Michail Moscholios nu se fereste de abordari care zdruncina rutina fotografiei de strada, folosind cu curaj formulari si catalogari radicale. Manualul sau se pune de-a curmezisul unui gen institutionalizat, caruia incearca sa-i redefineasca reperele intr-un mod mai putin academic, dar mai viu si mai aproape de sinele fiecaruia. Pe cat de provocator e titlul, pe atat de provocator e si cuprinsul. E-book-ul lui Michail Moscholios este structurat mai degraba in virtutea propriilor ganduri si observatii aleatorii decat urmarind un fir logic care ar putea explicita, chiar si la modul „anti”, ce si cum e cu fotografia de strada. O viziune extrem de personala, ferma si inedita, si o carte indrazneata care poate fi mai folositoare pasionatului de fotografie decat abordarile clasice de pana acum.
V.1.1.Anti-manual on street photography
- autor: Michail Moscholios
- limba: engleza
- 62 de pagini
- 35 de imagini alb-negru si color
- poate fi descarcat de aici
Suntem avertizati inca din start asupra continutului: „”Nu vei citi despre umbre, reflectii, copii, animale, cum sa astepti, cum sa vanezi cadre bune, cum sa fotografiezi din spate, de sus sau de la sold. Niciun cuvant despre autobuze, trenuri, persoane fara adapost, anecdote, contre-jour sau neclaritate. Nu vei citi nici despre marii fotografi sau despre istoria fotografiei. Nu exista definitii, bibliografie sau concluzii”, noteaza Michail Moscholios in introducerea e-book-ului sau dedicat fotografiei de strada.
Manualul este structurat pe 15 capitole cu titluri la fel de inedite, care ies din uzantele obisnuite ale unei asemenea carti, tiparita sau online. „Have a dream”, „Visual education or ignorance”, „Staging”, „All has been said”, „Go viral or go home”, „ Madness vs Mediocrity”, „ Arte povera”, „Curators and Judges”, „Revelations”, What’s next” sunt doar cateva dintre ele.
Review-urile sunt semnat de nume cunoscute in domeniul fotografiei de strada: Alex Coghe, Martin U Waltz, Chris Suspect si David Gibson. „In acest anti-manual veti gasi intelesuri diseminate si teorii legate de ontologia fotografiei, dar si a existentei in sine; nu va asteptati la o abordare clasica, academica, cu capitole obisnuite despre ce este fotografia de strada si subgenurile sale. E mai degraba o abordare anarhista, neconventionala, à la Baudelaire, intima, ca o lovitura in boase… Provocatoare, mai putin etica si mai mult estetica, o carte rebela, recuzata de mediile academice”, afirma Alex Coghe.
La randul sau, Martin U Waltz noteaza: „O declamatie polemica, spirituala, furioasa si educata. O pledoarie pasionanta pentru fotografia de strada plasata inafara oricaror prejudecati”. Chris Suspect considera manualul „plin de continut semnificativ, de idei, de ganduri si de sfaturi intelepte pentru fotografi”. David Gibson apreciaza fotografiile care sustin cartea, pretuind de-asemenea notele care insotesc imaginile.
„Ceea ce odata a fost considerat frumos din punct de vedere contemplativ, poate inspira indignare astazi. Declinul sau inaltarea morala pot sa anihileze sau sa revigoreze munca ta in viitor. Asa ca ar trebui sa incetam sa ne mai ingrijoram despre ceva atat de frivol si inselator cum e gustul unui public consumist. E nevoie de curaj pentru a impartasi momentele intime ale unui esec partial, pentru a minimaliza faptul ca a fi un bun fotograf nu este o realizare eterna, ci doar o atingere clandestina de geniu”, concluzioneaza Michail Moscholios. (F.S.)