Yurko Dyachyshyn: Cel mai elegant cersetor din lume

2

Un vagabond al strazii revolutioneaza ideea de cersetorie. Se imbraca diferit in fiecare zi in costume create de el. Croieste, combina si alege hainele dupa vreme si anotimp, nimic nu e aleatoriu. Strada devine martora unei colectii de moda aiuritoare pentru care ar putea fi invidioase si Parisul, si Milano. Slavik are 55 de ani si e cersetor, dar nu orice fel de cersetor. Colinda strazile din Lvov (Ucraina) si cere bani, dar nu e enervant. Bea cu regularitate, dar nu e alcoolic si tine secret locul in care traieste. Nu dezvolta si nu cultiva amicitii cu persoane care ii pot zdruncina tihna sufleteasca. „Slavik’s Fashion” a lui Yurko Dyachyshyn este unul din rarele cazuri in care personajul central al povestii depaseste in popularitate autorul care l-a creat.

 

Yurko DyachyshynYurko Dyachyshyn

  • nascut in 1980, Lvov, Ucraina
  • specializat in fotografia documentara si de arta
  • expozitii personale in Ucraina, Polonia si Australia
  • website: dyachyshyn.com

 

Ciclul de imagini care prezinta o colectie de moda iesita din comun. Peste 100 de fotografii descriu neobisnuitul personaj, un vagabond simpatic, imbracat diferit in fiecare fotografie. Cadrele au fost realizate in urma unor intalniri intamplatoare pe strazile orasului Lvov.
Slavik e cersetor rrom, dar nu unul obisnuit. Modul lui de viata este diferit de al altor cersetori. Nu cara dupa el o sumedenie de pungi si nu scotoceste pentru mancare prin cosurile de gunoi. Nu intra in discutie cu alti cersetori sau cu alti rromi pe care nu-i cunoaste. Pe langa faptul ca isi schimba tinuta in fiecare zi, uneori chiar de doua ori pe zi, Slavik isi aranjeaza parul, barba si se rade la subrat. Este esential pentru el ca nimeni sa nu-i ruineze linistea sufleteasca.

 

Intalnirea cu Slavik

„Viata mea de zi cu zi este strans legata de centrul vechi al orasului, unde imi petrec foarte mult timp. Partea veche a Lvov-ului e un magnet pentru toata lumea; au loc o sumedenie de evenimente si se perinda o gramada de oameni pe acolo, localnici, turisti, dar si tot felul de excentrici. Slavik era printre ei. Il observasem cu mult timp in urma plimbandu-se pe strazi, dar nu m-am gandit ca as putea scoate ceva din intalnirile cu el. Asta pana cand am remarcat ca imbracamintea pe care o purta era de fiecare data alta. Atunci m-am decis sa documentez neobisnuita sa colectie de haine, felul in care se imbraca”, spune Yurko Dyachyshyn.
Cele peste 100 de portrete diferite au fost realizate timp de doi ani de zile, cu ocazia diferitelor intalniri intamplatoare. Uneori, fotograful il vedea in fiecare zi, alteori o data pe saptamana; au fost si situatii in care l-a intalnit doar o data pe luna. Ii placea sa pozeze.

 „Cred ca se imbraca diferit din anumite motive, continua fotograful. Era o adevarata performanta, iar faptul ca cineva a observat asta il bucura si il facea fericit. Au existat si situatii cand ma cauta el pe mine, stiind locurile in care imi petrec timpul. Iar eu, la randul meu, rataceam pe strazile pe care obisnuia sa se plimbe Slavik. Cateodata, indreptandu-ma cu treaba in anumite locuri din oras, ii auzeam vocea in spatele meu: « Hei, amice, pe unde-ai mai umblat? Te caut de doua zile pe strazi». Era imposibil sa avem altfel de intalniri decat cele intamplatoare, nu se putea negocia cu el in sensul asta”.
 

