Oliver Merce & Dan Moruzan: Doi fotografi si o singura mare

0

Fotografia digitala si cea pe film pot trai foarte bine impreuna, in aceeasi camasa. Ca si cea color langa cea alb-negru. Sau invers. Dincolo de diferentele de forma, fondul e cel care le leaga si le face sa devina complementare. Iar cand e vorba si de acelasi subiect, le putem lejer suspecta nu doar ca pot coabita, dar si ca se potenteaza reciproc. Este cazul celor doua serii semnate de Oliver Merce si Dan Moruzan, care au ca tema litoralul romanesc al Marii Negre, la inceput si in plin sezon estival. Majoritatea cadrelor sunt de respiratie scurta, lecturabile de la prima vedere, rodul unei examinari atente a decorului si a unei transmiteri clare a mesajului. Ele se completeaza cu cele cateva scene de un calm organic, mai interiorizate, in care e important ce descrie imaginea, dar si starea in care se afla fotograful. Ca degaja umor sau incapsuleaza mici drame, ambii surprind o realitate nefabricata, bazandu-se consistent pe compozitie, pe o observatie subtila si pe scurte naratiuni insolite pe care ochiul neantrenat nu le contabilizeaza. Nu exista un fir calauzitor in interiorul seriilor, ele alcatuiesc mai degraba un mozaic despre lumea eterogena a litoralului romanesc, la un moment dat.

 

Oliver Merce (by Dan Moruzan)Oliver Merce

  • nascut in 1977; locuieste in Timisoara
  • studii: Universitatea Transilvania (Facultatea de Silvicultura), Brasov
  • expozitii personale si de grup: Timisoara, Iasi, Ploiesti, Negresti-Oas, Bucuresti, Cluj-Napoca, Bielsko-Biala (Polonia)
  • carte: The Anatomy of Decay (2016)
  • website: http://www.olivermerce.ro

 

Dan MoruzanDan Moruzan

  • nascut in 1967, Bucuresti
  • licentiat: Facultatea de Energetica, Bucuresti
  • absolvent al cursurilor de fotografie de la Universitatea Ioan I Dalles
  • membru fondator al Grupului Photo Team Romania
  • website: danmoruzan.ro

 

Intitulata Low Season, seria lui Oliver Merce include fotografii facute pe parcursul anilor 2012 – 2017 in cateva statiuni de la Marea Neagra: Neptun, Jupiter, Costinesti, Eforie Nord, Eforie Sud, Cap Aurora si Venus.

© Oliver Merce: Low Season

© Oliver Merce: Low Season

„Aceasta serie nu urmareste sa documenteze un anumit subiect, imaginile care o constituie reprezinta o expunere cat se poate de subiectiva a ceea ce am vazut eu in trecere prin statiunile de la Marea Neagra la inceput de sezon estival”, explica Oliver Merce. 15 dintre fotografiile seriei sunt expuse in cadrul Salonului National de Fotografie „Versus dar Impreuna” de la Negresti-Oas, al carui vernisaj a avut loc in prima decada a acestei luni. Ele pot fi admirate pe simezele Muzeului Tarii Oasului din localitate pana la sfarsitul lunii ianuarie 2018.

Imaginile realizate de Dan Moruzan provin din vara anului 2014, cand si-a propus sa documenteze plaja litoralului autohton. In plin sezon estival, a reusit sa viziteze majoritatea statiunilor de la malul marii dupa patru-cinci deplasari in acea vara.

© Dan Moruzan

© Dan Moruzan

„Modul de lucru era simplu, povesteste Dan Moruzan. Mergeam la plaja ca orice turist si, dupa ce ma incalzeam bine, plecam la plimbare de-a lungul malului marii, doar eu si aparatul foto. Ma opream, declansam, schimbam filmul. De obicei era asa de aglomerat ca nimeni nu ma baga in seama. Ori de cate ori revad aceste imagini ma bucur si, cu siguranta, voi repeta subiectul peste ceva vreme”.

O selectie din cele doua serii a fost expusa in vara lui 2016 la Timisoara, in spatiul oferit de Libraria Carturesti (Mercy). (F.S.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!