Reprezentativ pentru fotografia de strada din Romania, László-Tibor Olah se delimiteaza cu cel mai recent proiect al sau de genul de fotografie care l-a consacrat. Dedica o serie minunata, unitara stilistic, unei perioade scurte, dar extrem de efervescente, din viata benzinariilor din partea de vest a tarii intre anii 2004 – 2007. Fotograful documenteaza, mai precis, ce a mai ramas dupa un deceniu din fostele statii de petrol si gaze, trecute pe repede-inainte de la glorie si stralucire la decadere si ruina. Ca ingredient, László-Tibor Olah nu uita sa aduca in proiect si o atmosfera de zile mari. Ceata si lipsa totala a personajelor umane din cadru, nu fac altceva decat sa adanceasca senzatia apasatoare de abandon si pustiire. Extrem de animate in perioada lor de glorie, fostele benzinarii au devenit astazi cicatrici dureroase in mijlocul unui peisaj sterp, nici el vindecat odata cu trecerea anilor. László-Tibor Olah fotografiaza „in context”, in cadre largi, fapt care permite privitorului asezarea subiectului intr-o cat mai exacta istorie a locului si a unui timp bine delimitat. Seria sa este publicata in premiera de Mondorama.
- nascut in 1974, traieste in Baia Mare
- expozitii de grup: Baia Mare, Timisoara, Brasov, Sibiu, Hunedoara, Bucuresti, Negresti-Oas, Trieste (Italia), Budapesta (Ungaria), Lodz (Polonia), Sofia (Bulgaria), Miami (SUA), Paris, Londra
- expozitii personale: Baia Mare, Salonta (Bihor)
- carti/albume de fotografie in care a aparut cu lucrari: Bulb photo, Wephoto, Urban dotART, Urban & Human Emphaty IT etc.
- finalist la Sony Worlg Photography Awards
- premii recente la concursuri: Tutto Fellini, dotART IT, Fotoroom, Nikon Ungaria etc.
- blog: http://laszlo-tibor.blogspot.ro/
In anul 2004 Ungaria intra in Uniunea Europeana iar preturile pe piata de consum (alimente, imobiliare, carburanti) incep sa creasca vertiginos. Mult inainte de presupusa crestere si a calitatii vietii. Cum in Romania, costurile elementelor de baza ale traiului inca erau controlabile din interior, un segment al populatiei maghiare, cel mai apropiat geografic de granita, incepe sa-si faca achizitiile zilnice din orasele romanesti apropiate de frontiera. Pe lista de cumparaturi intra si plinul de carburanti. Cei care au mirosit oportunitatea unor afaceri construiesc peste noapte statii de petrol pe toata intinderea zonei de vest a tarii. Uneori chiar in locuri fara vad comercial, in ideea ca se vor imbogati rapid. Romania intra si ea in 2007 in Uniunea Europeana si afacerile cu petrol se prabusesc „en fanfare” ca un castel de carti.
„Toate aceste benzinarii au fost construite pentru a servi unei oportunitati strict comerciale, ne spune fotograful. In cei trei ani de «relaxare financiara» o sumedenie de produse erau mai ieftine in Romania comparativ cu oricare alta tara membra a Uniunii Europene. Dupa ce Romania este acceptata si ea ca membru deplin in Uniunea Europeana, afacerile cu petrol mor brusc. Benzinariile sunt abandonate si lasate prada singuratatii si ruinei, ca un memento al unei foarte scurte perioade de glorie”.
Proiectul a necesitat intai o cartare a locurilor in care aceste benzinarii au fost abandonate si abia mai apoi deplasarea in teren si realizarea imaginilor. In plus, László-Tibor Olah a asteptat momentul potrivit pentru a surprinde o atmosfera care sa potenteze seria. Fotografiile au fost realizate intre anii 2016 – 2018, cu Fuji X100T si Fuji X-Pro2. (F.S.)