Excelenţa în fotografie: Dorolţi – Gheţie – Tishkovets

0

Zi fierbinte joi, la Cluj, si la propriu si la figurat. Mercurul termometrelor a urcat la peste 30 de grade Celsius si salile racoroase ale Muzeului de Arta au servit ca refugiu cum nu se poate mai bun pentru cei veniti din fierbinteala strazii. Pentru iubitorii de fotografie insa urma un eveniment care se anunta la fel de arzator: Vasile Dorolti, Silviu Ghetie si Oleg Tishkovets, trei dintre membrii marcanti ai Grupului “7 zile” din Baia Mare, s-au reunit intr-o expozitie-etalon pentru fotografia romaneasca. Prima data intr-o asemenea formula compacta, cei trei fotografi au venit in fata publicului cu peste 50 de lucrari de dimensiuni 90 x 60cm. Vernisajul s-a lasat cu degustare de palinca, vin… grisine si frumusete. Multa frumusete!

Trei sali ale Muzeului de Arta, aproximativ egale ca suprafata, au fost pregatite de gazde pentru expozitia in cauza. Fiecare dintre sali contine 16-18 fotografii, elegant si unitar panotate. Ele vor ramane pe simeze timp de o luna de zile, in perioada 23 iunie – 9 iulie. Expozitia poate fi vizitata in zilele de miercuri pana duminica inclusiv, in intervalul orar 10:00 – 17:00. Mondorama este partener al evenimentului, alaturi de Muzeul de Arta, Connsiliul Judetean Cluj si Asociatia fotografica “7 zile” din Baia Mare.

Vernisaj. De la stanga la dreapta: Vasile Dorolti, Silviu Ghetie, Feleki Istvan.

Vernisaj. De la stanga la dreapta: Vasile Dorolti, Silviu Ghetie, Feleki Istvan.

Lumea buna a Clujului – si nu numai (artisti vizuali, regizori, oaspeti din mediul academic etc) – a inceput sa soseasca cu putin timp inainte de deschiderea expozitiei. Mai emotionat parca decat altadata, Feleki István, curatorul expozitiei, cadru universitar la Universitatea Babes-Bolyai, a remarcat nota de excelenta a evenimentului, referindu-se atat la prezenta pe afis, pentru prima oara, a celor trei foarte buni fotografi si prieteni, dar si la valoarea in sine a lucrarilor prezentate, o selectie riguroasa si compacta a proiectelor sau portofoliilor de autor. Cateva consideratii despre arta celor trei fotografi a facut si Dorel Gaina, profesor in cadrul Universitatii de Arte si Design, subliniind “inaltarea prin imersiune” in unele dintre fotografiile celor trei expozanti. Discursurile n-au tinut mult si, intr-o ambianta relaxata si prieteneasca, s-a dat liber la discutii si observatii pe marginea lucrarilor si a fotografiei, in general.

 

VASILE DOROLTI

Vasile Dorolti a inceput sa fotografieze la inceputul anilor 1980. In vremea studentiei devine membru al grupului de creatie de pe langa Fotoclubul “Universitatea” din Cluj-Napoca si membru al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania (pana in anul 1989). Participa la numeroase expozitii de grup si expune personal in Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu Mures, Suceava, Botosani, Oradea, Iasi. Este prezent si in strainatate cu expozitii in Franta, Ungaria, Polonia, Spania, Olanda.

© Vasile Dorolti: "Oameni si Cruci"

© Vasile Dorolti: „Oameni si Cruci”

Practica fotografia documentara si reportajul. Asumandu-si riscuri majore, in anul 1983 publica un reportaj dintr-un orfelinat comunist, material ramas unic din acea perioada. Este membru fondator al Grupului fotografic „7 Zile” din Baia Mare. Proiectele sale au fost publicate in mai multe reviste de fotografie, printre ele: PHOTO magazine, Foto4All (Romania), Lens Work (SUA), Digital Photography (Ucraina), Minolta Mirror (Japonia), dar si in Dilema, Sensunic, Almanah Elore etc.

Vasile Dorolti este coautor la sase albume de fotografie.

 

“Oameni si Cruci”

Mai putine cruci in selectia lui Vasile Dorolti de la Muzeul de Arta din Cluj si mai multi oameni. “Oameni si cruci” nu este un studiu etnografic si nici macar un fotoreportaj; materialul nu surprinde fapte deosebite, intamplari sau evenimente unice. Proiectul este mai degraba o meditatie asupra unui fenomen definitoriu pentru vremurile pe care le traim: modernizarea accelerata si fara repere a unei societati buimace, suspendata undeva intre socialismul gaunos al trecutului si capitalismul glorios al prezentului.

