22 de ani de fotografie pe Planeta Shakespeare

0

In aceste zile, la Craiova are loc cea de-a XI-a editie a Festivalului International Shakespeare. Memoria vizuala a primelor zece editii ale cunoscutului si apreciatului festival de teatru o regasim intr-o expozitie de fotografie eveniment gazduita de foaierul Teatrului National „Marin Sorescu”. Fotografiile prezentate fac parte din arhiva de imagine a institutiei craiovene de cultura si acopera peste doua decenii de spectacole, multe dintre ele fiind realizate pe film. O istorie spectaculoasa de 22 de ani reinvie prin imagine cu actori fabulosi (Stefan Iordache, Radu Beligan, Oana Pellea, Ana Ularu), piese remarcabile (Titus Andronicus, Ubu Rex) si fotografi pe masura. Intram, asadar, in culisele Nationalului craiovean prezentand o parte dintre lucrarile expuse pe simeze.

 

Fotografii: Florin Chirea, Dorian Delureanu, Emi Chirea, Nicu-Dan Gelep, Mihail Raul (Muni) Pîrîianu

Text: Echipa Omnia Photo

 

Intr-o zi de aprilie din anul 1997, tot in preajma aniversarii „Marelui Will”, Dorian Delureanu si Sean Hudson (1935-1997) pregateau prima expozitie de fotografie organizata la Craiova in cadrul Festivalului Shakespeare. Fotografiile realizate de cei doi la prima editie a Festivalului Shakespeare, cea din anul 1994, au fost expuse in foaierul teatrului, iar cuvantul de deschidere la vernisajul expozitiei a fost rostit de domnul Emil Boroghina, director al festivalului.

© Dorian Delureanu, Festival Shakespeare, Radu Beligan, Craiova 1997

© Dorian Delureanu, Festival Shakespeare, Radu Beligan, Craiova 1997

In 2018, organizatorii festivalului au lansat ideea unei retrospective fotografice a primelor zece editii. De aceasta data, Florin Chirea, actualul fotograf al teatrului, impreuna cu Dorian Delureanu, au avut misiunea de a descinde in arhiva de imagine a Nationalului craiovean pentru a prezenta publicului cele mai reprezentative momente ale longevivului festival.

Fotografia de teatru a fost privita multa vreme in Romania doar ca accesoriu necesar, mai degraba un mestesug folosit pentru realizarea caietelor program, a materialelor publicitare si a portretelor actorilor. Meritul Festivalului International Shakespeare este acela ca a inclus fotografia de teatru ca eveniment de sine statator inca de la primele editii ale sale, gratie colaborarii initiale cu experimentatul fotograf britanic Sean Hudson.

 

Viata in imagini a festivalului

Incepand din anul 2000, Florin Chirea a reusit performanta de a fotografia toate editiile festivalului Shakespeare, fiind astfel personajul principal al acestei expozitii aniversare. Florin Chirea este un om de teatru in adevaratul sens al cuvantului, el fiind astazi un fotograf experimentat care s-a perfectionat in mii de ore petrecute in culise, pe scena sau in sala de spectacol.

© Florin Chirea, Festival Shakespeare, Craiova, 2012

© Florin Chirea, Festival Shakespeare, Craiova, 2012

Viata in imagini a festivalului a inceput insa pe pelicula, spune Dorian Delureanu, cel care a restaurat digital o parte dintre fotografiile de arhiva. „Am fost onorat cand domnul Ilarian Stefanescu, director al festivalului, mi-a propus sa ma ocup de organizarea acestei expozitii de fotografie. A fost o provocare, pentru ca aveam la dispozitie mai putin de trei saptamani pana la deschiderea oficiala a festivalului. O parte dintre fotografii erau realizate pe pelicula fotografica, aspect care a necesitat desfasurarea unor activitati speciale de scanare, prelucrare, restaurare digitala. A fost emotionant sa pot prelucra si aduce in expozitie fotografii realizate cu peste 20 de ani in urma de mine sau de catre alti fotografi si colaboratori ai teatrului precum Nicu-Dan Gelep (1919-2008) si Mihail Raul Pîrîianu. Este in primul rand meritul celor de la teatru pentru ca au pastrat si conservat aceasta arhiva de negative fotografice si imagini digitale. Vedetele expozitiei sunt – desigur – fotografiile realizate de Florin Chirea după anul 2000… in era digitala” afirma Dorian Delureanu, membru fondator Omnia Photo.

© Florin Chirea, Festival Shakespeare, Craiova, 2016

© Florin Chirea, Festival Shakespeare, Craiova, 2016

Expozitia este gazduita de foaierul Teatrului National „Marin Sorescu” in perioada 23 aprilie – 6 mai 2018 si contine peste 60 imagini realizate de catre cinci fotografi craioveni pe parcursul primelor zece editii ale Festivalului Shakespeare. Alaturi de fotografiile lui Florin Chirea, in expozitie mai sunt incluse fotografii realizate de Dorian Delureanu, Emi Chirea, Nicu Dan Gelep si Mihail Raul (Muni) Pîrîianu.

 

Scurte biografii

Sean Hudson © Dorian Delureanu, Craiova, 1997Sean Hudson (1935-1997) este fotograf si cameraman britanic. Din anul 1980  a fost fotograful oficial al Festivalului International Edinburgh. In perioada 1992-1997, Sean a fost in mai multe randuri oaspetele Nationalului craiovean realizand fotografii remarcabile la celebrele spectacole regizate de Silviu Purcarete la Craiova, in anii ’90. A fotografiat in Bucuresti in toiul evenimentelor din 1989-1990. Una dintre imaginile sale a fost publicata atunci pe prima pagina a cotidianului The Independent. Fotografii realizate de Sean Hudson pot fi accesate la adresa: https://www.nationalgalleries.org/art-and-artists/artists/sean-hudson 

 

Nicu-Dan Gelep © Victor BoldarNicu-Dan Gelep (1919-2008): pictor, scenograf, fotograf. Face parte dintr-o familie ce s-a dedicat scenei craiovene inca din anul 1875. El insusi si-a dedicat intreaga cariera profesionala Nationalului craiovean, in care a jucat rolul de martor fotograf in peste 100 de reprezentatii.

 

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!