Martin Parr: premiu de excelenta la Sony World Photography Awards 2017

0

Fotograful britanic Martin Parr este castigatorul de anul acesta al premiului „Outstanding Contribution to Photography”. Anuntul a fost facut ieri de catre World Photography Organisation. El va primi distinctia in cadrul ceremoniei care se va desfasura la Londra, in 20 aprilie. Concomitent cu ceremonia de premiere, o expozitie speciala va fi gazduita la Somerset House si va include fotografii rare alb-negru, realizate la inceputul carierei, alaturi de cele mai cunoscute lucrari, carti si filme ale sale.

 

Fotografiile lui Martin Parr vor fi prezentate in cadrul vernisajului de la Somerset House (21 aprilie – 7 mai 2017), ca parte a expozitiei Sony World Photography Awards 2017.

„Este o mare onoare sa primesc acest premiu, stiind cine au fost castigatorii in anii trecuti, ca de exemplu William Klein si William Eggleston”, a declarat Martin Parr dupa ce a fost anuntat de catre organizatori ca invingator.

Printre castigatorii premiului „Outstanding Contribution to Photography” se mai numara Mary Ellen Mark, Eve Arnold, Bruce Davidson si Elliott Erwitt.

© Martin Parr, Magnum Photos, Rocket Gallery

Cu o cariera de peste 40 de ani, dominata de teme precum timpul liber, consumerism si comunicare, viziunea unica si ambigua despre lume a fotografului britanic a condus publicul din intreaga lume catre descoperirea aspectelor dramatice in viata de zi cu zi. Prin imortalizarea in detaliu a lumii asa cum o vede el, reflectia lui Parr asupra aspectelor nationale si fenomenelor internationale a deschis drumul unui nou ton in fotografia documentara.

Nascut in 1952, în Epsom, Surrey, Martin Parr a fost influentat de bunicul sau sa urmeze inca din adolescenta o cariera de fotograf. Lucrarile de inceput sunt dominate de fotografii alb-negru, iar tranzitia catre utilizarea intensa a fotografiei color in anii 1980, cu care a devenit sinonim, a fost determinata de fotografi precum Stephan Shore, William Eggleston, Peter Fraser si Joel Meyerowitz.

Obligand privitorul sa acorde mai multa atenție lucrurilor care ii sunt foarte familiare, Martin Parr a fost acuzat de multe ori ca ironizeaza subiectii pe care i-a fotografiat. „The Last Resort” (1985) este recunoscuta la nivel mondial ca o lucrare inovatoare, devenita sursa de inspiratie pentru o generatie de tineri fotografi. Este membru al Magnum Photos din 1988 si a fost ales presedinte al Magnum Photos International in 2014.

Lista scurta a castigatorilor editiei 2017 a Sony World Photography Awards va fi anuntata in 28 februarie. (S.B.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!