Daca n-ai sti ca sunt realizate pe suport digital, ai putea afirma fara tagada ca imaginile sale sunt produsul filmului fotografic. Atat par de asemanatoare. E ca si cum te-ai afla in fata unei pelicule, cu tot ce inseamna asta: straturi de culoare bine delimitate, saturatie, adancime in cadru, granulatie fina. Plus farmecul, ca bonus. Horia Sabou ridica nivelul de asteptare al fotografiei de strada pentru ca vine din zona instantaneelor de calitate, asezand in centrul preocuparilor sale oamenii, a caror traiectorie cotidiana o armonizeaza cu geometria ambientului. Fie sunt tratate in nota ironica, umoristica sau dramatica, imaginile sale developeaza realitatea strazii, filtrata de personalitatea iscoditoare a autorului. In compozitii atent alese, fotograful nu cauta neaparat contrastul, cat neobisnuitul mascat in cotidian sub forma unor situatii aparent ordinare, decupaje existentiale pe care ochiul avizat le extrage din amalgamul zilnic. Senzatia este aceea a unui observator fin si extrem de dedicat. O voce noua si imagini in premiera.
- nascut in 1979, Baia Mare
- ocupatie: economist
- expozitii de grup: Negresti-Oas
- website: horiasabou.ro
- mai multe imagini aici: https://www.facebook.com/horia.sabou
“Curiozitatea si pasiunea pentru fotografie au inceput in momentul in care am primit cadou un aparat foto pe film. Am inceput sa-mi fotografiez colegii de clasa in perioada gimnaziala, devenind «fotograful oficial» al clasei… Asa m-am trezit cu pasiunea de a fotografia oameni”, marturiseste Horia Sabou.
Fotografiaza serios doar de cativa ani, dar imaginile sale par a avea o experienta substantiala in spate. Alege atent cadrele si isi croieste cu grija un drum al sau intr-un spatiu extrem de rasfatat si practicat al genului: fotografia de strada. Cu insertii de umor, dar virand uneori in drame mai mult sau mai putin usoare, cadrele sale sunt realizate in Baia Mare, orasul sau de resedinta.
“Strada este locul in care gasesc mereu situatii, stari, oameni… Incerc sa le armonizez cu geometria ambientului astfel incat sa pot starni atentia si sentimentele privitorului, sa-l fac partas la scena, sa-i trezesc amintiri, sa-l fac sa zambeasca”, afirma fotograful.
Portofoliul publicat pe Mondorama este prima aparitie a sa in spatiul revuistic, online sau pe print, strict dedicat fotografiei. Debutul sau inseamna o selectie consistenta si reprezentativa pentru arta sa. (F.S.)