Dupa patru generatii, Tony Melvin se intoarce la radacini, in San Fratello, Sicilia. Pentru a documenta faimoasa Procesiune a Misterelor, dar si pentru a lua pulsul pamantului de unde au emigrat strabunicii sai in urma cu mai bine de un secol catre Lumea Noua. Insula il fascineaza intr-un fel nestiut. Simte ca i se scurg prin vene religiozitatea locului, lumina, salbaticia de piatra, oamenii si felul lor de a fi. Dar cand toata lumea vede o procesiune, ochiul sau se-ntoarce si cauta povesti imprejur. Lui Tony Melvin ii place sa documenteze si fata nevazuta a ceremoniei, lucrurile marginale care capata consistenta in intreg: oboseala publicului, grozavia mastilor, cochetaria fecioarelor. Iar Iisus este zugravit cat se poate de terestru, aranjandu-si coafura inainte de reprezentatie sau potrivindu-si coroana de spini in oglinda retrovizoare a unui tractor. Jongland printre rituri arhaice, durere, mila si bucurie, Procesione dei Misteri imbina devotiunea pentru unul dintre cele mai importante momente ale crestinatatii cu fervoarea fotografului care cauta sa nu batatoreasca locurile comune ale unui asemenea proiect.
- nascut in 1968, Goosebay, Labrador, Canada
- studii de Educatie Experientiala, Universitatea Dalhousie, Halifax
- designer si project manager
- expozitii: Bielefeld, Paderborn, Steinfeld (Germania), Baia Mare (Romania)
- website: circlemotion.com
In anul 1907 strabunicii lui Tony Melvin emigrau in Canada, luand odata cu ei si credintele catolice. Astfel ca traditionalele ceremonii religioase care au loc peste tot in Sicilia in Saptamana Patimilor i-au fost adanc inradacinate in educatie inca de cand era copil. In 2011 a decis ca a sosit timpul pentru a documenta festivitatile si a se reconecta la radacini. Evlavia traita in zilele premergatoare Pastelui l-a fascinat, asa cum l-a fascinat si lumina speciala a insulei. Momentele magice. Pasiunea.
San Fratello
„Stau aici, in portul Palermo, pregatindu-ma pentru ceremoniile din acest an (2017 – n.n.) si meditand la plecarea strabunicilor mei din San Fratello, Sicilia, catre Ontario, Canada. Toti cei apropiati care cunosteau motivele emigrarii lor au trecut de mult in nefiinta. Intrebarile mele vor ramane fara raspuns. De fiecare data cand revin din insula, toata lumea ma intreaba: «O sa pleci din nou?» E proiectul meu de-o viata. Simt ca in Sicilia ma aflu acasa”, afirma Tony Melvin.
Harta localitatilor in care a fotografiat incepand cu anul 2011 cuprinde o sumedenie de localitati mai mari sau mai mici din Sicilia, printre ele: Trapani, Buseto, Marsala, Mezzojuso, Palermo, Prizzi, San Fratello.
Processione dei Misteri este cel mai lung festival religios din Sicilia si din Italia. Dureaza intre 15 si 24 de ore, in functie de zona in care se defasoara. Originile sale coboara pana in secolul al XV-lea, dar primele referinte documentare despre procesiune dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea. Este un drum al Patimilor lui Iisus Hristos, la care se aduc diverse statui si sculpturi („mistere’), reprezintand momente cruciale din viata Mantuitorului, in special rastignirea si moartea sa. In multe cazuri, aceste statui din lemn, din hartie intarita cu material textil sau din alte materiale eterogene reprezinta opere semnificative ale sculpturii secolelor XVII-XVIII. Fenomenul „misterelor” s-a raspandit in majoritatea tarilor catolice in perioada Renasterii timpurii.
„Misterele”
In secolul al XVI-lea, autoritatile religioase au inceput sa interzica sau sa limiteze desfasurarea unor asemenea manifestari, in anumite zone ele fiind inlocuite cu procesiuni de arta figurativa care descriu Patimile lui Iisus Hristos.
In Trapani, la un moment dat, in timpul Contra-Reformei, Patimile ele au fost puse in scena prin intermediul unor grupuri sculpturale formate din artisti locali.
„Misterele” sunt, asadar, o reprezentare artistica a Patimilor Mantuitorului prin intermediul a 20 de grupuri sculpturale, incluzand aici si cele doua statui, una a lui Iisus mort, iar cealalta a Fecioarei Maria. Procesiunea are loc in noaptea Vinerei Mari. Elementul cheie al intregii procesiuni este reprezentarea exagerata a durerii si a sangelui. Oameni imbracati in vesminte albe, cu capul acoperit de glugi prin care se intrevad numai ochii, poarta in maini “misterele”, obiecte semnificand Calvarul, Flagelarea, Crucificarea lui Christos: o manusa, funia, un lant, coroana de spini, crucea, scara, ciocanul, o lance si un burete, amintind de Patimile Mantuitorului.
Fiecare dintre localitatile din Sicilia, mai mari sau mai mici, reinterpreteaza Invierea dupa traditii vechi din care mielul este nelipsit, ca si oile din aluat de biscuiti, cu un ou pascal inauntrul lor. Organizarea este complexa si necesita participarea unei intregi comunitati, organizata in Fratii, careia ii este atribuita custodia diferitelor sculpturi si grupuri sculpturale, ca si transportul acestora in timpul procesiunii. (F.S.)