singura in desisul padurilor din Rusia si Ucraina. Danila Tkachenko ii numeste „evadati”.
„Din diferite motive, principalele personaje ale proiectului meu incalca standardele societatii. Se retrag complet din lumea civilizata si aleg sa-si continue viata in solitudine, in adancul padurii, unde li se pierde orice urma de identitate sociala. In timp ce isi traiesc experienta, e important pentru mine sa inteleg daca se pot elibera de dependenta sociala si daca aceasta evadare ii ajuta sa mai faca un pas catre sine insusi”, afirma fotograful.
Padurile neexplorate
Danila Tkachenko a calatorit mult in padurile neexplorate din Rusia si Ucraina luand urmele personajelor sale cu ajutorul autoritatilor locale, ziarelor, padurarilor si muncitorilor din rezervatiile naturale. Era dificil sa gasesti oameni care au ales sa se piarda. De multe ori informatiile n-au fost corecte, asa ca la fel de multe calatorii au fost facute in zadar. Pustnicii traiesc in case facute din resursele locului: lemn, in principal, dar si vizuini in pamant si pesteri ascunse. Mananca ce vaneaza sau ce pot aduna din zona. In cazul in care se imbolnavesc, se trateaza naturist, cu leacuri din plante, folosind metode populare. „Unul dintre personaje, povesteste fotograful, era complet orb si continua sa traiasca de unul singur in padure. Comunicarea lor cu oamenii a incetat demult, e o chestiune ramasa mult in trecut. Numele lor nu mai prezinta nicio relevanta, majoritatea nici nu au documente care sa le ateste vreo identitate”.
Inainte de a-i fotografia, Danila Tkachenko a petrecut mai multe zile cu fiecare dintre ei. In ciuda izolarii lor sau poate tocmai din aceasta cauza, fotograful a gasit persoane foarte deschise si comunicative, extrem de apropiate de natura si in perfecta armonie cu ea. „Aceasta e adevarata libertate pentru ei”, spune autorul proiectului.
In majoritatea cazurilor, sihastrii lui duc o viata singuratica de 10-20 de ani si in tot acest timp au invatat sa se adapteze perfect la mediul in care traiesc. Urmeaza zilnic o rutina, practica religia, vanatoarea si cultiva legume. Niciunul nu e la fel, unii par niste lunatici, altii au experimentat puternice traume personale. „M-am simtit bine printre ei, sa fiu sincer. Cand o persoana rupe legatura cu societatea pentru mult timp, devine aproape copil in termeni de comunicare. Cred ca fiecare e fericit si nefericit in felul sau. Mai au indoieli, ca fiecare dintre noi, dar niciunul nu vrea sa se intoarca in mijlocul oamenilor. E alegerea lor”, afirma fotograful.
Proscris sau nebun?
„Omenirea este fatalmente bolnava, iar teribila boala se numeste «lipsa sufletului». Nu te poti salva decat evadand de unul singur. Eforturile comune sunt inutile. E prea tarziu”, este de parere unul dintre eremitii lui Danila Tkachenko.
Nascut si crescut in inima Moscovei, Danila Tkachenko este preocupat de problema libertatii individului in societatea moderna: este ea accesibila atunci cand esti inconjurat de un cadru social tot timpul? „Scoala, munca, familie – odata intrat in acest ciclu esti prizonierul propriei pozitii sociale si obligat sa te comporti ca atare. Cum sa ramai tu insuti in mijlocul acestei nebunii? Ca sa rupi cercul acesta ar trebui sa fii foarte pragmatic si puternic sau sa devii un proscris sau un nebun”, marturiseste fotograful.
Inainte de a trage primul cadru din proiect, Danila Tkachenko s-a documentat timp de aproape un an de zile, incercand sa gaseasca orice mica informatie despre persoanele care au ales sa traiasca in salbaticia padurii. Proiectul „Escape” a fost recompensat cu premiul intai la World Press Photo Contest 2014. (F.S.)