Unul dintre cele mai importante festivaluri de fotografie din Romania isi va derula programul saptamana viitoare in mai multe locatii din Capitala. Bucharest Photo Week a ajuns la a patra editie si se va desfasura in perioada 11 – 17 septembrie. Editia 2017 a evenimentului se concentreaza in special pe fotografia de strada si pe cea documentara.
Pe langa expozitii si ateliere, Bucharest Photo Week ofera prilejul pasionatilor de fotografie de a-i intalni pe unii dintre cei mai talentati fotografi din Romania, dar si invitati de marca din strainatate.
Gallery Cafe – centrul operatiunilor
Gallery Cafe va fi pentru o saptamana casa festivalului si locul in care se vor regasi patru dintre expozitiile incluse in program, dar si o serie de materiale promotionale si informatii generale despre eveniment. Tot aici se vor derula o parte dintre atelierele si prezentarile festivalului. Alte activitati se vor desfasura in spatii oferite de F64, Education Point, Studio Ambrotipescu, dar si la Craiova, la Biblioteca Omnia. Aici va fi vernisata o expozitie inedita de fotografie aflata in curs de digitalizare si restaurare, din Colectia Costinel Tranca, din anii 1970 – 1980. Evenimentul este organizat de Omnia Photo, impreuna cu Fotoclubul „Mircea Faria” din Craiova.
Din Romania, printre fotografii care participa anul acesta la Bucharest Photo Week se numara: Cristian Crisbasan, Andrei Baciu, Cristina Irian, Irina Gache, Alexandra Crisbasan, Andreea Retinschi, Dragos Radu Dumitrescu, Eli Driu etc. Vor mai fi prezenti membri ai Grupului „On Spot” (din tara si strainatate) si „@celulafoto” (Neagu Maier Romulus, Mihai Ciama, Radu Mihai Iani, Vrabiuta Albert Adrian, Alex Cruceru, Adrian Gabor etc). Anvergura internationala a festivalului este data de prezenta pe afis a catorva invitati de marca din strainatate: David Gaberle (Cehia), Jan Bernhardtz si Simon Johansson, ambii din Suedia.
Participari internationale
Jan Bernhardtz vine pentru prima data in Romania cu o expozitie de fotografie. El a mai fost prezent in Bucuresti la seria „Storytelling”, gazduita de F64. Expozitia „Sweden.1970” prezinta, intr-o maniera documentara, oameni din Suedia anilor 1970, surprinsi in diferite ipostaze si locuri. Fotografiile incluse in selectie au fost tiparite de fotograful suedez printr-o modalitate proprie: acid-free art paper with carbon ink. Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 13 septembrie, ora 19:00, Education Point (str. Mendeleev, nr: 7-15, sector 1, Bucuresti).
Fotograf si jurnalist independent din Stockholm, Simon Johansson este prezent la Bucuresti cu o serie documentara care are ca tema viata de zi cu zi de pe insula suedeza Oland: portrete ale locuitorilor, viata de noapte, scene si activitati obisnuite. „Across the bridge” va fi vernisata vineri, 15 septembrie, ora 19:00, in prezenta autorului, la Education Point. Ambele expozitii sunt organizate in cadrul festivalului de catre Omnia Photo.
O alta expozitie cu rezonante internationale, intitulata „StreetLine”, este cea a grupului de fotografie de strada „On Spot”. Selectia include imagini realizate de 41 de fotografi din 13 tari ale lumii. Grupul s-a infiintat in urma cu doar trei ani de zile si numara astazi peste 3000 de membri, Mirela Momanu fiind unul dintre co-fondatorii asociatiei.
Expozitii ale fotografilor romani
Chiar in prima zi a festivalului, luni, 11 septembrie, ora 19:00, la Gallery Cafe, Andrei Baciu va expune cunoscuta si apreciata sa serie de fotografii „Viata si intamplarile din jurul podului de la Blejoi”. In aceasi locatie vor mai expune Eli Driu („Un salt in viitorul fotografiei”, 12 septembrie, ora 17:30), Irina Gache si Alexandra Crisbasan („Priveste dincolo de reflexie”, 15 septembrie, ora 19:00), David Gaberle („Metropolight”, 13 septembrie, ora 19:00).
@celulafoto vine cu o selectie de 18 imagini, realizate de noua fotografi romani. Vernisajul va avea loc vineri, 13 septembrie, ora 19:30, la Cafeneaua F64, B-dul Unirii, nr: 45, Bucuresti. Este prima expozitie colectiva a grupului, un cont de Instagram, in fapt, dedicat exclusiv fotografilor romani, administrat de Romulus Maier.
Alte doua expozitii de tinuta vor fi organizate la Education Point, „Victor Boldar 07.05.75 Impresii. Henri Cartier-Bresson in Oltenia”, 12 septembrie, ora 19:00, respectiv la Biblioteca Omnia din Craiova, „Cristinel Tranca – De pe pelicula in lumea digitala”, 11 septembrie, ora 18:30, str: M. Kogalniceanu, nr: 21.
Dagherotipie si fotografie istorica vernaculara de calatorie
Participantii la festival vor mai avea ocazia sa participe la evenimente legate de Colectia Costica Acsinte, de dagherotipii (cercetatoarea Calina Barzu) si de fotografie istorica vernaculara de calatorie (Cristina irian), cu portretizari ale romanilor in imagini de la sfarsitul secolului XIX pana in anii 1940. Vor fi derulate si ateliere creative de fotografie utilizand diferite tehnici de fotografiere si imagini de arhiva, organizate de Studio Ambrotipescu, Colectia Costica Acsinte, precum si un atelier de printing. Majoritatea evenimentelor din cadrul Bucharest Photo Week sunt cu participare gratuita, in limita locurilor disponibile in sali.
Festivalul este organizat de Asociatia „Exposure”, in colaborare cu Asociatia Nationala pentru Arte Vizuale Contemporane (ANAV) si Asociatia Omnia Photo. Echipa din spatele Bucharest Photo Week 2017 este urmatoarea: Cristina Tinta, Eli Driu, Mirela Momanu (fondatori) si Cristian Bassa (co-organizator). Mai multe detalii pe pagina strict dedicata evenimentului: https://bucharestphotoweek.ro/ si pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/events/119063278745378/ (H. L.)