Carte Romeo Komaromi: Vânătoarea din spatele puștii

0

Aproape 10 ani pentru o carte. Nu orice fel de carte. Una curajoasa ca tema si cat se poate de aseptica despre un subiect sensibil si dificil de fotografiat: vanatoarea. Romeo Komaromi a fotografiat discret, fara ipocrizii, dar si fara ochi dati peste cap. „Chipuri si privelisti vanatoresti” a iesit de la tipar si va fi lansata cu prilejul celei de-a 11-a editii a Salonului National de Fotografie „Versus dar Impreuna” de la Negresti-Oas. Prezentarea cartii va avea loc sambata, 30 noiembrie, ora 17:00, la Muzeul Tarii Oasului, Galeriile „Dr. Mihai Pop”. Cartea vorbeste despre timpul si spatiul individual al vanatorului, in a carui asteptare ingusta se defineste intreaga sa personalitate. Cu Romeo Komaromi intram in anticamera vanatorului.

 

Romeo Komaromi - Chipuri si privelisti vanatoresti, coperta.„Chipuri si privelisti vanatoresti”

  • editura Limes, Cluj-Napoca
  • coperta necartonata
  • dimensiune: 26 / 20 cm
  • 135 pagini, 168 fotografii alb-negru si color
  • 12 imagini apartin lui Ionita G Andron

 

Trebuie subliniat din capul locului ca albumul functioneaza si ca un dialog peste timp intre autor si Ionita G. Andron, fotograf, teolog si avocat, cel care a surprins ca nimeni altul Tara Oasului in perioada 1930 – 1970. Cartea include 12 dintre fotografiile acestuia, asezate in oglinda cu alte 12 imagini realizate de catre Romeo Komaromi.

© Romeo Komaromi

© Romeo Komaromi

Primele cadre au fost trase in 2010, in urma unei invitatii de participare la o vanatoare. Vazuta de unii ca o casta, breasla vanatorilor accepta cu greu in grup personaje care nu au legatura cu preocuparea lor. „Daca nu esti vanator, esti haitas, daca nu esti haitas nu prea poti fi altceva, cu atat mai mult fotograf. O integrare intr-un asemenea grup cere respect, discretie, loialitate si ani intregi de peregrinari alaturi”, ne spune autorul.

© Romeo Komaromi

© Romeo Komaromi

Imaginile surprind atmosfera de expectativa si tensiune dinaintea ridicarii armei la ochi, goana si zborul frant al vanatului, trofeele si bucuria rezervata a vanatorilor. E o carte despre iminenta si imanenta unei intamplari, dar si despre frumusetea nealterata a salbaticiei. Un proiect inedit, semnat in spiritul codurilor nescrise ale vanatoarei. Si un album responsabil, artistic si cinegetic.

© Romeo Komaromi

© Romeo Komaromi

Cartea apare sub egida Consiliului Judetean Satu Mare si a Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Satu Mare. Romeo Komaromi a crescut in Negresti-Oas, „intre traditii si modernism”, si fotografiaza din 2007. Este co-fondator si expozant al Salonului National de Fotografie „Versus dar Impreuna”. (F.S.)

 

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continutul este protejat!