Tony Melvin: Wrestling in ulei de masline

0

Cand e vorba despre arta, granitele cad mult mai usor. Bernard Anthony (Tony) Melvin este canadian, traieste in Germania si cutreiera lumea in cautare de subiecte. Nu orice fel de subiecte; il motiveaza doar cele care pot deveni prilej de reflectie asupra lumii contemporane si o fina evaluare a ei. Asa a ajuns la Edirne (Turcia) documentand cel mai vechi concurs de wrestling din lume, denumit „Kirkpinar”. Fotograful ne pune fata-n fata cu lumea dura a traditionalelor lupte libere in ulei. Aspra si in forma si in continut. Dincolo insa de confruntarea bruta a traditionalelor lupte libere regasesti barbatia, efortul, oboseala si tristetea invinsului, dar si gloria invingatorului, emotia si camaraderia, momentele de respiro. Concursul tine trei zile si este inclus in Patrimoniul Imaterial UNESCO. Documentarea facuta de Tony Melvin are meritul de extrage si pastra intelesuri intelectualiste vizavi de un eveniment bazat pe un realism vizibil, cat se poate de neprelucrat. 

 

Tony MelvinTony Melvin

  • nascut in 1968, Goosebay, Labrador, Canada
  • studii de Educatie Experientiala, Universitatea Dalhousie, Halifax
  • designer si project manager
  • expozitii in Bielefeld, Paderborn, Steinfeld (Germania), Baia Mare (Romania)
  • website: circlemotion.com

 

„Kirkpinar” este numele dat in Turcia luptelor libere in ulei. Primele marturii dateaza din anul 1346, asa ca nu e de mirare ca a devenit un sport si o traditie respectata in Asia Mica. Radacinile wrestling-ului coboara insa mult mai adanc in timp, fiind pastrate dovezi inca din anul 2650 inainte de Cristos, din vremea Egiptului Antic, Asiriei si Babilonului. Mai aproape de noi, in Grecia Antica, luptatorii intrau goi in arena, unsi masiv cu ulei de masline. Astazi poarta doar o pereche de pantaloni de piele scurtati sub genunchi.

© Tony Melvin: KirkpinarTony Melvin a ajuns la Edirne gratie unui fotograf turc pe care l-a intalnit in Sicilia pe cand documenta o faimoasa procesiune religioasa care are loc in preajma Pastelui catolic. El i-a vorbit despre concursul de la Edirne si l-a invitat sa fotografieze alaturi de el. Se intampla in primavara lui 2013. Cateva luni mai tarziu, Tony Melvin intra in ringul luptatorilor turci de wrestling in ulei. Dar nu fara emotii. Ca sa poate documenta evenimentul avea nevoie de o legitimatie de ziarist de sport. Prietenul fotograf uitase sa-i spuna acest amanunt. Tot ce avea asupra lui era o viza de trecere a frontierei, redactata in limba germana. Farsa a tinut, nimeni nu si-a batut prea mult capul cu ce scria pe card si i-au atarnat de gat o legitimatie VIP de jurnalist sportiv. Avea, in sfarsit, toata arena la dispozitie pentru a fotografia competitia.

Meciurile au loc doar in aer liber, pe un teren circular cu iarba si inconjurat de tribune. Inainte de fiecare lupta, barbatii sunt unsi din belsug cu ulei natural de masline. Castiga cel cel care-si tintuieste primul adversarul la pamant sau care-l poate ridica deasupra umerilor. Kirkpinar este cel mai important eveniment sportiv din Turcia, iar Edirne sta la originea acestui gen de lupte libere in ulei. Toate imaginile proiectului au fost realizate intr-o singura zi, pe parcursul a opt ore.

© Tony Melvin: Kirkpinar„Pentru mine, fotografia este intotdeauna o chestiune de incredere si de respect reciproc. Incerc sa-mi fac treaba si sa fiu sincer cu mine insumi. Nu caut constient sa ma diferentiez de alti fotografi. Fiecare are cate ceva diferit de spus. In asta consta frumusetea fotografiei ca arta”, afirma Tony Melvin.

Prefera alb-negrul pentru faptul ca e „cea mai buna forma de expresie” a muncii sale. „Oricare ar fi motivul, precizeaza fotograful, eu visez in alb si negru. Alb-negrul imi permite sa ma concentrez mult mai bine asupra luminii si a scenei pe care o am in fata, fara a fi distras de nimic altceva”.

 

Scurta biografie

Canadianul prezent la aproape toate workshop-urile care se organizeaza in Maramures in ultimii trei ani de zile a crescut in Halifax, Nova Scotia, una dintre cele patru provincii atlantice ale Canadei, nu departe de Peninsula Labrador, unde s-a nascut (Goosebay). La 18 ani s-a inrolat in Marina. Dupa cinci ani pe vapoare s-a inscris la Universitatea Dalhousie din Halifax si a inceput sa studieze Educatia Experentiala. A lucrat apoi in salbaticia Canadei ca educator pentru delicventi minori adusi din Germania. Lucrul cu tinerii simpatizanti neo-nazisti i-a adus pana la urma o slujba in Germania. Aici si-a descoperit potentialul creativ si a inceput sa lucreze pentru diverse agentii in domeniu ca designer si project manager pentru clientii straini.

© Tony Melvin: KirkpinarDin 2007 este fotograf profesionist si face din munca sa nu doar o modalitate de a trai, ci si expresia libertatii sale artistice. Din 2011 viziteaza in fiecare an Sicilia pentru a documenta Saptamana Patimilor, iar din 2012 Turcia pentru Festivalul Sacrificiului. Incepand din 2013 aloca timp Romaniei, vizitand des Maramuresul si Bucovina, de care se declara fascinat.

„Daca ar fi sa rezum ce inseamna fotografia pentru mine, as spune: «Dragoste. Lumina». Cred ca e necesar sa fim atrasi de ceea ce fotografiem. Daca nu ne simtim conectati cu subiectul, se va vedea acest lucru in imaginile pe care le facem. Empatia este ingredientul special. Totul tine insa de lumina”, marturiseste Tony Melvin.

O selectie generoasa de imagini din „Kirkpinar” a fost prezentata recent la Baia Mare, in cadrul primei editii a Festivalului International de Fotografie. Lucrarile au fost expuse in holul Cinematografului Minerul din localitate. (F.S.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!