Marilyn Monroe la Little Black Gallery

0

Unele dintre cele mai rare portrete ale actritei Marilyn Monroe vor fi expuse in perioada 19 ianuarie – 27 februarie pe simezele Little Black Gallery din Londra. Reunite sub titlul “Domnii prefera blondele”, imaginile sunt semnate de catre Milton H. Greene si Douglas Kirkland.

 

Seria de portrete candide dezvaluie o alta fata a celei considerate sex-simbolul original al Americii. Doua dintre piesele de rezistenta ale expozitiei au aprins de-a lungul vremii imaginatia fanilor de pe intreg globul: o imagine o infatiseaza in costum de balerina, iar o alta intinsa in pat, infasurata doar cu un cearceaf alb de matase.

Timp de mai bine de patru decenii, Milton H. Greene (1922-1985) s-a remarcat ca unul dintre marii fotografi ai lumii, ridicand fotografia de moda la nivel de arta, alaturi de Richard Avedon, Cecil Beaton, Irving Penn si Norman Parkinson. Lucrarile sale din anii ’50 si ’60 au fost publicate in Look Magazine, Harper’s Bazaar, Vogue si Town & Country. Cele mai renumite fotografii ale sale o au ca subiect pe Marilyn Monroe, pe care a intalnit-o in 1953, pe vremea cand fotograful newyorkez lucra sub contract pentru Look Magazine. Dupa patru ani de colaborare si 52 de sedinte de fotografie in diferite locatii, Milton Greene s-a ales cu peste 5000 de imagini, unele dintre ele nefiind publicate niciodata.

© Milton H. Greene: Marilyn Monroe, New York, 1954Canadianul Douglas Kirkland (nascut in 1934, Toronto, Canada) era in 1961 unul dintre fotografii angajati ai Look Magazine cand a fost imputernicit de catre editorii sai s-o fotografieze pe Marilyn cu ocazia implinirii a 25 de ani de la aparitia revistei. A fost invitat in apartamentul ei din West Hollywood, L.A., unde actrita i-a spus ca pentru sedinta foto are nevoie de un pat, de un disc cu Frank Sinatra, de sampanie Dom Perignon si de un cearceaf alb de matase. Dupa care l-a invitat in pat cu ea. Existenta unei tensiuni sexuale intre cei doi a ajutat la realizarea remarcabilelor portrete din seria “O seara cu Marilyn Monroe”. Kirkland avea pe atunci 27 de ani si era un ilustru necunoscut, nimic nu prevestea prolifica sa cariera de astazi. In decursul timpului, fotograful canadian a lucrat pe platourile de filmare a peste 100 de filme, dintre care: “ Butch Cassidy si Sundance Kid”, “Odiseea spatiala 2001”, “Sunetul muzicii”, “ Departe de Africa”, “Titanic”, “ Moulin Rouge”, “Australia”, “Marele Gatsby”.

Marilyn Monroe, nascuta Norma Jean Mortenson (1926), a debutat ca actrita in anul 1950 si a jucat in 23 de filme. A murit in august 1962 in urma unei aparente sinucideri si a lasat o intreaga lume in suspine.

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

English EN German DE Russian RU Italian IT French FR Romanian RO
error: Continutul este protejat!