„Toate lucrurile sunt desertaciune”
Lui Slavik nu-i place sa vorbeasca despre modalitatea prin care isi procura hainele. Majoritatea dintre ele proveneau de la centrele de asistenta sociala pentru persoanele fara adapost. „Ce fel de cersetori vedem pe strada? Aproape toti sunt imbracati murdar si cara dupa ei pungi si saci in care isi inghesuie lucrurile. Aduna sticle, hartie si tot felul de gunoaie si le tarasc dupa ei, iti cer bani si dorm pe trotuare sau pe la colturi de strada. Pe Slavik insa nu l-am vazut niciodata ducand cu el pungi sau orice altceva, cu exceptia unei sticle de bere si a unei tigari. Parea ca si cum ar fi iesit intr-o dupa-amiaza la plimbare prin oras sa bea o bere si sa arate lumii noua sa tinuta”, spune Yurko.
© Yurko Dyachyshyn: Slavik’s FashionSlavik are zile bune si zile rele si uneori nu comunica adecvat; nu se simte obligat sa-ti raspunda, iar daca o face spune ce vrea, raspunsurile sale nefiind intotdeauna limpezi si la subiect. La intrebarile fotografului referitor la costumatiile sale ii spune ca „toate lucrurile sunt desertaciune” si ca le poti gasi foarte bine prin containere. Singurele lucruri de care ar trebui sa ne pese, in opinia sa, sunt sanatatea si pastratea distantei fata de cei care iti pot strica starea de spirit. In ciuda raspunsurilor sale aparent indiferente, Slavik are un simt al frumosului, al elegantei si al modei si nu se imbraca la intamplare. Faptul ca isi schimba tinuta in fiecare zi nu e aleatoriu, o adapteaza intotdeauna in functie de anotimp si de vreme.

 

Disparitia
Incercarile fotografului de a fixa cronologic povestea vietii lui Slavik s-au dovedit a fi in zadar. Yurko Dyachyshyn n-a incercat nicio clipa sa-i influenteze sau sa-i schimbe viata. Nici nu se putea. „Uneori disparea pentru lungi perioade de timp, apoi aparea dintr-o data intrebandu-ma ce mai fac. Ma numea prieten si spunea ca ii e foarte frica sa piarda un prieten. Ultima data l-am vazut in ianuarie 2013. Sper ca e bine si ca intr-o buna zi ma voi trezi cu el in spatele meu, auzind: «Hei, amice, pe unde-ai mai umblat?»”, marturiseste fotograful.

© Yurko Dyachyshyn: Slavik’s FashionDin noiembrie 2014, „Slavik’s Fashion” a tinut coperta a peste o mie de editii online a diferitelor ziare si reviste din intreaga lume: SUA, Canada, China, Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Italia, Franta, Spania, Germania, Grecia, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Olanda, Islanda, Letonia, Lituania, Estonia, Norvegia, Slovenia, Croatia, Muntenegru, Serbia, Albania, Bulgaria, Turcia, Iran, Vietnam, Thailanda, Cambodgia, Mexic, Brazilia, Peru, Columbia, Guatemala, Kazahstan, Azerbaijan, Georgia, Rusia, Mongolia, Moldova, Indonezia, Malaezia etc.

Yurko Dyachyshyn nu stie daca Slavik e constient de popularitatea sa. Datorita proiectului, multi jurnalisti incearca sa dea de urma lui. Uneori apar zvonuri ca ar fi fost vazut in anumite zone ale orasului, dar nimic evident. Incercarile sistematice si repetate ale fotografului de a-i da de urma s-au soldat cu tot atatea esecuri. „Vreau sa cred ca Slavik e bine si ca lucreaza ca model intr-un studio unde-si poate crea propria sa colectie de moda”, afirma Yurko Dyachyshyn. (F.S.)

 

Share.

2 comentarii

  1. Mondorama on

    Te-ai grabit un pic, Bogdan, n-ai citit textul cu atentie… Se mai intampla, nu e o problema. Fotograful (Yurko Dyachyshyn) e nascut in 1980, nu Slavik (cersetorul). Multumiri pentru vizita.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!