E despre glorie si decadere. Despre Timp si despre guvernarea sa regala in locurile uitate de oameni. Dar si despre frumusetea ramasa captiva in ruine. Cuplul de fotografi polonezi Alek Sikora / Magda Stawowczyk cutreiera de mai multi ani Europa fascinati de locurile abandonate si de lucrurile care se dezintegreaza. Pentru ei timpul este o invitatie, un fiset intredeschis incarcat de istorie in care nu stii nicio clipa ce vei gasi. O istorie aproape fosilizata, dar conservand inca, macar pentru o vreme, magia si splendoarea unui sfarsit de lume. Portofoliul celor doi fotografi ne propune astfel o estetica a ruinei in care frumusetea exceda starea de fapt a lucrurilor. O estetica a ruinei care pare sa fie motorul principal al proiectului lor. Imaginile sunt mai degraba calde, nimic nu violenteaza deranjant starea de frumos a lucrurilor desi, mai mult ca oricand, toate fotografiile celor doi sunt instante de memento mori prin tema, mod de abordare si exprimare. E cantecul de lebada mereu ademenitor si spectaculos al locurilor abandonate, aflate vremelnic pe linia subtire a ceea ce au fost, ce sunt si ce vor deveni in scurt timp. Un taram fara ruine insa „e un taram fara memorii, iar un taram fara memorii e un taram fara istorie” (Abram Joseph Ryan). Incarcate de magie si frumusete, imaginile sunt aproape de a deveni o poetica. „Trip Mode”, titlul general al proiectului semnat Alek Sikora / Magda Stawowczyk, este echivalentul tematic al poeziei ruinelor, frecventa in literatura preromantica a secolului al XVIII-lea.
- nascut in 1981, Pszczyna, Polonia
- fotograf si calator
- studii: licentiat in IT, Oświęcim
- expozitii: Hydraulix Tattoo and Art Gallery, Wrocław 2019
- pagini Facebook: https://www.facebook.com/TRIP.M0DE/; https://www.facebook.com/mstawowczyk
- website: tripmode.pl (in mentenanta acum)
- nascuta in 1983, Oświęcim, Polonia
- fotograf si calator
- studii: licentiata in IT, Universitatea Tehnica si Umanista din Bielsko-Biala
- expozitii: Hydraulix Tattoo and Art Gallery, Wrocław 2019
- pagini Facebook: https://www.facebook.com/TRIP.M0DE/; https://www.facebook.com/aleksander.sikora.5
- website: tripmode.pl (in mentenanta acum)
Multe dintre calatoriile celor doi fotografi polonezi au fost si sunt facute in Romania. E tara in care se intorc mereu. Putini fotografi din Romania au batut tara in lung si lat asa cum a facut-o cuplul Alek Sikora / Magda Stawowczyk. Si nu doar pentru treburi legate de proiectele lor, ci si pentru frumusetea locurilor si a oamenilor.
Off-road prin Romania
„E un loc magnific, bogat cultural, plin de oameni prietenosi si de peisaje care iti taie respiratia. Calatoriile in Romania sunt diferite de cele facute in alte tari pentru ca, majoritatea dintre ele, sunt facute off-road, pe carari rar batatorite. Asta ne permite sa exploram locuri izolate, aflate uneori la mare distanta de orice asezare umana. Asa stand lucrurile, e si o provocare uriasa pentru noi de a gestiona calatoriile in zone nelocuite”, ne spune Magda Stawowczyk.
Dupa imaginile pe care le publica pe paginile lor de profil, am incercat sa reconstituim aproximativ o harta a locurilor vizitate in Romania. Ne-am dat seama rapid ca acestea acopera aproape intreg teritoriul tarii, putine fiind locurile in care cei doi fotografi polonezi n-au ajuns. Cel mai mult pare sa le fi placut Maramuresul, unde se intorc de cate ori au ocazia, apoi Valea Cernei (Baile Herculane), litoralul, cu Cazinoul din Constanta si epava Evangheliei de la Costinesti, muntii (Fagaras, Apuseni, Bucegi, Rodna), pesteri (Huda lui Papara, printre ele), Rosia Montana, Sighisoara, Castelul Corvinilor din Hunedoara, Castelul Peles, Salina Turda, vulcanii noroiosi, Dunarea etc.
URBEX
„Am fost mereu entuziasmati de locurile izolate si abandonate. La inceput nu stiam nici macar ce inseamna URBEX (explorare urbana – n.n.), numele adevarat al pasiunii noastre si eram departe de a avea un cont de Facebook sau Instagram pe care sa urcam imaginile realizate. Aceasta calatorie URBEX a inceput cu simple iesiri in weekend, cu cativa prieteni, in cautarea unor locuri pustii si dezolante care pareau uitate si suspendate in timp. Asa am ajuns la mine, biserici, spitale, conace, fabrici si chiar case abandonate in care stapaneau praful si uitarea.
In timp, acest hobby si aceste calatorii au crescut ca amploare si s-au transformat in pasiune. Vroiam sa pastram cumva vesnicia si cel mai bun mod de a o face era prin intermediul imaginilor. Am cumparat aparate foto second hand si asa s-a nascut a doua pasiune: fotografia. A fost o evolutie naturala a lucrurilor si urmatorul pas pe care l-am facut a fost sa ne gasim o platforma online prin intermediul careia sa impartasim experienta si rezultatele noastre”, povesteste Alek Sikora.
Contul Trip Mode pe Facebook a fost creat in 2014 si de atunci au urmat o sumedenie de calatorii prin Austria, Germania, Cehia, Albania, Macedonia, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Slovacia, Italia, Romania etc.
In cautarea perfectiunii
In tot acest timp a crescut enorm numarul kilometrilor parcursi si s-a dezvoltat nu doar pasiunea, si ci abilitatile lor ca fotografi. La inceput, aparatele foto erau folosite doar pe modul „Automat”, cu o foarte vaga idee despre ce inseamna arta si tehnica fotografica. „Expunerea”, de exemplu, era o chestiune magica lipsita aproape in totalitate de un sens profund.
„Din fericire, acele vremuri sunt apuse acum, dar tot mai suntem in cautarea perfectiunii, marturiseste Magda Stawowczyk. De aceea e si greu de spus daca in acest moment suntem pe deplin multumiti de fotografiile realizate. Mereu dezvoltam, imbunatatim, improvizam si cautam modalitati si metode noi de exprimare pentru a tine lucrurile la cel mai inalt nivel.” (F.S.)