Salonul european de fotografie Baia Mare 2016

0

Baia Mare se pregateste de organizarea unui eveniment pilot de mare anvergura: prima editie a Salonului european de fotografie 2016. Manifestarea este cu bataie lunga, fiind inclusa in strategia orasului de a obtine titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021. Salonul se va derula in perioada 8 – 22 septembrie si reuneste o parte dintre cei mai valorosi fotografi romani ai momentului.

 

Importanta evenimentului este data de numele participantilor. Prima editie include pe afis fotografi care nu mai au nevoie de nicio prezentare: Petrut Calinescu, Cristian Crisbasan, Dan Dinescu, Vasile Dorolti, Silviu Ghetie, Mihai Grigorescu, Ioana Moldovan, Olah Laszlo Tibor, Alexandru Paul, George Popescu, Hajdu Tamas si Remus Tiplea. Li se adauga Oleg Tishkovets din Ucraina si Tony Melvin din Germania. Fiecare dintre acestia participa la Salon cu cate un proiect personal. Cinci dintre expozanti (Petrut Calinescu, Vasile Dorolti, Silviu Ghetie, Alexandru Paul, Oleg Tishkovets) fac parte din cunoscutul si apreciatul grup fotografic „7 zile”.

Cele 14 expozitii se vor derula in mai multe spatii culturale: Cinematograful Minerul, Galeria Oliver Thurman, Galeria Partner, Galeria Gazda, Muzeul Judetean de Arta „Centrul Artistic Baia Mare”, Sala M4 din Ansamblul Millennium, Muzeul de Istorie si Arheologie, Bastionul Macelarilor si Galeria Gold Plaza.

Vasile Dorolti, curatorul Salonului, afirma: „Fotografia a devenit un fenomen social. Explozia tehnica a permis inglobarea unor sisteme de fotografiere in cele mai diverse echipamente și device-uri, punand la indemana tuturor un aparat de fotografiat sau de filmat. Omul contemporan este insotit permanent si peste tot de magica sa camera obscura. Daca tehnica fotografica este usor accesibila oricui, cu costuri neglijabile, nu acelasi lucru il putem spune despre ritmul in care «limbajul fotografic» este insusit de catre cei mai multi dintre noi”.

Premisele organizarii unui salon international de fotografie la Baia Mare sunt duble: reafirmarea traditiei si explorarea celor mai relevante tendinte in domeniu. Manifestarea deschide dialogul despre puterea narativa si proiectiva a fotografiei catre noi audiente si catre noi spatii, se spune in comunicatul expozitiei. (F.S.)

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!