Cu Cosmin Munteanu, fotografia de strada se intoarce acasa. Si merita primita cu bratele deschise. E ca si cum ar fi fost plecata in pribegie o vreme si, dupa un exil prelungit, te bucuri sa o regasesti in vatra casei. Nimic nu e siluit in imaginile sale. Exista o lejeritate a mesajului care o face inteleasa de oricine. Cadrele nu trebuie privite prin gaura cheii, speriat ca nu vei gasi punti de comunicare cu ele. Imaginile sale deschid lumea, nu trantesc usa in nas privitorului, camufland teorii savante despre mersul artei sau despre „eu”-rile ascunse ale artistului. Fotografia lui e directa, autentica, vie, spirituala. Genul de arta care te invata tragandu-ti cu ochiul si care nu cade nicio clipa in didacticism: aerisita, relaxata, terapeutica. Cadrele sale nu sunt subjugate niciunei amprente locale, tocmai pentru ca tintesc universalul, nu particularul ori tusa regionala. Fie ca sunt realizate la Amsterdam, Budapesta, Cracovia, in Sibiu sau in Oradea, ele surprind caracteristici si situatii general-umane in care sunt implicate ironia, umorul, bizareria, uneori drama. Povestile lui Cosmin Munteanu sunt extrase cu buna stiinta din realitate, nu fabricate la gura sobei, inchipuind lucruri pe care nu le au. Din galeria lui virtuala iesi luminat, cu fruntea descretita, nu confuz si plin de temeri existentiale. Un clasic al genului.
- nascut in 1975, Oradea
- actualmente traieste si lucreaza ca fotograf in Austria
- participari la expozitii de grup
- premiat la concursul „Ziua fotografiei de strada”, editia 2012
- publicat in PHOTO magazine, nikonisti.ro, foto4all.ro, oitzarisme.ro, stevenhuffphoto.com etc
- blog: https://cosminovidiumunteanu.wordpress.com/
- Facebook: https://www.facebook.com/cosminovidiumunteanu/
Cosmin Munteanu isi incepe scurta confesiune despre pasiunea sa cu o sinceritate dezarmanta: „Daca la inceputul peripetiilor mele fotografice aproape orice era bun de fotografiat, trebuie sa precizez ca in tot acest timp nu am evoluat considerabil.” Accepta insa ca exista – totusi – cateva castiguri intre perioada de inceput si cea prezenta: acuitatea de a percepe mai usor si mai rapid ce se afla dincolo de evidente si o oarecare lejeritate in a observa povestea. Nu in ultimul rand capacitatea de a conferi imaginii nu una, ci mai multe interpretari. „O compozitie echilibrata, o lumina adecvata si, mai ales, surprinderea momentului propice – si te poti alege cu o fotografie buna”, spune Cosmin Munteanu.
La fotografia de strada a ajuns cat se poate de firesc, caci locuind la oras i-a fost cea mai la indemana. „Secretul oricarei reusite este repetarea, afirma fotograful. Mi-ar fi fost greu sa repet doar la sfarsit de saptamana daca, de exemplu, as fi indragit fotografia de peisaj. Pe de alta parte, fotografia de strada ma relaxeaza, e un medicament impotriva rutinei pe care trebuie sa-l iau cat mai des posibil.”
De partea tehnica nu s-a preocupat prea mult, cel putin in ceea ce priveste acest gen de fotografie. Trage atat pe film, cat si digital. Ultimul e mai convenabil, relativ ieftin, dar marturiseste ca nu-i ofera senzatia pe care o are atunci cand trage de levierul camerei pentru a rula filmul la cadrul urmator sau atunci cand asculta motorasul care-i pregateste aparatul pentru urmatoarea fotografie.
In ceea ce priveste suportul, nu i se pare ca are vreo importanta. Ii place sa aiba cadrele arhivate atat pe pelicula, cat si in format digital. „Strict calitativ, digitalul a depasit filmul, cel putin pe cel de 35mm, dar nu ma intereseaza. Un mediu nu-mi poate oferi ceea ce poate celalalt si invers. Cand vine momentul decisiv, fie el in alb-negru sau color, si nu ai altceva la indemana, e perfecta si camera telefonului. Am fotografiat cu o sumedenie de aparate, multe pe film, si ma regasesc in fiecare cadru pe care l-am tras. N-am imagini favorite: le indragesc pe toate in aceeasi masura”, afirma Cosmin Munteanu.
Imaginile selectate pentru acest portofoliu sunt realizate cu mai multe aparate foto: Ricoh KR-10, Cosina TL1000, Chinon CE4, Nikon F80, Minolta X500, Pentax P30, Nikon D90, Minolta XD7, Canon Canonet QL17-GIII, Canon Powershot G1x, Ricoh XR7, Nikon Df, Nikon F80. Pentax MX. (F.S.)