O carte cu greutate! Si la propriu si la figurat! Excelenta consistenta a tipariturii si admirabile imaginile care o alcatuiesc. O munca de echipa se materializeaza dupa cinci ani de zile intr-un album-etalon. Cartea vede lumina tiparului in stil mare: 230 de pagini si 190 de imagini de colectie. Protagonisti sunt sase membri ai grupului PhotoTeam, foarte buni fotografi si prieteni: Eli Driu, Patricia Hilbert, Cornel Hlupina, Oliver Merce, Mirela Momanu si Dan Moruzan. Albumul este foarte bine strunit, din toate punctele de vedere: design elegant, layout aerisit, limpede, continut mai mult decat generos, imagini de forta. Si senzatia ca tii in mana o carte importanta. “Un cincinal pe strada” este o reverenta facuta celui mai iubit si abordat gen fotografic, o temeinica si binecuvantata bucurie vizuala. Lansarea albumului va avea loc vineri, 21 aprilie, ora 19:00, la sediul Magazinului F64 din Bucuresti.
- editie bilingva, romana-engleza
- hartie dublu cretata mat si coperta cartonata
- 228 de pagini
- format: 23,5 x 22 x 1,7cm
- 190 de fotografii: 136 alb-negru si 54 color
- pret: 110 lei in Romania, inclusiv transportul
- comenzi la: comenzi@phototeam.ro
- website grup: http://www.phototeam.ro/
E una sa rasfoiesti e-book-uri, oricat ar fi ele de substantiale, si cu totul altceva sa tii in mana un album de calitate. Strict senzorial, faptul ca tii in mana o carte nu poate fi egalat de nimic altceva. Volumul reuneste fotografii de strada surprinse de membrii echipei in cei cinci ani de activitate de la infiintarea grupului.
PhotoTeam Romania
Grupul si-a inceput activitatea in octombrie 2011, materializand o idee a lui Dan Moruzan, caruia i se alatura la vremea respectiva Cornel Hlupina si Mirela Momanu. Primul proiect, „Fantom(n)atic”, ia nastere rapid si este publicat in scurt timp pe site-ul grupului.
Celor trei membri fondatori li se alatura, pe rand: Cristian Munteanu, Adrian Capusan, Eli Driu, Oliver Merce, Patricia Hilbert. Proiectele, mai mult sau mai putin tematice, se succed si ele, ca si activitatea expozitionala si curatoriala a grupului. In decursul celor cinci ani de activitate, PhotoTeam sufera mai multe modificari in ceea ce priveste componenta echipei, unii dintre ei parasind grupul: Cristian Munteanu, Adrian Capusan, Dan Moruzan, Oliver Merce. Sunt coptati insa fotografi noi. Toate aceste schimbari nu-i afecteaza activitatea. Actualmente, componenta grupului este urmatoarea: Mirela Momanu, Cornel Hlupina, Eli Driu, Patricia Hilbert (membri vechi), Denis Malciu, Florin Stanca, Sorin Suciu, Zorislav Stojanovic si Lucian Zamfir (membri noi).
Albumul
Trebuie subliniat in primul rand faptul ca volumul recent aparut nu face rabat de la calitate. Imaginile par multe, dar si numarul de pagini este consistent. Ochiul nu oboseste, si nici mintea, iar fotografiile sunt parcurse cu incantare. Pentru fotografia de strada din Romania, „Un cincinal pe strada” e un festin: estetic, descriptiv si narativ in aceeasi masura.
David Gibson, unul dintre seniorii fotografiei de strada, afirma: “In mod clar este o colectie de imagini extrem de atent asezate impreuna. Mai presus de toate insa simt ca fotografilor chiar le pasa de ceea ce fac. Sunt impresionat. In plus, e o privire neobisnuita asupra unei tari nu foarte cunoscute pentru fotografia de strada. Pentru mine, este o descoperire”.
Albumul este structurat pe zece sectiuni, teme des intalnite in acest gen de fotografie: Geometrii, Reflexii si umbre, Momentul decisiv, Mesaje, Dialoguri, Ciudatenii, Animale de companie, Feminitate, Seniori si Umor. Prefata este semnata de Vlad Eftenie, arhitect ca formatie, si cunoscut fotograf in mediile de specialitate din Romania. Fiecare sectiune se deschide cu cate un citat din marii fotografi ai lumii, printre ei: Edward Weston, Elliot Erwitt, Joel Meyerowitz, Marc Riboud, Diane Arbus, Ernst Haas etc. Scurte review-uri semneaza pe coperta patru David Gibson, Andrei Birsan, Andrei Pandele, Matt Hart, Gabi Ben-Avraham, Hajdu Tamas si subsemnatul.
Imaginile alb-negru si color, uneori in aceeasi sectiune a cartii, sunt inteligent ordonate; ele nu rup nicio clipa ritmul parcurgerii albumului si nici nu abat atentia de la tema capitolului. Dimpotriva, o potenteaza pe aceasta din urma prin introducerea culorii in cadru, oferind astfel o alta perspectiva povestilor strazii.
Opinii
„Albumul reuseste, prin zecile de imagini consistente care dialogheaza in mod fericit si inspirat, sa aduca o marturie despre lumea in care traim, asa cum a fost ea privita la un moment dat de catre cei sase autori. In peisajul editorial autohton este, probabil, printre putinele opere care pun in valoare fotografia de strada ca gen de sine statator, intr-un mod consistent, implicat, cu daruire si pasiune”, noteaza Vlad Eftenie in prefata cartii.
La randul sau, Andrei Birsan, presedintele Asociatiei Bucurestiul meu drag, subliniaza: „Un album asteptat si necesar, deschizator de drum pentru altele. Si prea scurt… Cand l-am rasfoit mi-a parut rau ca s-a terminat si l-am luat de la capat. Este un album-radiografie a fotografiei de strada actuale din Romania, de la sabloane facile la cadre clasice si indraznete. Te captiveaza treptat, redand legaturile care au existat in PhotoTeam. Un album de echipa, chiar daca fiecare membru are modul lui propriu de a fotografia”.
Iar Hajdu Tamas, unul dintre cei mai in voga fotografi romani contemporani, afirma: „Avem in fata un album foto bine inchegat, atat ca stil, cat si in ceea ce priveste continutul, o carte plina de povesti aparent simple, dar asternute cu multa daruire, pricepere si umor. Povesti scrise cu lumina, care demonstreaza cat de fascinant poate fi cotidianul”. (F.S.)