Aspect din expozitie.

Aspect din expozitie.

Pornind de la un detaliu aparent nesemnificativ (troitele de la marginea drumului), imaginile ilustreaza discret transformarea rapida, dramatica, ireversibila a unei societati patriarhale, solid ancorata in valori perene, intr-o societate pseudo-moderna, asimilata superficial de catre un proletariat dezradacinat. Fotografiile povestesc despre frumos si trainic, despre urat si efemer, developand schimbarile fundamentale intr-o comunitate rurala perceputa pana nu demult ca arhaica si traditionalista.

 

SILVIU GHETIE

Fotoreporter in presa locala din Baia Mare, Silviu Ghetie este martorul discret,vigilent, observatorul atent și fotograful dedicat cotidianului banal, vietii de zi cu zi. Selectia expusa in cadrul expozitiei de la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca ne pune in fata – onest, cu umor si ironie – cateva file din jurnalul intamplarilor si al evenimentelor la care cei mai multi dintre noi am fost si martori si actori.

© Silviu Ghetie

© Silviu Ghetie

Silviu Ghetie a publicat in: Clipa, Graiul MM, Archeus Baia Mare, Dilema, Numai pentru tine, Povesti Adevarate, Gazeta Sporturilor, Foto-model, Academia Catavencu, Formula As, Poesis, Kilometrul Zero, Exces (Romania), Der Spiegel (Germania), Kurier (Austria), Rzeczopolita (Polonia), Lenswork (SUA), D Photo (Ucraina) etc. Si a expus pana acum in Romania, Olanda, Germania, Ungaria, Bulgaria, Belgia etc.

 

„Cel mai talentat fotograf de oameni”

Declarat „cel mai talentat fotograf de oameni din Romania” (Radu Jude, regizor, laureat cu Ursul de Argint la Berlin). In multe dintre fotografiile sale, Silviu Ghetie isi asuma curajul de a avea umor.

Aspect din expozitie.

Aspect din expozitie.

Fie ca e vorba de candoare, pe care o scoate la iveala de sub faldurile cotidianului, fie ca e vorba de ironii pe care numai logica realitatii, cu sincronizarile si arbitrarietatea ei le poate genera, tot intervalul de nuante isi face loc in imaginile lui. Obiectivul lui Ghetie e atras de contraste care coabiteaza amical, de scene cinematice pe care le recupereaza prin arheologia prezentului familiar, de expresii intiparite pe fete, ca urmare a unor miscari interioare subtile.

 

OLEG TISHKOVETS

S-a nascut in 1961 la Kiev. A urmat cursurile unui liceu cu profil real, a luat lectii private de desen si a absolvit cursurile Facultatii de Arhitectura din Kiev. Lucreaza ca restaurator de icoane. Pentru aceasta a studiat tehnicile vechi folosite la pictarea icoanelor. A realizat o serie de grafica si fotografii despre casele vechi din Kiev.

© Oleg Tishkovets

© Oleg Tishkovets

In mai 2002 devine membru al Asociatiei Fotografice „7 zile” din Baia Mare . Lucrarile sale se gasesc din colectii personale din Israel, Germania, SUA, Austria, Romania, Ungaria, Franta, Rusia, Estonia, Canada.

 

Poezia orasului

Oleg Tishkovets face fotografie venind din lumea arhitecturii si a picturii. Asa stand lucrurile, nu e de mirare ca artistul ucrainean vorbeste cu pricepere si credinta despre energii care provin din juxtapuneri de culoare. Cladirile si strazile sale nepopulate sunt marturii ale unui timp incremenit. Prezenta umana nu-si gaseste aici rostul.

Aspect din expozitie.

Aspect din expozitie.

„Personajele mele nu pleaca nicaieri, nu au sosit inca sau au disparut deja din peisaj”, spune Oleg Tishkovets. Si totusi, desi aceste personaje lipsesc cu desavirsire din imaginile sale, in toate lucrarile lui se simte pulsatia vietii. Aceasta este data nu numai de dialogul intre doua sau mai multe culori, nu numai de jocul formelor si al planurilor, dar mai ales de atmosfera „palpabila”, care aproape ca se aude in lucrarile sale. Atent cunoscator al urbei, mereu surprinzator prin viziunile sale unice, Oleg Tishkovets este unul dintre cei mai devotati fotografi ai orasului Baia Mare. (F.S.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!