Robert Rutöd: Right Time Right Place

0

Sa fii la locul potrivit, la timpul potrivit, este asociat cel mai adesea cu fericirea si cu succesul. Ce se intampla insa atunci cand ne aflam la locul potrivit, dar in momentul nepotrivit? Stim macar ca e locul potrivit? Daca pana la urma se dovedeste ca locul e, totusi, nepotrivit? Si ca potrivit e momentul? Asta se intreaba Robert Rutöd in preambulul proiectului sau de succes “Right Time Right Place”. V-ati pierdut putin in firul gandurilor fotografului? Nu va impacientati, priviti imaginile sale si o sa intelegeti imediat. Un orb se orienteaza pe strada cu bastonul plasat pe linia de tramvai, o lebada sta neajutorata pe o mare intindere de gheata, iar o persoana cu un picior amputat isi incropeste un poligon de tragere pe zidul unei cladiri vechi. Daca pana aici e tragicomic, lucrurile vireaza inspre macabru atunci cand vedem portretele lui Hitler, Mussolini, Tito sau al Papei Ioan Paul al II-lea decorand etichetele sticlelor de vin dintr-o vitrina. Extrem de fin si pasionat observator, Robert Rutöd ne surprinde cu viziunea sa asupra lumii inconjuratoare, aflata la granita umorului cu absurdul si cu tragicomedia.

 

Robert RutödRobert Rutöd

 • nascut in 1959, Viena, Austria
 • pasionat de pictura in tinerete
 • face fotografie din 1978
 • a scris si regizat scurt-metraje
 • expozitii in peste 23 de tari, printre care si Romania (Ploiesti)
 • website: rutoed.com

 

Robert Rutöd: Right Time Right Place (coperta)“Right Time Right Place”

 • aparuta in decembrie 2015; limba: engleza
 • prefata: Aline Smithson
 • aspect: folie de metal rosu in relief, pe coperta tare
 • dimensiuni: 21 x 24cm
 • 120 de pagini, 55 de fotografii color
 • pret: 38 Euro, plus costul de expediere (14 Euro pentru Europa)
 • poate fi comandata de aici: rutoed.com/books

 

Lumea printr-o lentila oblica

“«Right Time Right Place» este o serie de imagini pe care am realizat-o in ultimii ani, in timpul calatoriilor mele prin Europa. Imaginile se invart in jurul intrebarii daca o persoana e posibil sa se afle in locul potrivit, la timpul potrivit. Este starea ideala a spatiului si a timpului sau este o stare in care vietuim de mult timp, fara a fi contienti de norocul nostru? Sper ca nu am reusit sa raspund la aceasta intrebare. Nimic nu e mai patetic decat incercarea unui artist de a explica lumea si relatiile ei. Mai degraba, fotografiile mele conduc la concluzia ca lumea nu poate fi explicata. Odata, un vizitator al expozitiei mele de la New York mi-a spus ca atunci cand vede imaginile mele simte ca protagonistii sunt oarecum neascultatori. Mi-a placut interpretarea asta”, afirma fotograful austriac.

© Robert Rutöd: Right Time Right Place

“Ceea ce adauga Robert Rutöd dialogului fotografic contemporan, scrie Aline Smithson in prefata cartii sale, este abilitatea intangibila de a vedea lumea printr-o lentila oblica, plina de compasiune dar, in acelasi timp, aspra si lipsita de amabilitate. O lentila care documenteaza si opere, dar si cosmaruri, comedii, dar si situatii de prost gust. Robert Rutöd gaseste acea fractiune de secunda de umor si adevar care ne face nu doar sa radem de noi insine, ci sa radem si sa fim rusinati in acelasi timp. Sau ar trebui sa spun nu «in acelasi timp», ci «la momentul potrivit»”.

„Simt mai multa afinitate fata de anarhie si contradictie decat fata de ratiune si sens. Pentru o sutime de secunda, protagonistii din fotografiile mele sunt camarazii mei de arme”, marturiseste Robert Rutöd.

 

Scurta biografie

© Robert Rutöd: Right Time Right Place

Inceputurile artistice ale lui Robert Rutöd tin de pictura, de care s-a dovedit foarte interesat in anii tineretii. Trece la fotografie in anul 1978. Intre anii 1979 – 1993 scrie si regizeaza scurt-metraje. Fotografiile sale au fost prezentate la numeroase festivaluri de profil din SUA, Europa si Asia. A vernisat expozitii in peste 23 de tari ale lumii, printre care: Germania, SUA, Marea Britanie, Cehia, Finlanda, Franta, Polonia, Canada, Danemarca, Ungaria, Norvegia, Cambodgia, India, Mexic, Filipine, Australia, Olanda etc. Printre ele si Romania, Robert Rutöd fiind invitat in toamna acestui an la Festivalul de Fotografie “Secvente” de la Ploiesti (30 septembrie – 2 octombrie). Munca sa a fost recompensata cu numeroase distinctii si face obiectul mai multor carti: Less is more (2009), Milky Way (2014), Right Time Right Place (2015).

Proiectul “Right Time Right Place” a fost recompensat cu mai multe premii internationale, printre care: New York Photo Award (2012), Premiul special al Centrului Ceh de Fotografie (2012), Fotograful Anului la Festivalul International de Fotografie “Dong Gang” din Coreea de Sud (2015). (F.S.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!