Dupa ce i-au suierat gloantele pe la ureche in prima linie a frontului din Ucraina, Ioana Moldovan a ales sa documenteze si o altfel de lupta. Una surda, mult mai personala, in care inamicul e invizibil, persistent si extrem de periculos. Se numeste PTSD, adica Post Traumatic Stress Disorder. Tulburarea de stres post-traumatic generat de razboi e una dintre cele mai dure disfunctionalitati ale organismului, iar studiile de specialitate evita sa vorbeasca despre vindecare totala in cazul pacientilor. Personajele Ioanei Moldovan au priviri pierdute, suspendate undeva intre memorie si realitatea concreta. Traiesc in trecut si sunt uneori incapabili de a reactiona la stimuli exteriori. Curajul de pe front s-a topit incet si acum traverseaza frica de a nu mai fi oameni intregi niciodata. Imaginile dezvaluie incercarea de revenire la o viata normala a fostilor combatanti, prizonieri ai unor stari si situatii traumatice deconcertante. Ioana Moldovan fotografiaza intuitiv si bland, pastrand mereu o distanta sanitara fata de subiectii sai, caci nu e nimic spectaculos, si nici glorios, in a documenta suferinta.
- nascuta in 1980
- fotograf documentarist si jurnalist
- publicat in: Al Jazeera English, Radio France International, Huffington Post, Profil Austria, Vice, LensCulture, Lenscratch, Art of Living Magazine, Decat O Revista, Hotnews
- website: http://ioanamoldovan.com
“E razboi. Acesta este adevarul fundamental despre situatia din Ucraina. Si continua de mai bine de doi ani, devorand estul Ucrainei. A omorat 10.000 de oameni, a ranit alti 21.000 si a generat peste 1,5 milioane de refugiati interni. Razboiul din Ucraina nu s-a incheiat, ba mai mult, tara trebuie sa lupte acum pe un nou front: PTSD. Societatea ucraineana nu e pregatita pentru o asemenea lupta.
«Inainte de acest razboi, nu am avut deloc experienta in sprijinirea psihologica a veteranilor. Ultima experienta a fost cu Compania Afgana a Uniunii Sovietice, dar asta era acum 30 de ani», spune Colonel Doctor Vsevolod Stebliuk, consilier al Ministerului Apararii pe probleme de medicina militara si reabilitare. «Sistemul de pregatire a specialistilor porneste acum de la zero. In Ucraina, avem peste 24.000 de psihologi cu diploma, insa cred ca doar 1.000 dintre ei sunt apti sa lucreze cu veteranii.»
Exista multe motive pentru care soldatii din Ucraina, indiferent de felul sau gravitatea tulburarilor, sunt reticenti sa apeleze la ajutorul psihologilor. Unii fug de stigma conform careia numai nebunii au nevoie de tratament psihologic. Altii sunt convinsi ca psihologii din Ucraina nu sunt pregatiti si nu ii pot intelege pentru ca nu stiu ce-i ala razboi. Unii prefera sa vorbeasca cu voluntari sau preoti, pe cand altii pur si simplu nu realizeaza ca au o problema. «Cea mai mare problema este faptul ca tipii care au PTSD nu vor sa realizeze acest lucru. Eu sunt unul dintre ei. Insa stiu ca ceva in mine s-a schimbat», marturiseste Pavel, un veteran, in timpul unui seminar de psihologie extrema si PTSD organizat de ONG-ul Wounded Warrior Ukraine.
“Razboiul ii distruge pe toti”
La mica distanta de Kiev, in cadrul spitalului militar Irpin, Col. Stebliuk a infiintat primul centru complex de reabilitare fizica si psihologica pentru veteranii de razboi din Ucraina. A fost deschis pe 25 aprilie 2015 si în cele cateva luni de atunci sute de soldati au beneficiat de tratament de reabilitare. Col. Stebliuk a observat ca cele trei categorii diferite de soldati care au luptat in ATO (Anti Terrorist Operation) sunt afectate de simptome diferite ale tulburarii de stres post-traumatic (PTSD). In cazul soldatilor mobilizati – cea mai mare categorie – care nu au avut niciun fel de experienta militara si nu erau pregatiti sa lupte intr-un razboi, au fost observate anxietate, depresie, probleme cu somnul, precum si un nivel ridicat al abuzului de acool si medicatie psihiatrica.
In cazul celorlate doua categorii, personalul militar si batalioanele de voluntari, persoane care erau pregatite sa mearga la razboi si chiar sa isi dea viata, au fost identificate de-asemenea anxietate, agresivitate sporita, insa nu si depresie.
«Ucraina a fost in criza prea mult timp», spune Dr. Natalia Nalyvaiko de la Asociatia psihologilor ucraineni pentru depasirea evenimentelor traumatice (UASOPTE – Ukrainian Association of Specialists for Overcoming of Psychological Traumatic Events). Intai revolutia din Maidan si omorarea protestatarilor, apoi razboiul din Est. «In ultimii doi ani nu am avut niciun minut fara trauma. Toata lumea e afectata intr-un fel sau altul. Razboiul e cel care castiga mereu: ii distruge pe toti».
Soldatilor reveniti de pe front le este greu sa se adapteze la viata in pace, sa isi reia traiul normal alaturi de cei care nu inteleg razboiul. «In afara unei forme acute de anxietate, de irascibilitate maniacala, chiar pana la dorinta de autoflagelare, a starii permanente de depresie si a dorintei de a nu ma fi nascut pe acest pamant, sunt un om normal», spune Aleksandr, recent revenit din linia intai a frontului din Ucraina.” (Ioana Moldovan)
Textul complet al relatarii Ioanei Moldovan despre tulburarea de stres post-traumatic la fostii combatanti din Ucraina merita din plin lecturat. E aici: http://www.euractiv.ro/extern/in-afara-dorintei-de-a-nu-ma-fi-nascut-pe-acest-pamant-sunt-un-om-normal-2797
Pentru proiectele ei documentare, Ambasada SUA la Bucuresti a recompensat-o anul acesta pe Ioana Moldovan cu distinctia “Women of courage” pentru “realizari remarcabile in evidentierea adevarului prin intermediul fotojurnalismului”. S-a numarat printre cei zece fotografi est-europeni alesi de agentia olandeza NOOR pentru a participa la un Masterclass de fotografie documentara, la care au predat mai multi castigatori ai celui mai prestigios concurs de fotografie de presa, World Press Photo. A documentat, de-asemenea, criza refugiatilor din Europa, Euromaidan-ul si razboiul din estul Ucrainei, viata sub ocupatie in teritoriile palestiniene, Etiopia la 30 de ani de la marea foamete, consecintele razboiului sirian in tabara de refugiati de la Za’atari, protestele din Gezi Park (Turcia) etc. Imaginile proiectelor la care a lucrat au fost prezentate in intreaga lume. (F.S.)