Iulian Ignat: Ființe de sticlă

0

Ne întoarcem la fotografia analog. La nudul feminin și la cartea de fotografie. Dar nu oricum. În „Silent Creatures”, Iulian Ignat sacrifică spectacolul senzual, claritatea liniilor și a volumelor pentru a duce nudul feminin spre concept. Refuză comoditatea și controlul din studio, iese în stradă și fotografiază modelele în locuri mai mult sau mai puțin recognoscibile din spațiul citadin. Intenția sa este de a armoniza intimitatea personajelor cu vibrația orașului. Cât poate să respire în spații neconvenționale nudul și cât e sufocat de babilonia urbană? Ce interconectări aduce plasarea lui în stradă? Există o punte, cât de mică, între nudul feminin și energia unui oraș? Ori vreo rezonanță perceptibilă între două elemente care fac parte din paradigme total diferite?

Proiectul lui Iulian Ignat ridică întrebări mai mult decât oferă răspunsuri. Aproape toate imaginile sunt mișcate. E modalitatea fotografului de a armoniza lucrurile, o abordare asumată și în ideea unei apropieri plastice a modalității de expunere a celor două personaje principale: nudul debarasat de prejudecăți și orașul eclectic. Ambele sunt dezbrăcate de nuanțe, transfigurative și atât de eterice uneori încât trebuie dibuite în cadru. E o vibrație aproape palpabilă, oarecum exterioară căci nu intrăm în intimitatea profundă a lucrurilor. Sunt ființe de sticlă și scapă descrierilor uzuale. Contururile se pierd și personajele se disipează unul în celălalt. În felul în care le prezintă Iulian Ignat, ele fac parte deja dintr-o geografie și o atmosferă a locului. Întregul proiect „Silent Creatures” este finalizat într-un volum elegant de fotografie. Aproape toate imaginile din galeria foto de mai jos sunt publicate în premieră. (F.Ș.)

 

Iulian Ignat © Tudor PredescuIulian Ignat

 

Silent Creatures, cartea © Iulian IgnatSilent Creatures

  • format: 20x20cm, 12 prints + cover
  • textile photo album PinchBook 20x20cm (with 8x8cm window)
  • photo paper Matte Fine Art, 240g/mp, RC (resin coated)
  • 12 ‘museum grade’ digital prints made with genuine Canon products
  • handmade; limited edition
  • preț: 140 Ron plus transport
  • poate fi comandat doar de pe www.iulianignat.ro

 

„Bănuiesc că lansarea unui album de fotografie devenise o obsesie pentru mine, la douăzeci de ani după primul contact cu o editură importantă. Toate discuțiile cu editurile, oricât de avansate au devenit, s-au oprit atunci când s-a ajuns la calitatea hârtiei, condiții grafice, controlul meu. Fotografiile mele au rămas la sertar sau au făcut subiectul a 14 expoziții personale.

Silent Creatures © Iulian Ignat

Silent Creatures © Iulian Ignat

La sfârșitul anului 2020, când am găsit varianta de a edita un album în regie proprie la o calitate pe gustul meu, am simțit că este momentul ca o parte din seria cu nuduri urbane să iasă la lumină. Am să povestesc cum am ajuns la aceste fotografii.

 

Evadarea din confort

În toamna lui 2014 am prezentat la T.N.B. expoziția „Fe”, ce conținea portrete și nuduri feminine, apoi m-am îndreptat timp de un an catre oamenii străzii. Am vrut să le aflu poveștile și să îi fotografiez cu un aparat pe film mediu. O abordare nouă pentru mine, o incursiune într-o realitate brută, directă, aspră. Instinctiv, am simțit nevoia să caut în paralel o alee diferită, mai luminoasă, și așa am ajuns la aceste fotografii ce au prea puțină legătură cu realitatea.

Silent Creatures © Iulian Ignat

Silent Creatures © Iulian Ignat

Am vrut să scot nudul din confortul interioarelor, să îl aduc în stradă, să captez atât grația feminină, cât și energia străzilor, pe care le bătusem în căutarea instantaneelor, și, mai apoi, a oamenilor fără adăpost. Nu voiam ca aceste fotografii să poată fi rezumate prin „conceptul” „pun o frumoasă femeie goală în fața unui loc interesant din oraș și declanșez”. Mai degrabă să pun întrebări. Se poate găsi o punte, o rezonanță, între feminitate, nud, și vibrația, energia unui spațiu urban?

 

Pe film mediu

Au urmat multe încercări, întâlniri, experiențe. Nu am plecat cu lecția făcută de acasă, am preferat joaca, descoperirea în doi, improvizația. Nu am lucrat cu modele profesioniste, și sunt profund recunoscător doamnelor ce au pornit în această căutare fotografică alături de mine doar de dragul jocului. Am continuat să fotografiez sporadic, în funcție de disponibilitatea partenerelor de fotografiat și după materializarea expoziției cu oamenii străzii, intitulată „No Direction Home”.

Silent Creatures © Iulian Ignat

Silent Creatures © Iulian Ignat

Am fotografiat cu aparatul pe film mediu, 6×6, și cu aparate pe 35 mm, între 2015 și 2019. Atunci când am început să fac selecția pentru cele 12 fotografii pentru album, a început lupta. Mai întâi, am pus deoparte toate cadrele trase pe 35 de mm și am ales doar dintre cele 6×6. Vă prezint mai jos o serie de cadre în premieră, nepublicate până acum.” (Iulian Ignat)

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!