Hometown-ul lui Dragos Hanciu pare sa vina din fluxuri emotionale si flash-uri de memorie involuntara. Ca un dicteu automat al subconstientului care nu poate fi si nici nu se vrea a fi controlat. E lumea de farame lasata acasa, haotica si nesupusa vreunei ordini prestabilite. Priviri scurte, in trecere, asupra unui univers a carui materialitate iti scapa de cele mai multe ori printre degete. La o prima citire a cadrelor, ai senzatia ca substantialitatea proiectului e dispersata in reprezentari schematice sumare si aleatorii pe care cu greu le mai poti aduna laolalta pentru a alcatui un intreg inteligibil. Privite insa doar cu un pic de atentie in plus, imaginile dezvaluie atmosfera coroziva a oraselor mici si neinsemnate. Personajele, acolo unde apar in fotografii, sunt simple extensii ale urbei, oameni rataciti si ei in microcosmosul postindustrial, doborati de o realitate careia nu-i pot face fata. Cadru cu cadru, povestea capata astfel un fir epic si emite justificat pretentii de etalon atunci cand vine vorba despre documentarea micilor orase. Proiectul s-a nascut odata cu Dragos Hanciu hoinarind fertil pe strazile unui oras in care, aparent, nu se intampla nimic, desi acolo regasim aproape totul despre noi, cu toate ranile inca necicatrizate. Abordata curajos si neprotocolar, Hometown este calatoria initiatica a unui tanar fotograf prin propria sa viata, o legitimare a unei existente si cariere care se afla abia la inceput. Un proiect inside-out, in trend-ul curentului european atat de prizat astazi in vestul continentului, dar incetatenit abia de ceva vreme in Romania.
- nascut in 1993, Orastie, Romania
- studii: UNATC Bucuresti (regie de film)
- expozitii si prezentari: Amsterdam, Munchen, Viena, Cluj-Napoca, Bucuresti
- website: http://dragoshanciu.com/; lucrari pe: https://www.instagram.com/dragoshanciu/
- coperta moale cu supra-coperta de plastic, coasere cu ata, cotor liber
- dimensiuni: 20 x 26 cm, 96 pagini, 45 de fotografii
- prima editie: 300 exemplare
- curator si editor: Fiorenza Pinna; design text si coperta: LOOT
- postfata: eseu bilingv (rom-engl) Jasmina Al-Qaisi; traducere: Ioana Pelehatai
- tiparire si legare: Fabrik
- pret: 130 Lei / 30 Euro
- prezentata la festivaluri, targuri, competitii: Polycopies (Paris), PHotoESPAGNA (Madrid), Encontros da Imagem (Braga, Portugalia), Istanbul Photobook
- poate fi rasfoita aici
- pentru achizitie: dragoshanciu@gmail.com
Hometown este primul sau proiect fotografic de rezonanta, expus deja in Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Slovenia, Romania. Dragos Hanciu a petrecut aproape jumatate din viata sa pe skate. Asa a descoperit fotografia si filmul: explorand strazile si inregistrand tot ce i se parea interesant. Inclinatia sa catre fotografie si film documentar de aici vine si a fost slefuita in facultate.
Scurt si lungmetraje
Primele sale trei scurt metraje (The Floating Bridge, Ionas Dreams of Rain, Three) au fost deja incluse pe lista catorva festivaluri de film din Europa si SUA. Actualmente, Dragos Hanciu se afla in faza de montaj a primului sau documentar de lungmetraj. Prima expozitie Hometown a avut loc in 2016 in Germania, la Munchen (Die Faerberei Gallery).
Proiectul sau documentar a fost finantat in parte de catre Asociatia Fondului Cultural National (AFCN), restul cheltuielilor fiind suportate de catre fotograf, cu ajutorul unei campanii de crowdfunding. Anul acesta, proiectele sale (film si fotografie) au fost incluse intr-o expozitie itineranta curatoriata de catre galeria de arta contemporana Schleifmühlgasse 12-14 din Viena si expuse deja in Budapesta, Timisoara, Belgrad, Zagreb, Ljubljana si Viena.
Proiectul foto a fost finalizat cu tiparirea cartii cu acelasi titlu, care poate fi comandata de pe site-ul sau, dar se afla si pe rafturile catorva librarii din mai multe orase europene: Berlin, Koln, Leipzig, Paris, Viena, Roma, Amsterdam, Lugano, Londra, Bucuresti.
Studiu vizual
„Hometown este un studiu vizual despre migratie, identitate, dor de casa si despre ce se intampla cu locurile in care ai crescut in timp ce iti traiesti viata in alta parte. Cartea in sine contine cicatrici lasate de distanta, ea fiind gandita pe Skype, intre patru capitale Europene. Este povestea vizuala a lui Dragos Hanciu si a altor cateva zeci de mii de oameni care migreaza din locurile natale fara planuri de intoarcere. Dragos, acum musafir, hoinareste in liniște prin oras de sase ani; observa de la distanta si fotografiaza locuri care pastreaza ceva din trecut si care fotografiate servesc ca niste vederi in viitor”, este specificat in statementul proiectului sau.
La randul ei, Jasmina Al-Qaisi, etnograf, noteaza in postfata lucrarii: „Peste granite, acasa e Europa de Est. Valuri de rosu-galben-albastru, tara a carei nostalgii este multistratificata. Ai carei tineri au internet hiper-rapid, o gramada de cunostinte peste granita si planuri ferme de a pleca din tara. Acasa e unul dintre locurile alea in care migratia e o alegere, dar nu este un privilegiu. Iar Hometown-urile, orasele astea minuscule, odinioara perle ale unei specii aparte de socialism, sufera acum din cauza depopularii sau se prabusesc mai repede decat pot autoritatile sa le salveze. In Hometown-uri, mai devreme sau mai tarziu, oamenii se intorc acasa pasager.”
Suprarealismul postindustrial
Atmosfera din fotografii, consemneaza in continuare statementul proiectului, lasa senzatia unui somnambulism taciturn printr-un peisaj postindustrial suprarealist si contradictoriu, amestecat cu ramasitele unui oras vechi din secolul al VII-lea. Imaginile sunt cuprinse de o textura lo-fi care confera amintirilor un sens material antitetic. Ele trezesc un sentiment de familiaritate imposibil de eradicat pentru ca reprezinta și alte Hometown-uri mici si depopulate.
„Exista un strat fin de praf, ca o patina a timpului, pe care nu poti sa-l stergi de pe imaginile astea. Un caine, o femeie batrana, una tanara, un gard, un prieten bun, lumina de la capatul unei străzi – toate iti bucura dialectic privirea. Aici ai crescut si tu?”, se intreaba, aproape retoric, Jasmina Al-Qaisi. (F.S.)