Felicia Hodoroabă-Simion: Home

0

„Home” este un proiect formulat intai ca si concept si adus mai apoi in vizualul concret prin intermediul fotografiei. Intrata pe lista scurta la Sony World Photography Awards 2019, cu sanse bune la premii, fotografia-colaj a Feliciei Hodoroabă-Simion are in centru metamorfozarea treptata si tacuta a unei lumi-simbol: casa familiala. Vazuta pe de o parte ca simpla transformare arhitectonica, iar pe de alta parte ca spatiu intim care defineste notiunea de viata familiala.

Chestiunea pe care o ridica tanara fotografa tine in acelasi timp de arhitectura si de antropologie culturala: in ce masura casa familiala traditionala a suferit o mutatie de paradigma, alunecand usor din centrul lumii catre marginea ei? Un fel de „axis mundi” mutat involuntar catre periferie, adica. Cum si, mai ales, in ce proportie s-a deteriorat relatia noastra cu un element-totem sacru pentru aceasta parte de lume? Este inlocuita valoarea de simbol a casei familiale cu egoismul brutal al functiunii sale strict estetice si utilitare?

Proiectul Feliciei Hodoroabă-Simion imbina diversa realitate arhitecturala cu un imaginar inca recognoscibil si destul de bine ancorat in imediat. Sunt doua lumi inca nu foarte instrainate organic, chiar daca blocurile si casele fotografiate par plantate absurd si stingher intr-un peisaj ciudat si usor alienant. Suspendate fantasmagoric si irational in timp si spatiu, dar servind perfect conceptul proiectului. „Home” este deopotriva interogatie si avertisment vizavi de ruptura produsa deja in mentalul colectiv atunci cand vorbim despre casa familiala, inteleasa ca microcosmos modelator.

 

© Felicia Hodoroabă-SimionFelicia Hodoroabă-Simion

  • nascuta in Craiova, 24 de ani, locuieste in Bucuresti
  • studii: Univ. Nat. de Arte Bucuresti (sectia Foto-Video); masterat in Etnologie, Antropologie Culturala si Folclor, Universitatea de Litere, Bucuresti
  • publicata in Der Spiegel (Germania), The Telegraph, The Guardian, The Irish Times (Marea Britanie), Il Post (Italia) etc
  • expozitii solo si colective: Anglia, Franta, SUA, Romania, Italia, Polonia, Elvetia, Serbia, Rusia etc
  • premii si mentiuni: IPA Awards, Paris Prix de la Photographie, Travel Photographer of the Year, Tokyo Photo Awards, Moscow International Photo Awards, Lumiere Awards etc
  • imaginile ei ilustreaza copertile cartilor unor scriitori faimosi, printre care Paulo Coelho si Margaret Atwood
  • website: http://www.feliciasimionphotography.com/

 

Primul aparat de fotografiat, un Canon 400D, l-a primit de la parinti la varsta de 13 ani, iar la 17 ani era deja nominalizata la Sony World Photography Awards, cel mai mare concurs de fotografie din lume. „Iubeam pensula, creionul si stiloul insa aflandu-ma fata-n fata cu fotografia n-am putut sa-i rezist si m-am lasat cuprinsa de noul limbaj artistic”, afirma la un moment dat Felicia Hodoroabă-Simion.

 

Simbol sau utilitarism?

„Home” aduce laolalta in mod fericit fotografia, etnografia si antropologia. Are cuvantul Felicia Hodoroabă-Simion: „In mentalul romanesc stravechi, casa semnifica nucleul vietii familiale, un spatiu primordial, generator si pastrator de energii vitale. Simbolismul universal considera casa drept o reprezentare a insusi cosmosului, o fortareata sau un templu aflat chiar in centrul lumii.

© Felicia Hodoroabă-Simion: Home

© Felicia Hodoroabă-Simion: Home

Calatorind si fotografiind Romania in ultimii ani, am urmarit cum sate si orase sunt transformate din punct de vedere arhitectural, ca o consecinta a imprumuturilor culturale caracteristice procesului globalizarii. Am fotografiat atat ramasitele unei lumi asa-zise «traditionale» – unele case din aceasta categorie fiind abandonate de catre proprietarii lor – si, de asemenea, abordari mai moderne ale conceptului de «acasa», reprezentate de case-palate impunatoare si ansambluri rezidentiale construite la periferia oraselor.

© Felicia Hodoroabă-Simion: Home

© Felicia Hodoroabă-Simion: Home

Izolandu-le in peisaje naturale si, astfel, decontextualizandu-le, am reflectat asupra intelesurilor si intrebuintarilor primare ale locuintei, precum si asupra modurilor in care acestea se oglindesc in fluiditatea actuală a stilurilor arhitecturale. Mai este casa un loc primordial, cu un puternic caracter simbolic, ori s-au redus functiile sale strict la sfera utilitarismului? A fost oare casa mutata din centrul lumii catre marginea ei?” (F.S.)

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!